Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Ma'alubi, známá také jako "obrácený hrnec," je tradiční blízkovýchodní pokrm, který spojuje jemné kuřecí maso s opečeným lilkem a voňavou rýží. Tento jedinečný recept, kde se pokrm po uvaření převrátí vzhůru nohama, přináší nejen bohatou chuť díky směsi koření, ale také vizuální zážitek.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrnek = 200 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 674 kJ / 3 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,09 g |
Tuky | 108,82 g |
Vláknina | 30,27 g |
Cholesterol | 235 mg |
Sodík | 454 mg |
Sůl | 1,15 g |
Sacharidy | 435,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamom, nové koření, šafrán, promícháme a na trošce oleje na pánvi opečeme.
Krok 2: Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ubrouskem osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na pánvi dozlatova.
Krok 3: Cibulí nakrájíme na kostičky, na oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). Osolíme, opepříme.
Krok 4: Do vyššího hrnce dáme nejprve masovou směs, poté poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec přisypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme.
Krok 5: Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme doměkka, cca 50 minut. Podle potřeby dále podléváme.
Krok 6: Po uplynuti doby sundáme poklicí, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak 20 minut odpočívat. Poté hrnec opatrně odděláme.
Krok 7: Podáváme se zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany.
Zveřejněno 10. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Zrng
Moje poznámka
Ma'alubi - obracený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Zrng
Nejnovější recepty
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno před 2 hodinami
Bramborové chipsy z HF
Přidáno před 4 hodinami
Grilovací marináda s polotmavým pivem
Přidáno před 13 hodinami
Kachní játra s uzeným bůčkem na bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Rychlé třešňové řezy v remosce
Přidáno před 16 hodinami
Losos na másle s česnekem, špenátem a houbami ve smetanové omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Podmáslová buchta s jahodami a křupavou drobenkou
Ivicivi před 30 minutami
Grilované krevety
Fitulka před 1 hodinou
Smažený sýr "bez smažení"
Fitulka před 1 hodinou
Masové koule na žampionech
Fitulka před 1 hodinou
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Standby před 2 hodinami
Žampiónová polévka
Janysekm před 3 hodinami
Jednoduché langoše
PetrZappa před 4 hodinami
Květákové placičky
TondaJ před 5 hodinami
Bílkový chlebíček
stefi.f47 před 6 hodinami
Sýrové smaženky – socialistické
Kajkajak před 11 hodinami
Tématické fráze:
lilek s masem,
pilaf s lilkem,
duseny lilek s kurecim masem
Suroviny:
lilek,
stehno kuřecí,
cibule,
cizrna sterilovaná,
rýže,
koření nové koření mleté,
šafrán,
kardamom mletý,
mouka hladká,
olej olivový,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (21)
Tanicka: Safran je temer bez zapachu, spise se pouziva jako barvivo, krasne vse obarvi do zluta. Ve vetsim mnozstvi chutna horce, proto ho staci troska. Barvivo, ktere obsahuje se dobre rozpousti ve vode.
Máš to krásně připravené