Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla

Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.

Hodnocení receptu je 4,7 (378×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 389 kJ /
3 200 kcal
Bílkoviny13,08 g
Tuky4,25 g
Vláknina50,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy752,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozehřejeme na 230 °C. Krok 2: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud pekáč před pečením vyložíme pečicím papírem, ušetříme si později práci s mytím. Krok 3: Pokapeme octem. Promícháme a dáme péct do vyhřáté trouby na 230 °C. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut. Krok 4: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péct. Krok 5: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Krok 6: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut. Krok 7: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme do každé sklenice ještě lžičku rumu kvůli konzervaci. Krok 8: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.

TIP: Rady a tipy, jak zpracovat švestky

Zveřejněno 29. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Příprava je mnohem kratší, povidla jsou výborná na chuť a nekazí se. Jen ještě upozorňuji, že konzistencí jsou tato povidla řidší než kupovaná, ale dobře se roztírají. Mohou se tímto způsobem připravovat i povidla z jablek a hrušek, jsou také výborná. Nemá-li ovoce silnou slupku, ani se nemusí okrajovat, stačí jen vykrájet jádřince a nakrájet na čtvrtky nebo osminky.

Místo koření z původního receptu dávám při mixování 2 lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rum.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (429)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Po prvním ochutnání, hned po dokončení, jsem se nemohl odlepit od náčiní - všechno jsem musel olízat ;-) Dobrota! Díky :-)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Dnes jsem dělala povidla poprvé v životě. Rozhodla jsem se zkusit tento recept a jsou úplně super ☺️.
Akorát jsem je tedy pekla o dost déle a na teplotu kolem 150°C, v hotových povidlech má jít udělat vařečkou 8, to mi poradila moje babička.

Edit: pekla jsem je na 200°C hodinu, poté na 150°C cca 3h a dala jsem tam dvě pyramidky na svařák (skořice, hřebíček, badyán).

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Letos jsem už poněkolikáte dostala švestky. Co s tím? U nás za zahradě nám to pomrzlo. No jo povidla to jistí. Pohoda, klídek, tabáček. Krásně to ta trouba za nás upekla. Moc dobré.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Vynikající a není to složité. Mňam!

REMTA Roman: někdy ano ale seká se to

REMTA Roman: někdy ano ale seká se to

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Jednoduché, rychlé a dobré

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný recept, jiný nedělám, akorát dávám místo rumu whisky. 😁

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Nejlepší recept👍jen jsem je bez cukru pekla 40minut,byly krásně husté do buchet

Nikde se nepíše, zda pečeme zakryté či odkryté.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Místo rumu jsem použila whisky, povidla jsou výborná.

Jsou výborné, dělám druhou várku, má výhodu,, že se v podstatě dělají sami, dělám v litinovém hrnci, děkuji 😀

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný recept. Dělala jsem poprvé a krásně se povidla povedla 😄 Ukládám a jiný recept už zkoušet nebudu! ❤️

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

tento recept si ukládám
povedlo se mi udělat fakt hustý povidla , jen se nevydařil trik s papírem .Hodně povidel se mi nalepilo na papír i přes to namočení ...

ceslo: mě také ne, je to blbost.

ceslo: To je zvláštní, mě se na papír povidla nelepila 🫣

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
švestková povidla, švestková povidla pečená v troubě, švestková povidla v troubě, pečená povidla, povidla, povidla pečená v troubě, svestkova povidla recept, recept na švestková povidla, švestková povidla z trouby, vyroba svestkovych povidel, recept na povidla, švestkové povidla, recept na švestková povidla v troubě, povidla z trouby, jak uvařit povidla, švestková povidla bez cukru, pečené povidla, povidla v troubě, výroba domácích povidel, povidla recept

Suroviny:
švestky, cukr krupice, ocet, skořice mletá, rum, rum, koření hřebíček

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu