Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Cacarka neboli zelnice skleněnka je klasická polévka z Vysočiny, jak ji vařily naše babičky. Základní suroviny, jednoduchý postup. Ani po letech není potřeba ji vylepšovat. Jelikož je velmi sytá, bez pochyby může nahradit hlavní chod.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 854 kJ / 1 399 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,15 g |
Tuky | 75,15 g |
Vláknina | 27,00 g |
Cholesterol | 251 mg |
Sodík | 6,63 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 101,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oškrábeme, umyjeme a nakrájíme na kostky.
Krok 2: Oloupeme cibuli a nakrájíme na jemno.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme sádlo, na něj nasypeme kmín, pak přidáme nakrájenou cibulku. Osmažíme ji do sklovita, ne do hněda.
Krok 4: Potom přidáme nakrájenou klobásu, sladkou papriku a zarestujeme.
Krok 5: Přidáme brambory, koření, zalijeme vývarem a dolijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit.
Krok 6: Vezmeme zelí v pytlíku, odstřihneme roh a vymačkáme šťávu do hrnečku. Zelí ještě vymačkáme a pak překrájíme.
Krok 7: Když jsou brambory vařené, přidáme zelí i s částí nálevu. Pomalu vaříme. Uvařené dochutíme maggi a majoránkou.
Krok 8: Polévka by měla být dostatečně nakyslá, ale delikátně. Pokud je málo, přidáme ještě vodu ze zelí a případně trochu octa.
Krok 9: Polévku můžeme, ale nemusíme zahustit.
Zveřejněno 25. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x6nq
Moje poznámka
Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x6nq
Nejnovější recepty
Arabská čočka se špenátem, paprikami a kořením
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvová pomazánka s vajíčkem a sýrem
Přidáno 7. 9. 2025 14:52:41
Škvarková pomazánka s vajíčkem a okurkou
Přidáno 7. 9. 2025 14:46:30
Pomazánka z matjesů à la losos s koprem
Přidáno 7. 9. 2025 14:39:33
Kuřecí maso se sušenými rajčaty a brokolicí se smetanou
Přidáno 7. 9. 2025 07:11:59
Nepečený borůvkový dezert
Přidáno 7. 9. 2025 05:02:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Knedlík houskový jednoduchý a rychlý
marcellia před 11 minutami
Ostružinové lahodné řezy
Tynaja před 44 minutami
Domácí koprová omáčka
Klar98 před 1 hodinou
Zemlbába - žemlovka
Vendeliin před 3 hodinami
Kari rizoto s uzeným tofu
Palenka před 4 hodinami
Čokoládové muffiny od Jiřinky
kvitek24 před 5 hodinami
Fazolová směs s pečenými brambůrkami
verisek08 před 5 hodinami
Broskvové knedlíky vařené v páře
Kajkajak před 6 hodinami
Špekáčková s pivem
Kajkajak před 6 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
TH před 7 hodinami
Tématické fráze:
zelnice s klobásou,
zelnice,
nejlepší zelňačka,
babiccina zelnacka,
polévka cacarka,
zelnice s klobasou recept,
cacarka polévka,
zelnice recept,
červená zelnice,
červená zelnice s klobásou,
polevka zelnice,
polévka skleněnka,
zelnice polévka,
nejlepší zelňačka recept,
recept zelnice,
zelnice z kysaného zelí,
skleněnka polévka,
recept na zelnici,
zelnice sklobasou,
luxusní zelnačka
Suroviny:
čabajka,
cibule,
sádlo,
zelí kysané,
ocet,
brambory,
vývar masový,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
paprika sušená pálivá,
majoránka,
kmín celý
Komentáře (68)
Díky za recept, babča jí dělala taky. Bohužel už mě ji nestihla naučit.
A ten česnek není na škodu.Super díky
když jsem přidala zelí vše bylo OK!
Bílá je ale přece jen bílá!
Musím dát bod, protože hned šla k chuti!