Slepičí polévka s noky
Jedna z nejoblíbenějších polévek v každém ročním období, je polévka slepičí. Její přípravu díky velmi podrobně popsanému postupu zvládnou i naprostí začátečníci. Silný zlatavý, voňavý vývar doplňuje spousta masa, zeleniny a také vařené nočky.
Suroviny pro 9 porcí
9porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 172 kJ / 280 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 20,59 g |
| Tuky | 18,86 g |
| Vláknina | 1,54 g |
| Cholesterol | 518 mg |
| Sodík | 912 mg |
| Sůl | 2,34 g |
| Sacharidy | 6,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slepici rozporcujeme, opláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a hrnec postavíme na zdroj tepla.
Krok 2: Mezitím očistíme kořenovou zeleninu, oloupeme česnek, taktéž cibuli na které ale ponecháme spodní hnědou slupku. Všechnu zeleninu a libeček opláchneme vodou, cibuli i zeleninu překrojíme napůl.
Krok 3: Když nám voda v hrnci zavaří, příkon tepla snížíme, sebereme shora pěnu, přidáme sůl, koření, kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a libeček. Necháme dále velmi pozvolna vařit, spíše táhnout, až je maso měkké.
Krok 4: Po dobu vaření si můžeme připravit noky. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme mléko nebo vodu, sůl, vše prošleháme a pak přidáme polohrubou mouku. Vše smícháme a vytvoříme hustější těstíčko. Množství mouky dáme podle potřeby.
Krok 5: Noky zavařujeme do vařící osolené vody přes tzv. haluškovač, opatrně je podebereme ode dna a pozvolna vaříme přibližně 5 minut. Pak je vyjmeme do studené vody, scedíme a necháme okapat.
Krok 6: Když je slepičí maso měkké, tak vývar přes hustý cedník scedíme do jiného hrnce, přidáme k němu oblíbenou nakrájenou směs polévkové zeleniny a necháme ji ještě chvíli pozvolna vařit, než změkne.
Krok 7: Slepičí maso obereme od kostí, nakrájíme na kousky a přidáme k vývaru. Taktéž přidáme i noky, aby se prohřály. Nakonec ještě do polévky dáme nasekanou petrželku a polévku odstavíme.
Zveřejněno 16. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slepičí polévka s noky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dkx5
Moje poznámka
Slepičí polévka s noky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dkx5
Nejnovější recepty
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 4 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 6 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 6 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 23 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Michaela82 před 22 minutami
Zapečené brambory s masem a se smetanou
AlienkaKalousova před 52 minutami
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 1 hodinou
Koka sušenky
veveruska73 před 2 hodinami
Čočková polévka se zeleninou
Evule1 před 2 hodinami
Karlovarský knedlík
HavranPB před 14 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 15 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 17 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 17 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 18 hodinami
Tématické fráze:
nočky do polévky,
polévkové noky,
noky do polívky,
polévkové noky recept,
nočky do polévky recept,
noky recept,
recept na polévkové noky,
polévka z bujónu,
noky,
recept na nočky do polévky,
vajíčkové noky,
polívkové noky,
polévkové nočky,
zavařka do polévky,
polévka s nocky,
vajickova polivka,
slepičí,
recept noky polévkové,
nok do polévky,
polivka s noky
Suroviny:
slepice,
voda,
sůl,
koření nové koření,
pepř celý,
bobkový list,
cibule,
česnek,
mrkev,
petržel,
celer,
libeček čerstvý,
polévková zelenina,
petrželka,
vejce,
mléko,
mouka polohrubá,
sůl
Komentáře (3)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0