Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou

Tento vynikající moučník plný jahod není na přípravu vůbec složitý. Nadýchaný piškot, který má svěží nádech díky citronové kůře, potřeme vrstvou pudinku, přidáme čerstvé jahody a zalijeme větší vrstvou jahodové želatiny.

Hodnocení receptu je 4,9 (57×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 20 min + závěrečné tuhnutí v chladničce

70 min (50 min příprava + 20 min tepelná úprava, + závěrečné tuhnutí v chladničce)

Suroviny pro 1 plech

plech 42 x 32 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 049 kJ /
2 880 kcal
Bílkoviny78,72 g
Tuky100,71 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 1,11 g
Sůl3,26 g
Sacharidy407,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hluboký plech s okraji vyložíme pečicím papírem. Pokud nemáme pečicí papír, plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Stačí do poloviny výšky plechu, piškot bude nízký. Krok 2: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny. Taktéž, čistými metlami, ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh z bílků. Mouku smícháme s kypřicím práškem a prosejeme. Krok 3: Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, lehce promícháme a přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu. Opatrně promícháme a nakonec už velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Krok 4: Na plech rozetřeme těsto, vložíme ho do vyhřáté trouby a na 180 °C pečeme asi 15-20 minut. Po upečení i s papírem sundáme z plechu a necháme zchladnout. Krok 5: Mezitím uvaříme hustší pudink, který osladíme dle vlastní chuti. Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého pudinku vmícháme na menší kousky nakrájené máslo. Mícháme, až se vše propojí do hladkého krému. Krok 6: Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní můžeme na pudink rozložit jahody a mírně je do pudinku zatlačit. Krok 7: Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku - v 1 litru horké vody - ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Krok 8: Řezy necháme v chladničce důkladně ztuhnout, nakrájíme na řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.

TIP: Jak pracovat s želé a želatinou

Zveřejněno 25. 5. 2011

Poznámka autorky Merylas

Na tomto moučníku je větší vrstva želé a celý moučník obsahuje jen 80 g másla v pudinku. Je toho plný hluboký plech s okraji. Plech jsem použila o rozměrech 42 x 32 cm. Místo části cukru v pudinku můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, taktéž místo cukru jde použít nějaké náhradní sladidlo. U Galaretky cukr nedáváme, je už slazená. Doporučuji si želatinu připravit v dost velkém předstihu, déle to trvá než zchladne a začne želírovat, je třeba s tím počítat. Moučník zalévám, když už začíná pomalinku houstnout, nemělo by se stát, že pak někde proteče a ovoce "neplave".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gw6K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gw6K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Super recept, zkusila jsem jiné ovoce a za mě úspěch 👍

KdyzSeChceVsechnoJde: Děkuji, to jsem opravdu velmi ráda, že recept nezklamal. A taktéž děkuji za přidané foto. :-K

Janca11: Minimálně 12 porcí, jsou celkem velké, takže jich může být i více.:-K

Prosím kolik je to porcí?

Mircarik: Jelikož jsem se nedočkala odpovědi s čím konkrétně jste měla problém, abych se na to zaměřila, tak jsem moučník udělala podle receptu. Na horní želé vrstvu jsem použila polskou Galaretku s příchutí lesní směs. A místo jahod, ostružiny. Přidala jsem fota jako důkaz.

Mircarik: Tak to mě opravdu moc mrzí. Prošla jsem si starší komentáře a někdo je dělal už i opakovaně a s úspěchem. Co konkrétně bylo špatně? Jaká byla použita želatina? Recept je starší, ochucené želé jsem už v našich obchodech nějakou dobu neviděla, dříve bylo běžně v nabídce. Dá se nahradit polskou Galaretkou. Nevýhodou je, že trvá delší dobu, než začne tuhnout. Takže se musí déle čekat, než se použije. Nebo se pak dá horní vrstva udělat z ochucené tekutiny a odpovídajícího množství klasické sypké želatiny. Zajímá mě, s čím konkrétně byl problém. V nejbližší době se budu snažit opět moučník vyzkoušet.

Strašný recept. Vše jsem dělala podle návodu a vzniklo z toho jídlo pro slepičky. Nedoporučuju!

be.amenity: Moc děkuji za pochvalu a taktéž na nádhernou fotku. Jsem moc ráda, že se recept osvědčil a moučník chutná. :-K

Úžasný recept:yes: Dělám řezy dle tohoto receptu už po několikáté a s různou obměnou ovoce a vždy mají úspěch<3 Perfektní je slabý piškot a pak silná vrstva pudinkového patra s ovocem, zalitá želatinou:-8 Osvěžující je prvek citronové kůry do piškotu:-* a fakt, že dezert není přeslazený:-! delikatesa;-) Přidávám foto a děkuji za tento recept:-K

Ten piškot je teda na opravdu velmi malý plech, já jej dělala na plech 27x29cm a je malý a nízký, takže kdo chce dělat tak raděj z dvojnásobné dávky.

Geryyy: Já používám plech o velikosti cca 40 x 30 cm. Piškot nemá být moc vysoký, je tam pak vyšší vrstva želé + pudink. Je to vidět na druhé fotce na řezu.

Dobrý den dnes jsme pekli a nechtějte vědět jak to dopadlo recept dobrý ale ten korpus se nám smrskl a nedopadlo to dobře ani želatina nic moc.Naše buchta rozhodně neodpovídá obrázku.:-S

Michaela Medkova: Moc děkuji za pochvalu. :-8 Mám radost, že moučník chutná.:-K

Včera jsem pekla, dnes jsme ochutnávali.:-p Řezy jsou vynikající, všem chutnalo a přidávali si.;-);-);-) Musím zbytek schovat, čekáme návštěvu, tak aby na ně něco zbylo.Děkuji za recept a ukládám, určitě zopakuji.:-K

Jana:Dekuji za vyzkouseni:-)

Tak jsem dnes upekla tento užasný desertík a musím říct je skvělý.Jen se mi nezdálo množství ingrediencí tak jsem to zdvojnásobila a výsledek maxi super.Jen pro příště musím přidat trochu více cukru nebo dcerka i manžel mají rádi sladčí.Mějte se fajn a moc díky za inspiraci.:-K:-K:-K

Malciska: Ten korpus ale bude nízký, jelikož se dává ještě celkem dost pudinku, ovoce a želé. Ale není to nenadýchaná placka, to ne. Důležité je vše řádně našlehat a jemně smíchat dohromady. Dej vědět jak to dopadlo;-):-K

zrovna peču korpus a nevím čím to je, ale opět mi to ani trochu nevyběhlo a je z korpusu jen placka :-( zkusím ještě jednou a uvidíme

Dávám také bodík:yes:pekla jsem a byl moc dobrý, nebyl moc sladký a tak jsem se do něho bez výčitek pustila :-p jen doporučuji použít nějakou kvalitní želatinu, já jsem měla želatinu z Lídlu a ta mi představte si zatuhla až po 24 hodinách:-// takže mi pár jahod vyplavilo nahoru, ale přesto to bylo vynikající :-K

Lucka: Děkuji moc za takovou pochvalu:-8:-K Moc mě těší, že moučník chutnal a zdravím kolegy;-):-)).A ještě jednou díky:-*:-K

Výýýborééé :yes: Kolegové v práci si to pochvalovali, i ti, kteří nejí sladké. Každý týden peču jinou buchtu nebo zákusek a říkali, že už nic jiného nechtějí :-)) Akorát přidávám navíc do pudinku tak dvě lžíce rumu nebo vaječného likéru a z ovoce dávám jahody, maliny, ostružiny, rybíz a borůvky. Pak je to tak příjemně sladkokyselé ;-)

Anduli, Koubkova: Doufám, že recept nezklamal a že chutnalo:-K A děkuji:-K

Krásné fotečky, tak mne to nalákalo, že už se mi ohřívá voda na želatinu, dílko se snad dodaří a chutnat bude perfektně, děkuji za typ :yes::-K

Těsto jsem pekla z dvojí dávky, ovocné želé mám :-p:yes:

1Xtina: Ahojky, já mám plynovou troubu, tak teplotu jen odhaduju;-) Takže bude to zhruba na 180°C a doba pečení tak asi 8-12 minut. Piškot má být světlý - růžový.Děkuji za zájem a jestli budeš dělat, tak ať se podaří;-):yes: A dej vědět:-8

ahoj chtěla bych se zeptat jak dlouho a na kolik stupňů přibližně pečeš to těsto?;-)

Merylas - máš je krásné :-D:yes: dělávám a tak vím, že jsou výborné - ovoce dávám, jaké mám a s každým jsou dobré. Nahoru jsem dávala ovocnou želatinu (takovou tu na 250 ml) ,ale nyní se budu dívat i po ovocném želé a určitě vyzkouším:yes::-D

Maruško,dělávám tento moučník často, když jsou jahody.Jen dávám dospod linecké těsto,místo piškotového.Moučník je osvěžující a mooc dobrý,můj nejoblíbenější, a když je vychlazený,super k ledové kávě.Fotka je k nakousnutí.;-):-p:-p:yes::yes:

Děkuji všem za milé komentáře, budu moc ráda, jestli vyzkoušíte:-8 Je to opravdu takový lehký a osvěžující moučník. Mám je, a hlavně v létě, moc ráda. Je ho třeba ale mít pořád v chladničce.
cathleen: S Galaretkou to bude super, ale zaměnila jsem za ovocné želé od Dr. Oetkera, protože tu Galaretku každý nemá možnost sehnat;-)
Pajaja: To želé je běžně v obchodech u vanilkových cukrů a pudinků;-)Např. Kaufland, Billa a určitě i jinde. Ještě se vyrábí s broskvovou příchutí. Jinak jahody byly u nás v Kaufu, půlkilo za 20 kč;-)
hanahcotton: Našla jsem tady přece jen něco prospěšného pro zdraví - želatinu:-)) Snad je živočišného původu, zapomněla jsem se podívat. A naše klouby nám poděkují a nemusíme kupovat drahé doplňky stravy nebo okousávat vepřové nožičky:-)

Úžasná buchtička a ještě úžasnější, živá fotka:-!Ukládám si, vyzkouším s Galaretkou;-)

Krásný moučník, Maruško! To ovocné (jahodové) želé, to slyším poprvé, podívám se po něm a až seženu za rozumnou cenu čerstvé jahody, tak jdu do pečení! :-p:yes:+

Jahodové dobroty jsou vždy senza!!!!!!!!!:-D

parádní dortík..:yes::-).

Nádherné fotky:yes:

Krásně naaranžované:-O a musí to být famózní:-p:-)):-K

:-K:-KVýstavní:yes::yes:+

:-*Teda tady se to dnes rozjelo s parádníma sladkýma dobrotama:-p+15:yes:Krásný moučník:-K

Luxusní, tím bych potěšila spoustu svých blízkých:yes:

:yes::-*jooooooooooo:-K

holky neblbněte :-O...já bych si tak dala :-p a v žádné dietě není psáno ...1x pořádná porce noučníku :-D:-D:-D +1

Krása :-p:yes::yes:

Merylas krásný řez:-)dnes jsem taky želíkovala:-D:-D

Maruško - krásné, moc;-):yes:+

To je moje gusto - trošku buchty, málo krému, hodně ovoce a ještě více želéééééé ;-);-);-)

Maruško, to jsou sakra krásné řezy, svěží a lehké...akorát do léta :-p:-p:-p ukládám, jakmile sníme tu narozeninovou čokoládovou potvoru:yes:, jsou na pořadu dne ;-)

No, to je paráda ;-) a musí to být dobrota :-p +:yes:

Tématické fráze:
jahodová buchta s želatinou, jahodové řezy s želatinou, jahodový dort s pudinkem se želatinou, jahodová buchta se želatinou, jahodová buchta s pudinkem, buchta s jahodami a želatinou, buchta s pudinkem a želatinou, piškot s jahodami a želatinou, ovocné řezy se želatinou, jahodový moučník se želatinou, buchta s ovocem a pudinkem a želatinou, rezy s želatinou, jahodove rezy se zelatinou, ovocna buchta se zelatinou, piškot s jahodami a pudinkem, jahodové řezy, ovocné řezy s želatinou, jahodový koláč s pudinkem a želatinou, buchta na plech s jahodami a zelatinou, ovocné řezy a želatinou

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, kůra citronová, sůl, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, máslo, mouka polohrubá, mléko, pudinkový prášek, cukr krupice, máslo, želatina, cukr krupice, jahody čerstvé, šlehačka, topping jahodový, máta

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu