Luxusní velikonoční jidáše
Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo. Tvarem připomínají provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Po upečení je potíráme polevou z citronové šťávy a medu, která jim dodá krásný lesk a příjemně nasládlou chuť.
Suroviny pro 18 kusů
18kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 365 kJ / 3 194 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,10 g |
| Tuky | 84,74 g |
| Vláknina | 16,60 g |
| Cholesterol | 541 mg |
| Sodík | 632 mg |
| Sůl | 1,49 g |
| Sacharidy | 520,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažném mléku rozmícháme droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do velké mísy nasypeme obě mouky a cukr, zamícháme a přilijeme kvásek.
Krok 3: Přidáme žloutek se solí a vše spojíme v těsto. Pak přidáme sádlo a zapracujeme ho. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a krátce ho propracujeme.
Krok 4: Bochánek těsta dáme do mísy, zaprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a minimálně hodinu necháme kynout v teple.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 6: Vykynuté vyklopíme na pracovní desku, válečkem lehce rozválíme a ostrým nožem nakrájíme proužky. Každý kousek těsta dotvarujeme do pramínku a tvoříme jidáše.
Krok 7: Jidáše uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme vykynout (cca 15-30 minut).
Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30–35 minut.
Krok 9: Zatím připravíme medovou směs - med dobře smícháme se šťávou z citronu. Směsí potíráme hotové, ještě horké jidáše, budou pak krásně lesklé.
Zveřejněno 27. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Luxusní velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vBjn
Moje poznámka
Luxusní velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vBjn
Nejnovější recepty
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 1 hodinou
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 2 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 3 hodinami
Kari korma
Přidáno před 11 hodinami
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 16 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čokoládovo-banánové muffiny
Andyzvesnice před 35 minutami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Pep.e před 3 hodinami
Szegedinský guláš
MonkaF před 10 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 11 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 12 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 14 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 15 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 15 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční jidáše,
velikonoční recepty,
jidáše recept,
nadychane jidase,
jidáše,
recept na velikonoční jidáše,
recept na jidáše,
velikonoční jidáše recept,
jidáše ze sádla,
jidáše nadýchané,
jidáš nadýchaný,
velikonoční jidášky recept,
jidas recept,
recepty velikonocni na jidáše,
recepty jidáše,
recept jidase,
recept na jidáše ze sádla,
jidáši recept na velikonoce,
nadýchaný jidáše,
jidáši recept
Suroviny:
mléko,
droždí,
cukr krystal,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
žloutek,
sůl,
sádlo,
med,
šťáva citronová,
vejce
Komentáře (3)