Sacher jemný ze strouhanky

Dorty Doba přípravy: 2 hodiny 12 názorů

Dorty Doba přípravy: 2 hodiny 12 názorů

Suroviny 12 porcí

120 g čokolády (50 a více % hořká bude nejlepší)
120 g másla
6 velkých vajíček XXL
80 g jemného cukru krystalu (do těsta)
40 g pískového cukru - 2 PL kopcem (do sněhu)
80 g strouhanky jemné, prosáté (ne z obchodu, ale umleté ze sucharů a nebo rohlíků)
50 g polohrubé mouky
1 1/2 prášek do pečiva
1 vanilínový cukr
2 sklenice (0,33 l) meruňkového džemu

Postup přípravy receptu

  1. Pomalu nad parou rozpustíme čokoládu a přidáme máslo. Vymícháme metličkou a necháme stydnout. Do bílků přidáme špetku soli, ušleháme sníh a nakonec přišleháme pískový cukr. S cukrem šleháme ještě 5 minut! Sníh dáme do lednice.
    Odvážíme do mističky prosátou strouhanku, přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a promícháme.

  2. Žloutky dáme do mísy a ručně nebo šlehačem promícháme, přidáme 80 g krystalu, vanilínový cukr a šleháme do běla. Pokud je to husté, přidáme 5 lžic vlažné vody. Metlou dobře prošleháme vystydlou čokoládu s máslem a po lžících za stálého šlehání přidáváme k vyšlehaným žloutkům. Nesmí být horká, ani moc studená z lednice. Nakonec za pomalého šlehání přidáme strouhanku s moukou a práškem do pečiva.

  3. Do hotové směsi lehce metlou vmícháme třetinu sněhu a zbylé dvě třetiny sněhu jen stěrkou lehce
    promícháme se směsí. Dáme do dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

  4. Pečeme na 200°C cca 10 minut, jak se začne zvedat, teplotu snížíme na 170°C, přidáme horkovzduch a pečeme ještě cca 35 minut. Zkusíme špejlí píchnout do středu dortu a pokud se na špejli nic nenalepí, je hotovo. Vypneme troubu a dort v ní necháme ještě 7 minut dojít, jinak může klesnout. Když se peče s horkovzduchem, tak neklesne.
    Vyndáme a necháme zcela vystydnout.

  5. Dort dvakrát prokrojíme a naplníme ohřátým meruňkovým džemem.
    Polevu dáme, jakou kdo má odzkoušenou.
    Podáváme s ušlehanou 33 % šlehačkou v misce, aby si každý přidal dle své chuti. Pro čtyři osoby asi 1/2 litru ušlehané šlehačky.

Poznámka od kuchařky

Těsto je lehounké i když je v něm dost čokolády, není hutné a dort je vynikající.

Kvalita dortu se odvíjí od kvality strouhanky, takže kupovanou z krámu, kde ji dělají i z kyselého chleba, tak tu opravdu ne. Polevu dávám tuto, ale čokoládu do smetany nalámu na dílky, nestrouhám. Dnes jsem dělala ze zbytků umletých polámaných keksů a ubrala trochu cukru na 60 g.

https://www.toprecepty.cz/recept/20161-hebka-husta...

Komentáře k receptu Sacher jemný ze strouhanky

  • casino: Žádná poleva z toho odvaz neudělá, ale sto lidí, sto chutí. Také nemusím rakouský bramborový salát, ale jsou i jiná gastronomická povyražení, která se v Rakousku rozhodně vyplatí spapat! :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    No jo no, taky z něj nejsem bůhvíjak vodvázanej ;-) a si myslím, že Metternich musel mít nejspíš absťák :-D a teprve posléze ta POLEVA :yes: z tý přizdrcnutý buchty udělala jakýs takýs DORT, že :-)

    Odpovědět

  • casino: Já měla pravý Sacher několikrát a několikrát si myslím, že mě několikrát nenadchnul ! Možná někdo bez něj nemůže žít,ale já to určitě nejsem. :-D

    Odpovědět

  • casino: Ta bude jistě dobrá , ale to už je nad mé chabé kuchařské dovednosti. Piškoty kulaté od mondelezu nepoužívám, nevím jak jsou sladké. Ty od Opavie byly fajn, tyhle od mondelez už nekupuji. Tu čokoládu na vaření opravím a dám tam prostě hořkou čokoládu, 50 a více procentní! Chápu, že by mohl někdo koupit obyčejnou na vaření a efekt by byl ztracen !

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Taky neznám..., myslel jsem obyč. kulaté dětské piškoty:-)
    Sacheru jsem se před lety intenzivně věnoval... Xkrát jsem mou tvorbu porovnával s originálem (stálo mě to majlant:-) ale šlo mi především o onu specifickou polevu. Nejvíce se jí podobá zde tato: https://www.labuznik.cz/recept/cokoladova-poleva-n...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: Nemyslel jste náhodou "ty" piškoty od mondeléz, že v nich není cukr? Nevím to , protože je nekupuju.

    Odpovědět

  • casino: V piškotech není cukr ?:-?:-? Nebo jsem špatně četla, jako obvykle?:-) Já používám čokoládu na Sacher hořkou 76% ? Ta opravdu není sladká! Na vaření, je jenom napsána v receptu , ale každý si může vybrat , stačí i 50% ale kvalitní, jak jsem psala. Těsto je opravdu kypřejší než u ostatních Sachrů, co jsem pekla. Nám ten Sacher chutná , možná i někomu jinému bude chutnat, když ho upeče, proto jsem sem dala recept.:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Sacher jemný ze strouhanky"
    Veronika.Hrozna:
    Přít se nebudu, ale co to tady račte nacvičovat? :-K
    Množství cukru? Pokud vám v piškotech vadí to nula nula nic, tak ho v rcp uberte a na pečení dejte čokoládu jinou než na vaření ;-)

    "Těsto je lehounké i když je v něm dost čokolády,..."
    "Sacher"?
    No, už z podstaty, není lehounký, že :-)

    Odpovědět

  • Jaromira18: Jestli máš méně sladký meruňkový džem, tak použij ten ! Já mám takový méně sladký od mé dcery, ta ho umí uvařit líp než já a na tento dort vždycky pár džemů dostanu. Ona si vezme " pár kousků" dortu do krabičky na výměnu. :-D:-D:-D Nech ho odležet do druhého dne!<3

    Odpovědět

  • casino: Já strouhanku z rohlíků , ale už ji teď neproseju , protože jsem navzdory receptu zjistila, že je lepší neprosátá., dort je kypřejší . Z piškotů nepeču ten cukr a sladkost v nich překryje chuť té kvalitní čokolády! Je to na mne moc sladké, v tomhle dortu nám to nechutná , ten máme rádi méně sladký, ale o to víc čokoládový. A když jsem ve velmi rozmařilé náladě, tak polevu dělám z té nejlepší hořké čokolády , kterou seženu ! Ale jinak piškoty , při pečení používám velmi často na jiné zákusky a nepečené kuličky.

    Odpovědět

  • casino casino

    "80 g strouhanky jemné, prosáté (ne z obchodu, ale umleté ze sucharů)"
    No, M.J.Sandtnerová a já:-D přidáváme umleté dětské piškoty :yes:

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Ráda peču dorty, vypadá báječně,co nejdřív ho upeču.

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty ze strouhanky pečeme ze strouhanky zbylá strouhanka piškot že strouhanky dort z chlebové strouhanky pečení ze strouhanky dezert ze strouhanky moučník ze strouhanky buchta se strouhankou z rohliku recept buchta ze strouhanky buchta se struhankou buchta ze strouhanky piškot že strouhaky piškot se strouhankou piškot sacher dezerty že strouhanky strouhanka recepty jakou metlou slehat piskot sacher recept pokrmy ze strouhanky