Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený losos na kopru s medovo-hořčičnou omáčkou

Růžovo-oranžové filety lososa pečené na másle a přelité omáčkou z kopru, medu a výrazné hořčice, jsou inspirovány švédskou kuchyní. Podáváme s vařenými bramborami, které vhodně doplní jemné maso lososa a pikantní omáčku.

Hodnocení receptu je 4,8 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 075 kJ /
257 kcal
Bílkoviny4,42 g
Tuky5,00 g
Vláknina6,48 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,08 g
Sůl2,55 g
Sacharidy47,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Porce lososa osolíme, opepříme, zakapeme citrónem a posypeme koprem. Krok 2: Poklademe máslem, vložíme do trouby rozehřáté na 250 °C a pečeme 10-15 minut (podle velikosti a výšky filetů). Krok 3: Mezitím uvaříme brambory na přílohu a v pánvi rozehřejeme vrchovatou lžíci másla. Krok 4: Na másle opečeme prolisovaný česnek (polovinu stroužků můžeme nasekat), necháme ho rozvonět (1-2 minutky) a zasypeme vrchovatou lžící hladké mouky. Krok 5: Promícháme, prosmahneme a zalijeme vývarem (asi 200 ml). Krok 6: Přidáme med, hořčici, sójovou omáčku a za neustálého promíchávání či prošlehávání povaříme 10-15 minut dohladka.

TIP: Časté chyby při zpracování lososa

Zveřejněno 13. 2. 2011

Poznámka autorky Eliza

Pokrm pochází z pořadu Prima vařečka, kde ho připravovala žena, provdaná do Švédska, jako ukázku švédského jídla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RLWE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RLWE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes: pěkný recept i provedení :yes::-K

Výborný recept se skvělou omáčkou. Přidávám foto mého výtvoru.

Teda, moc děkuji za zajímavý recept! Muži jsem udělala lososa, sobě tedy vege variantu, ale omáčka naprosto luxusní a ryba prý také! Jsem ráda, že znám další švédský recept, rozhodně někdy zase udělám, velmi zajímavé :)

Je to přímo ooobrmňamka :yes: ;-) :-K

Elizo :-K, opravdu to byla mňamka :yes:. K narozeninám si manžel přál na oběd rybu a já vybrala Tvůj receptík :-). Vím, že jsem šáhla po tom správném. Bodíka jsem Ti už dala předtím, tak teď už jenom fotečku ;-).

Radko, vysušená není, to za deset minut pečení tučný losos fakt nestihne.
Jemné maso - kuře, ryby - peču na více stupňů, přes 200°C a maso, které je potřeba péct déle - hovězí, vepřové - naopak dlouze a při nižší teplotě. Nevím, třeba je to špatně, ale je to zkušenost mých předků (kuchařů) a maso je vždy dobré.

fotky krasny, ale pect rybu na 250 se mi zda hodne. musi se vysusit. ja bych dala tak 180 max:-S:-8

Recept vypadá zajímavě:-p s hořčicí lososa jsem ještě nedělala,mám co zkoušet:-p:-p:yes::yes:

Další recept na lososa do sbírky. Skvělé:yes::-K

to je zase lahoda na talíři :-8 Elizo, boduješ ;-)+

:-p:yes: mňam, to bych si dala a klidně i teď:-8:yes::-K

To bude mňamka :yes: +7

moc dobrá kombinace dala bych si hned:-p+1:yes:

Jani, losos s koprem a něčím dosladka je právě typické pro švédskou kuchyni. Mně tato kombinace zachutnala ihned; naopak například na francouzskou kuchyni a na typicky italské těstoviny jsem si musela chvilku zvykat...(na pizzu nee, tu miluju jakoukoli od dětství).
Okamžitá láska na talíři bylo Švédsko a hóódně na jih... - Řecko. Každá jiná, ale moje dvě nejoblíbenější národní kuchyně. ;-) A ještě Asie tak, jak ji vaří v Praze...;-):-D

Rebi - ano, dala jsem dijonskou, ale mohla by být i anglická hrubozrnná nebo stylově - hořčice s koprem a medem, mají ji v Botanicus a vyrábí ji i Boneco, z domácích...

Eli, to musí být dobrota!! Kopr mám moc ráda a s rybou mne ještě nenapadlo kombinovat. Pravda ale je, že losos mám ráda uzený. Ćerstvý je sice taky dobrý, ale jsou ryby, které mám raději.;-) Třeba pstruh, candát a jak bych si daka halibuta!! (nebo halibuda?):-O Už je není vůbec vidět, ty uzené:-S Tobě plus, za originalitu. Ježkovy oči, to jsem zase ukecaná!:-D

Moc pekny receptik, ryby delam casto a tohle se mi opravdu libi :yes::yes::-p:-K

Eli,tou hořčicí výrazné chuti..je myšlená např.dijonská:-?
jinak(a jako vždy)velice krásné,ba přímo žravé:-8foto:yes::yes::-K;-)

:yes::-p:-p

:yes:;-)

Tématické fráze:
losos na kopru, losos kopr, pečený losos s koprem, losos s omáčkou, pečený losos, peceny losos s omackou, losos recept, medovohorcicna omacka, losos s hořčičnou omáčkou, hořčičná omáčka s koprem, recept na lososa, losos s medem a hořčicí, losos recepty, recepty losos s omáčkou, losos recepty kopr, losos s hořčicí a medem, losos s koprem, pečený losos s s koprem, candát s hořčičnou omáčkou, pstruh s hořčičnou omáčkou

Suroviny:
losos, česnek, med, hořčice, omáčka sojová, vývar masový, mouka hladká, máslo, citron, sůl, pepř bílý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu