Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Kříž na těchto bocháncích má svůj původ v pradávných pohanských zvycích, symbolizuje 4 roční období. Později se jimi označoval Velký pátek a Ukřižování. Křížové bochánky jsou anglickou obdobou našich jidášů a říká se jim hot cross buns.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 867 kJ / 4 748 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 135,04 g |
| Tuky | 163,79 g |
| Vláknina | 84,36 g |
| Cholesterol | 1,16 g |
| Sodík | 2,06 g |
| Sůl | 4,63 g |
| Sacharidy | 641,32 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou.
Krok 2: Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Do vlažné směsi přidáme 2 vejce.
Krok 3: Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do této suché směsi vmícháme mléčnou směs i rozinky. Zpracujeme v těsto.
Krok 4: Vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme do hladkého elastického těsta. Přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a prohněteme. Rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme bochánky.
Krok 6: Vyskládáme na pečicí papír do tvaru věnce - necháme mezi nimi malinko místa. Opět přikryjeme a necháme ještě 1 hodinu kynout.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 175 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem. Z přísad vymícháme druhé těsto, pomocí zdobícího sáčku vytvoříme na bocháncích kříže a dáme péct. Pečeme zhruba 20-25 minut dozlatova.
Krok 8: Ihned po upečení potřeme glazurou z mléka a medu.
Krok 9: Nejlépe chutnají bochánky ještě vlažné spolu s máslem. Na máslo je potřeba pouze pořádně promíchat změklé máslo s medem a skořicí.
Zveřejněno 12. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p6wm
Moje poznámka
Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p6wm
Nejnovější recepty
Šťavnatí švábi
Přidáno před 4 hodinami
Těstoviny zapečené s brokolicí a šunkou
Přidáno před 7 hodinami
Kapustová polévka s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 12 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 12 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krupicová kaše
Roobass před 2 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Nanina před 2 hodinami
Pikantní zeleninovo-těstovinový salát
Jan Nemec před 2 hodinami
Kuře na kari s jablky
hajibuni před 2 hodinami
Výborný makovec
Jan Nemec před 2 hodinami
Holandský sekaný vepřový řízek
Jan Nemec před 3 hodinami
Kuře na kari s ananasem
Jirka1986 před 3 hodinami
MEXICKÁ POLÉVKA
Kajkajak před 3 hodinami
Těsto na pizzu
Mon17 před 4 hodinami
Maminčin rýžový nákyp
jalamo před 4 hodinami
Tématické fráze:
skořicový věnec ládi hrušky,
skořicový věnec od ládi hrušky,
skořicový věnec recept od ládi hrušky,
láda hruška skořicový věnec,
video postup na velikonoční bochánky,
recept na velikonoční věnec,
skořicový venec lada hruska,
velikonoční věněc recept,
velikonocni venec ladi hrusky,
recepty ládi hrušky skořicový věnec,
láda hruška skořicoví věnec,
lada hruska skořicový věnec video,
recepty velikonoční věnec,
skořicový věnec od ládí hrušky video,
pečený věnec od ládi hrušky,
věnec z listového těsta láda hruška,
skořicový věnec ládi hrušky video,
velikonoční věnec se skořicí,
skořicový věnec albert,
láda hruška recepty skořicový věnec
Suroviny:
droždí čerstvé,
mléko rostlinné,
vejce,
mouka špaldová hladká,
cukr hnědý,
máslo,
rozinky,
pomeranče,
skořice,
koření do perníku,
sůl,
mouka špaldová hladká,
voda,
cukr hnědý,
mléko rostlinné,
med,
máslo,
med,
skořice
Komentáře (9)
A teď koukám, že jsem zapomněla na glazuru
Jen pro upřesnění: je to inspirované, nikoliv stejné