Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí lučina

Zkuste vyrobit čerstvou domácí lučinu. Je to snadné a můžete ji dochutit pažitkou, koprem nebo třeba křenem. S čerstvým chlebem je výborná k snídani i ke svačině. Zužitkovat se dá i syrovátka, která z jogurtu vykape. Je nejen osvěžující, ale i zdraví prospěšná.

Hodnocení receptu je 5,0 (111×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min + 24 hodin chlazení

15 min (15 min příprava, + 24 hodin chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cedník vyložíme čistou utěrkou položíme na hrnec. Do utěrky vylijeme jogurt, přikryjeme a necháme 24 hodin v lednici odkapat. Krok 2: Odkapanou hustou lučinu ochutíme podle chuti. Krok 3: Syrovátku můžeme vypít jen tak, nebo třeba s rozmixovaným ovocem. Dá se použít i při pečení pečiva a buchet.

TIP: Jak zpracovat syrovátku

Zveřejněno 6. 4. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Domácí lučina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rX3B

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Domácí lučina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rX3B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (138)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mnaaaaaaaaaaaaaam ♥️

Jituško kdyby jsi věděla jak ten tvůj receptík stále žije:-Ksnad to vidíš z obláčku kolik lidem udělal radost:-Kaj já ho mám ráda není nad domácí lučinu<3<3<3

Jednoduché a výborné :-) děkuji za inspiraci :-) :-K

Jednoduchý postup a na fotkách to vypadá dobře, určitě vyzkouším :)

Viktorie: zdravím, Viki, já ji dělám také už dlouho. Jeden bílý jogurt Holandia, 1x zakysanka. Dám plenu ( po synovi, kterému je 36 let :-D ) na cedník , ten do vyšší mísy a nechám přes noc odkapat. Zatím se mi nestalo, že by plena zrůžověla:-O. Přidávám kopr, pak zase jarní cibulku. Dělám z něj i tuňákovou pomazánku. Tato Lučina je lepší, než ta kupovaná. Mějte se hezky. Buchy:yes:

V jednoduchosti je krása :yes: Zdejší komentáře mi dávají naději, že to bude opravdu fungovat (u těch posledních se už sice vyskytly nějaké karamboly - že by v tom hrál rozdíl těch pěti let od uveřejnění receptu až po dnešní dobu a i zde deklarované jogurty už nejsou to, co bývaly? ;-) ) - budu muset vyzkoušet :-!

Děkuji tedy Hostě za zveřejněný návod a rovněž chci vyjádřit poděkování Helli za její první počin tohoto typu ( https://www.toprecepty.cz/recept/16396-pomazanka-z... ), jako i všem diskutujícím za ověřené vychytávky.

Miluji jakékoliv sýry včetně všech Lučin a pomazánek podobného typu, ovšem dost často mě v jejich nákupu brzdí cena, jež bývá v dost velkém rozporu s obsahem mé peněženky, která má tu smůlu, že ji nosí v kapse český důchodce. Zde ale svítá naděje, že budeme oba spokojení (jak já, tak i moje šrajtofle) :-D :-Q

Hosti :-K :-p

Ivosisko: ten krémový sýr má spíš konzistenci tvarohu, je drobivější. Chutí se od "lučiny" moc neliší. Ten sáček jsem kupovala tady http://www.magnet-3pagen.cz/sitko-na-ele/32010?cat... Není plátěný, jde o hodně hustý silon. Jak jsem zjistila, není v současné době dostupný, ale stejnou službu ti udělá cedník vyložený několika vrstvami gázy;-)

hosta: Tak dnes večer (rozuměj v sobotu) z Hollandie zaděláno a cca ve 22°° už z toho byla pomazánka - ráno to asi budu muset "vytěžit" zbíječkou :-D

Z edukačních důvodů jsem tento prvotní pokus dělal pouze ze samotného jogurtu, ale zjistil jsem, že v Kaufu mají velkou Hollandii za 12,- Kč, tak to tam zajdu zítra "vyplenit" a budu experimentovat :-Q

Zjistil jsem, že na Ebay mají těch "silonových odkapavácích pytlíků" mraky, ale to bych musel měsíc čekat, než to sem připluje, tak jsem vyzkoušel obyčejný hustý plastový cedník a vypadá to, že se perfektně osvědčil :-8

:yes: skvely recept<3

Dnes jsem dělala pomazánku,včera jsem si koupila jogurt,ale byl Selský,no neva bylo to trošku řidčí,příště zkusím Holandiu,ale jinak jsem do toho zamíchala křen a byla super večeře<3:-p:-pDíky,je to super.:yes:

Včera jsem dělala k večeři, moc dobré.<3 Je to ještě jemnější jak lučina a lze ochutit podle chuti.:yes: Nechala jsem vykapat přes bavlněnou plenu a úplně bez problémů.

neviem co sa deje,ale ani kvapka srvatky nie je v miske,stale to je na tej plienke takej konzistencie akej to bolo vcera po zarobeni cize riedka jogurtovo-smotanova hmota pomoooooc;-(

denisa: nemáš moc hustý cedník? Já dávám do dost děrovaného a vyložím ho přeloženou gázou, která není tak hustá, jako plena:-)

milujem syr LUČINA <3<3<3

Domácí Lučina je vynikající, dělám jí už hodně dlouho, ale ještě jsem nepřišla na to, proč zrůžoví plena po překapání.
Jogurt je bílý, smetana bílá a plena růžová . Máte s tím někdo zkušenost ? Děkuji za odpověď.:-)

lučinu dělám již několik let,je výborná,jen ji nesolím,dá se využít i na sladko,3 velké jogurty hollandia,2 šlehačky 30 procentní,nebo 1 šlehačku a 1 zakysanou smetanu.Zavážu do plátýnka a přivážu k baterii u dřezu a nechám přes noc vykapat.

Berča: Minulý komentář patřil tobě. Omylem jsem smázla tvůj nick Berča ;-)http://diviznacka.blog.cz/

Dobrý, dá se doplnit pažitkou atd. Dělám právě ten se zakysanou smetanou - když Lučina, tak echt. Recept mám od blogerek. Zrovna jsem hledala, kolik jogurtů dát na 1 zakysanku. Tak - jdu to kutit. Zdravím tě. Kitty:-)

Tématické fráze:
domácí lučina, domácí lučina z jogurtu, domácí lučina recept, recept na domácí sýr lučina, domácí lučina z tvarohu, výroba domácí lučiny, lučina z jogurtu, recept na domaci lucinu, lučina recept, domácí sýr lučina, top recepty domácí lučina, lučina domácí, lučina, vyroba luciny, recept na lučinu, mojelucina.cz, recept domácí lučina, domaci vyroba luciny, domáci lučina z jogurtu recept, jak udelat domaci lucinu

Suroviny:
jogurt

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]