Suroviny
Porce: podle toho jak chutná:-)
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí zadní prošpikujeme špekem (čím více, tím lépe) maso je pak šťavnaté, a dáme orestovat na pánev s olejem. Musí se pěkně zatáhnout. (Nesolte)! Poté maso dáme do pekáče.
Krok 2: Scedíme halali a dáme orestovat také, na pánev, kde zůstal olej z masa. Vodu z halali nevyléváme!! Halali restujeme cca 5 minutek. Poté jím zasypeme maso v pekáči, přilijeme scezenou vodu z halali a dolijeme vodou tak, aby bylo maso pěkně potopené a dáme na 24 hodin odležet do lednice.
Krok 3: Druhý den odebereme z pekáče 2/3 vody, které odložíme na potom. Maso se zbytkem nálevu dáme péct. Pečeme, dokud nebude měkké a podléváme odebraným nálevem.
Krok 4: Když dáme maso péct, smícháme jednu smetanu a jednu šlehačku. Do vzniklé směsky zakvedláme 5 lžic hladké mouky. Necháme cca 2 hodinky bobtnat (kynout).
Krok 5: Po dopečení vyndáme maso z pekáče a vývar, který je v pekáči, přelijeme do kastrolu, dolijeme zbytek odebraného vývaru, který jsme měli na podlévání. Vývar zahustíme "nabobtnanou" směsí ze smetany, šlehačky a mouky. Necháme chviličku povařit, aby omáčka zhoustla a poté ji rozmixujeme. Nepasírujeme!! Svíčková nemá poté tu správnou chuť.
Krok 6: Poté 3 PL cukru pomalu rozehříváme v kastrůlku na mírném stupni, až vznikne karamel. Ten poté taky nalijeme do svíčkové. Když je svíčková málo hustá, dohustíme tmavou jíškou. Nejlépe Knorr. Případně, když je málo sladká, doslazujeme cukrem. Necháme ještě chviličku povařit.
Krok 7: PS: Do kastrůlku po karamelu je dobré nalít vroucí vodu a nechat ještě chvilinku vařit. Karamel povolí a nedá takové úsilí kastrůlek umýt.
Zveřejněno 6. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
Moje poznámka
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
Nejnovější recepty
Vepřová pěna z domácí vepřovky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový chalupářský guláš s vejcem a opečeným párkem
Přidáno před 16 hodinami
Bábovka z karamelového Salka
Přidáno před 17 hodinami
Hořčice z cukety
Přidáno před 17 hodinami
Fettuccine ve smetanové omáčce s krémovými žampiony a kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Piškotové řezy s džemem, mascarpone krémem a šlehačkou
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 54 minutami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 11 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 13 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 13 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 14 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 15 hodinami
Cuketová krémová polévka
eva.kortanova.ez@volny.cz před 15 hodinami
Croissanty s nuttelou
hustaliska před 16 hodinami
Linecké sušenky
Mummy46 před 17 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
GabinaMraz před 17 hodinami
Tématické fráze:
svíčková na smetaně s karamelem,
tmavá svíčková,
jak udělat karamel na svíčkovou,
karamel na svíčkovou,
svickova omacka s karamelem,
svíčková z halali,
svíčková,
vynikající svíčková,
svíčková na smetaně recept s karamelem,
svíčková z danka,
lák na svíčkovou,
karamel pod svíčkovou,
jak udělat tmavou svíčkovou,
karamel do svíčkové omáčky,
svíčková tmavá,
svíčková na smetaně karamel,
tmavá svíčková na smetaně,
karamel do omacky,
petr havlíček a nejlepší jeho recepty,
vynikající svíčkova omáčka
Suroviny:
hovězí zadní,
špek,
halali,
smetana,
šlehačka,
mouka hladká,
cukr
Komentáře (23)
Lák = 1 l vody
• 1 dcl octa
• 5 bobkových listů
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 3 hřebíčky
Zuzanko, tvůj recept si zakládám do oblíbených a příště vyzkouším. Místo láku dám Halali a jak píše Eliza, přidám ještě i mrkev a celer.
Měla jsem nějaký čas recept vytištěný a přimagnetovaný na ledničce a rodina mi podle názvu zakazovala ho realizovat...jakože... "s karamelem, fuj...to bude sladký..."
Kdybys je, Zuzanko, dneska viděla, ty boule za ušima
Poslala jsem obrázky, takže ještě dlužím poděkování a velký bod!