Pečená švestková povidla
Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 389 kJ / 3 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,08 g |
Tuky | 4,25 g |
Vláknina | 50,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 84 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 752,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím.
Krok 2: Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
Krok 3: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Krok 4: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce.
Krok 5: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut.
Krok 6: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je.
Krok 7: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.
Zveřejněno 29. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Moje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Nejnovější recepty
Slaná roláda s mletým a cuketou
Přidáno před 2 hodinami
Borůvkové palačinky s kémem
Přidáno před 3 hodinami
Cuketová marmeláda
Přidáno před 17 hodinami
Selská polévka s kroupami
Přidáno před 19 hodinami
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno 26. 8. 2025 09:04:01
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno 25. 8. 2025 20:30:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brambory zapečené s lilkem, cibulí a rajčaty
Pechova.veronika84 před 37 minutami
Marmeláda z cukety
janatka před 1 hodinou
Kuřecí plátky v kořeněné omáčce
Koubicka před 13 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
k.trojancova před 13 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
MamaHana před 14 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
MamaHana před 14 hodinami
Chutné vafle
Kubabuba14 před 15 hodinami
Sterilovaná rajčata na všechno
olivka před 16 hodinami
Hrníčková cuketová buchta
DitaB před 16 hodinami
Světlý korpus
Myroslava před 17 hodinami
Tématické fráze:
švestková povidla,
švestková povidla pečená v troubě,
švestková povidla v troubě,
pečená povidla,
povidla,
povidla pečená v troubě,
svestkova povidla recept,
recept na švestková povidla,
švestková povidla z trouby,
vyroba svestkovych povidel,
recept na povidla,
švestkové povidla,
recept na švestková povidla v troubě,
povidla z trouby,
jak uvařit povidla,
švestková povidla bez cukru,
pečené povidla,
povidla v troubě,
výroba domácích povidel,
povidla recept
Suroviny:
švestky,
cukr krupice,
ocet,
skořice mletá,
rum,
koření hřebíček
Komentáře (414)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
povedlo se mi udělat fakt hustý povidla , jen se nevydařil trik s papírem .Hodně povidel se mi nalepilo na papír i přes to namočení ...
Děkuji za recept.
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0