Luxusní velikonoční jidáše
Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo. Tvarem připomínají provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Po upečení je potíráme polevou z citronové šťávy a medu, která jim dodá krásný lesk a příjemně nasládlou chuť.
Suroviny pro 18 kusů
18kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 365 kJ / 3 194 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,10 g |
| Tuky | 84,74 g |
| Vláknina | 16,60 g |
| Cholesterol | 541 mg |
| Sodík | 632 mg |
| Sůl | 1,49 g |
| Sacharidy | 520,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažném mléku rozmícháme droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do velké mísy nasypeme obě mouky a cukr, zamícháme a přilijeme kvásek.
Krok 3: Přidáme žloutek se solí a vše spojíme v těsto. Pak přidáme sádlo a zapracujeme ho. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a krátce ho propracujeme.
Krok 4: Bochánek těsta dáme do mísy, zaprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a minimálně hodinu necháme kynout v teple.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 6: Vykynuté vyklopíme na pracovní desku, válečkem lehce rozválíme a ostrým nožem nakrájíme proužky. Každý kousek těsta dotvarujeme do pramínku a tvoříme jidáše.
Krok 7: Jidáše uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme vykynout (cca 15-30 minut).
Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30–35 minut.
Krok 9: Zatím připravíme medovou směs - med dobře smícháme se šťávou z citronu. Směsí potíráme hotové, ještě horké jidáše, budou pak krásně lesklé.
Zveřejněno 27. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Luxusní velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vBjn
Moje poznámka
Luxusní velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vBjn
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 16 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 17 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 17 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 19 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 21 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 38 minutami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 59 minutami
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 1 hodinou
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 2 hodinami
Domácí chléb II.
Penkapa před 2 hodinami
Bramboračka
danal před 4 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 12 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 15 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční jidáše,
velikonoční recepty,
jidáše recept,
nadychane jidase,
jidáše,
recept na velikonoční jidáše,
recept na jidáše,
velikonoční jidáše recept,
jidáše ze sádla,
jidáše nadýchané,
jidáš nadýchaný,
velikonoční jidášky recept,
jidas recept,
recepty velikonocni na jidáše,
recepty jidáše,
recept jidase,
recept na jidáše ze sádla,
jidáši recept na velikonoce,
nadýchaný jidáše,
jidáši recept
Suroviny:
mléko,
droždí,
cukr krystal,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
žloutek,
sůl,
sádlo,
med,
šťáva citronová,
vejce
Komentáře (3)