Velikonoční mazanec staročeský
Tradiční velikonoční pečivo - mazanec se pekl už na Bílou sobotu, aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky šly s mazancem do kostela pro svaté pomazání - odtud vzniklo označení mazanec.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 866 kJ / 5 943 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 147,28 g |
Tuky | 240,29 g |
Vláknina | 41,86 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 4,35 g |
Sůl | 10,74 g |
Sacharidy | 776,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, poloviny vlažného mléka a 4 lžic hladké mouky z receptury umícháme kvásek, který necháme v teple asi 15 minut vzejít. Mezitím rozpustíme pozvolna máslo a necháme vychladnout.
Krok 2: K vzešlému kvásku přidáme zbytek hladké mouky, polohrubou mouku, rozpuštěné a vychladlé máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky a celé vejce, rozinky, zbytek mléka, sůl a koření. Těsto vypracujeme ručně nebo pomocí robotu a necháme kynout 2 hodiny.
Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a stočíme bochánky. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Přikryjeme pečicím papírem a alobalem, aby se nepřichytl alobal na mazance.
Krok 4: Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut, pak alobal a pečicí papír sundáme a necháme dopéct dalších 10 minut.
Zveřejněno 11. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
Moje poznámka
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
Nejnovější recepty
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno před 5 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 10 hodinami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno před 12 hodinami
Avokádová pomazánka
Přidáno 21. 8. 2025 18:02:02
Belgické vafle
Přidáno 21. 8. 2025 12:30:38
Americké cookies s borůvkami
Přidáno 21. 8. 2025 09:05:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové s rýží z jednoho pekáčku
Sahula před 2 hodinami
Linecký koláč s tvarohem
Zbynek Hladik před 2 hodinami
Cuketové karbanátky s hermelínem
rejt9 před 2 hodinami
Čočka na kyselo
nowaja před 3 hodinami
De Sousa: dort s kokosovým mlékem
Matea před 3 hodinami
Katův šleh po mém
tomanpetr1 před 3 hodinami
Vepřové maso na mrkvi
Spidan75 před 4 hodinami
Broskvový džem
Annanas před 4 hodinami
Červená řepa
radbastim před 5 hodinami
Zapečené brambory s hermelínem
Ivet88 před 6 hodinami
Tématické fráze:
velikonocni mazanec,
velikonoční mazanec top recepty,
recept na velikonoční mazanec,
jak dlouho péct mazanec,
recept velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec recept,
staré recepty na velikonoce,
mazanec,
velikonoční mazanec z hladké mouky,
velikonocni mazance,
velikonoční mazanec videorecept,
aby mazanec neprasknul,
jak dlouho kyne mazanec,
pečení velikonocniho mazance,
jak pect mazanec,
mazanec velikonocni recept,
velikonočni mazanec recepty,
velikonoční staročeské recepty,
mazanec videorecept,
jak dlouho péct velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
žloutek,
vejce,
droždí,
rozinky,
mléko,
sůl,
ořech muškátový,
anýz,
vejce,
mandle
Komentáře (16)
Takže se tě, Ivčo také zeptám - doba kynutí 3 hodiny a pak, jak zformuješ mazance, je už kynout nenecháváš? A zakrýváš je alobalem od začátku pečení? Alobal se nepřichytí? Já ho tak nikdy nepoužila, nemusela jsem, ale vím, že se radí zakrýt mazance (vánočku) alobalem až před dopečením, pokud tedy začne rychle hnědnout.
Toto všechno by bylo dobré do receptu dopsat, rozvést to (místa je tu dost