Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sacher jemný ze strouhanky

Sacher je řazen mezi tradiční a luxusní dorty s historií. Plná chuť čokoládového těsta se dokonale snoubí s vrstvou lehce kyselé meruňkové marmelády. Co nesmí chybět, je čokoládová poleva a kopeček šlehačky.

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby chlazení

155 min (120 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 679 kJ /
2 791 kcal
Bílkoviny70,52 g
Tuky180,96 g
Vláknina6,80 g
Cholesterol 1,86 g
Sodík 1,29 g
Sůl3,26 g
Sacharidy216,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pomalu nad parou rozpustíme nalámanou čokoládu a přidáme do ní máslo. Vymícháme metličkou a necháme stydnout. Krok 2: Moučkový cukr prosejeme. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Krok 3: Bílky vložíme do větší mísy, přidáme špetku soli, ušleháme sníh a nakonec přišleháme moučkový cukr. S cukrem šleháme ještě dalších 5 minut. Sníh dáme do lednice. Krok 4: Odvážíme do mističky strouhanku (můžeme prosít, ale není potřeba), přidáme polohrubou mouku, kypřicí prášek do pečiva a promícháme. Krok 5: Žloutky dáme do mísy a šlehačem promícháme. Přidáme 80 g krystalového cukru, vanilkový cukr a šleháme doběla. Pokud je to husté, přidáme postupně 5 lžic vlažné vody. Krok 6: Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Krok 7: Metličkou dobře prošleháme vychladlou čokoládu s máslem, a po lžících, za stálého šlehání přidáváme k vyšlehaným žloutkům. Nakonec za pomalého šlehání přidáme směs strouhanky a mouky. Krok 8: Do hotové směsi lehce metlou vmícháme třetinu sněhu a zbylé dvě třetiny sněhu jen stěrkou lehce
promícháme se směsí. Těsto urovnáme do připravené dortové formy. Krok 9: Pečeme na 200 °C cca 10 minut. Jakmile se začne korpus zvedat, teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě cca 25 minut. Zkusíme špejlí píchnout do středu dortu, a pokud se na špejli nic nenalepí, je hotovo. Krok 10: Formu vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 5 minut stát. Poté ji uvolníme, dort z formy vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Krok 11: Vychladlý dort dvakrát prokrojíme a naplníme prohřátým meruňkovým džemem. Krok 12: Celý dort polijeme čokoládovou polevou. Krok 13: Před podáváním vyšleháme dobře vychlazenou smetanu ke šlehání a ozdobíme kopečkem každý kus dortu.

TIP: Jak na dokonalou šlehačku

Zveřejněno 18. 3. 2017

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Těsto je lehounké, i když je v něm dost čokolády, není hutné a dort je vynikající.

Polevu dávám tuto, ale čokoládu do smetany nalámu na dílky, nestrouhám https://www.toprecepty.cz/recept/20161-hebka-husta...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sacher jemný ze strouhanky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MnGQ

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sacher jemný ze strouhanky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MnGQ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

"80 g strouhanky jemné, prosáté (ne z obchodu, ale umleté ze sucharů)"
No, M.J.Sandtnerová a já:-D přidáváme umleté dětské piškoty :yes:

Veronika.Hrozna:
No jo no, taky z něj nejsem bůhvíjak vodvázanej ;-) a si myslím, že Metternich musel mít nejspíš absťák :-D a teprve posléze ta POLEVA :yes: z tý přizdrcnutý buchty udělala jakýs takýs DORT, že :-)

casino: Žádná poleva z toho odvaz neudělá, ale sto lidí, sto chutí. Také nemusím rakouský bramborový salát, ale jsou i jiná gastronomická povyražení, která se v Rakousku rozhodně vyplatí spapat! :-D

Ráda peču dorty, vypadá báječně,co nejdřív ho upeču.

Jaromira18: Jestli máš méně sladký meruňkový džem, tak použij ten ! Já mám takový méně sladký od mé dcery, ta ho umí uvařit líp než já a na tento dort vždycky pár džemů dostanu. Ona si vezme " pár kousků" dortu do krabičky na výměnu. :-D:-D:-D Nech ho odležet do druhého dne!<3

Tématické fráze:
recepty ze strouhanky, pečeme ze strouhanky, zbylá strouhanka, piškot že strouhanky, dort z chlebové strouhanky, pečení ze strouhanky, dezert ze strouhanky, moučník ze strouhanky, buchta se strouhankou z rohliku, recept buchta ze strouhanky, buchta se struhankou, buchta ze strouhanky, piškot že strouhaky, piškot se strouhankou, piškot sacher, dezerty že strouhanky, strouhanka recepty, jakou metlou slehat piskot, sacher recept, pokrmy ze strouhanky

Suroviny:
čokoláda tmavá, máslo, vejce, cukr krystal, cukr moučkový, strouhanka, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, cukr vanilkový, sůl, tuk, mouka hrubá, džem meruňkový, poleva čokoládová, smetana ke šlehání

Přidat fotografie receptu