Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátový sirup (i pro diabetiky)

Domácí mátový sirup můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží, v zimních plískanicích je skvělým pomocníkem při nachlazení, kašli či bronchitidě. S vhodně použitým sladidlem si ho mohou dopřát i diabetici.

Hodnocení receptu je 5,0 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min + doba louhování

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, + doba louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 790 kJ /
3 057 kcal
Bílkoviny0,28 g
Tuky0,00 g
Vláknina14,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy757,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve převaříme 1 litr čisté vody. Necháme ji chvíli odstát, aby byla stále teplá, ale ne vroucí. Poté v ní rozmícháme cukr a kyselinu citronovou. Krok 2: Mátu i s květy vložíme do vhodné čisté nádoby a zalijeme připravenou vodou. Bylinka se v teplejší vodě lépe vylouhuje, příliš horká by však mohla zničit cenné látky. Krok 3: Směs necháme 2 dny louhovat při pokojové teplotě, občas ji zamícháme. Není třeba ji ukládat do lednice, ale vyhněte se přímému slunci. Krok 4: Po dvou dnech směs přecedíme, naplníme do čistých vyvařených lahví, po naplnění jim otřeme hrdla a uzavřeme. Lahve uchováváme v lednici. Krok 5: Sirup můžeme sterilovat při 85 °C po dobu asi 15 minut, čímž prodloužíme jeho trvanlivost. Pokud se rozhodneme pro sterilaci, můžeme předem přidat lžičku konzervačního prostředku (není to však nezbytně nutné).

TIP: Jak na bylinné sirupy

Zveřejněno 15. 8. 2009

Poznámka autorky spagetka

Čím více máty použijeme, tím lépe. Uvedené množství je základ na 1 litr vody, rozhodně ne méně. Tento recept je ideální na využití stonků i květů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q0ml

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q0ml

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Severinka: Miru, moc děkuju za fotky :-K:-K Jsem ráda, že chutná :yes::yes::yes:. Máš pravdu s tím ledem. Jinak s alkoholem jsem to nepila, ale proč ne. Taky se na něj opět chystám.

Hotovo, sirup slitý, přidala jesem Ti 2 fotky, je to mocinky dobré jen to chce hodně ledu a taky panáka bílého rumu, ale ten kupovat nebudu, myslím, že stejnou funkci bude mít fernet citrus;-);-):-D:-D:-D:-D zatím to ale piju bez alkoholu, v tomhle vedru, by to asi moc dobré nebylo:-D:-D:-D:-D

Severinka: Díky:-K Nebudeš litovat, nezapomeň přidat foto. Taky se na něj letos chystám ;-)

Jdu do toho, máty mám hafo, nasušený už taky plno, tak udělám tento tvůj sirup;-);-);-);-)

šiška:...koukám na vaše nadšení ze sirupu. Já mám mátu druhý rok v truhlíku na balkoně a až letos mě napadlo, jestli by z toho šla udělat nějaká sodovka nebo sirup, tak jako z bezových květů. Už mám nachystané dvě sklenice a těším se až bude siroupek hotový. Dík za recept a Vaše rady. Ta stévie mě taky napadla, tak zkusím přidat.:-)

Helinča: Se stévií to lze udělat zcela určitě. Já v době, kdy jsem sem dávala ten recept, měla jen tu fruktozu pro diabetiky. Množství bych odhadla tak na 2 PL drobně nasekaných lístků, ale to vyzkoušej. Já taky chci letos poprvé zkusit stévii a část kyseliny citronové nahradit citronovou travou ;-);-)

Helinča: akorát na to taky koukám, to by mě dost zajímalo, písněte mi na mail, díkes H.

Helinča 9. 4. 2013 10:10
Zdravím všechny, prosím poraďte - v receptu je napsáno i pro diabetiky - manželovi našli cukrovku, takže samozřejmě NE žadný cukr - neví někdo, jestli se to dá udělat i se Stevií? dík za každou radu

Ladi, včera ráno jsem naložila mátu, udělala jsem z 1,5 dávky, víc máty jsem nesklidila:-/. Dala jsem tam hnědý cukr, takže to mám tmavé jako med. Krásně to tady voní;-). Až ji sliju, přidám ti foto;-)

1974andrea - určitě i s třtinovým cukrem a jinak - vodu určitě převářím (upřímně - vc dnešní době to asi jinak nejde) a může být zchladlá
Merylas - díííky :-K:-K:yes:

Určitě vyzkouším,může se používat i na dochucení mojita. Určitě je možné ho připravit i z třtinového cukru,že? Chtěla jsem se zeptat,zda se máta zalévá již zchladlou vodou?Dělám tak i bezinky.

spagetka: Tak jsem Ti přidala ještě jednu fotečku a jestli se mi ještě podaří tu sklenici vyfotit rovně, tak ty fotky vyměním:-)) Sirup je moc dobrý, podělila jsem i rodinu, aby ochutnali a budu přidělávat;-):yes: Díky za RCP a přidávám taky zasloužený bodík;-):yes:

Merylas:merylásku - potěšilas:-K mě a neboj, potěšíš i sebe a své blízké :-*:yes:

Tématické fráze:
mata recepty, recepty z máty, šalvějový sirup za studena recept, šalvějový sirup recept, mátová šťáva, šalvěj sirup recept, recepty pro diabetiky, šalvejový sirup za studena, mata recept, domácí šalvějový sirup, recept na šalvějový sirup, stava z maty, recepty máta, zázvorový sirup za studena, domácí sirup ze šalvěje, recept na sirup ze šalvěje, sirup z šalvěje, šťáva z máty peprné recept, zázvorový sirup za studena recept, nápoje pro diabetiky

Suroviny:
máta, cukr krystal, kyselina citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu