Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Cacarka neboli zelnice skleněnka je klasická polévka z Vysočiny, jak ji vařily naše babičky. Základní suroviny, jednoduchý postup. Ani po letech není potřeba ji vylepšovat. Jelikož je velmi sytá, bez pochyby může nahradit hlavní chod.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 854 kJ / 1 399 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 67,15 g |
| Tuky | 75,15 g |
| Vláknina | 27,00 g |
| Cholesterol | 251 mg |
| Sodík | 6,63 g |
| Sůl | 16,00 g |
| Sacharidy | 101,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme sádlo, na něj nasypeme kmín, pak přidáme nakrájenou cibulku. Osmažíme ji do sklovita, ne do hněda.
Krok 4: Poté přidáme nakrájenou klobásu, sladkou papriku a krátce zarestujeme.
Krok 5: Přidáme brambory, koření, zalijeme vývarem a podle potřeby dolijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit. Kdo má rád výraznější chuť, může přidat i špetku pálivé papriky nebo chilli.
Krok 6: Zelí slijeme, důkladně vymačkáme a nakrájíme na menší kousky. Šťávu odložíme stranou.
Krok 7: Jakmile jsou brambory uvařené, přidáme zelí i s částí nálevu. Promícháme a pomalu vaříme dalších 10–15 minut. Nakonec dochutíme majoránkou.
Krok 8: Polévka by měla být dostatečně nakyslá, ale delikátně. Pokud je málo, přidáme ještě vodu ze zelí a případně trochu octa.
Krok 9: Pokud chceme můžeme polévku i zahustit.
Zveřejněno 25. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x6nq
Moje poznámka
Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x6nq
Nejnovější recepty
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 3 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 4 hodinami
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 5 hodinami
Hrníčkový perník podle Kamily Nývltové
Přidáno před 6 hodinami
Rychlá snídaňová pohanková kašička s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
Dýňový chlebíček
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka šup-šup
Loiza před 38 minutami
Asijské kuřecí nudličky
Suumaa před 44 minutami
Citronová buchta s tvarohem
romanka1009 před 45 minutami
Králík pečený s bůčkem
radekfiala před 56 minutami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
7ivana před 1 hodinou
Míša řezy od maminky
Kratule před 1 hodinou
Vepřové pečené na cibuli
boxerka69 před 2 hodinami
Brokolicová polévka
jiri.petricek76 před 2 hodinami
Jablkové hrnkové lívanečky
Ajkalajka před 2 hodinami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
janik62 před 3 hodinami
Tématické fráze:
zelnice s klobásou,
zelnice,
nejlepší zelňačka,
babiccina zelnacka,
polévka cacarka,
zelnice s klobasou recept,
cacarka polévka,
zelnice recept,
červená zelnice,
červená zelnice s klobásou,
polevka zelnice,
polévka skleněnka,
zelnice polévka,
nejlepší zelňačka recept,
recept zelnice,
zelnice z kysaného zelí,
skleněnka polévka,
recept na zelnici,
zelnice sklobasou,
luxusní zelnačka
Suroviny:
zelí kysané,
čabajka,
brambory,
cibule,
sádlo,
vývar masový,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
paprika sušená pálivá,
majoránka,
kmín celý,
ocet
Komentáře (67)
Díky za recept, babča jí dělala taky. Bohužel už mě ji nestihla naučit.
A ten česnek není na škodu.Super díky
když jsem přidala zelí vše bylo OK!
Bílá je ale přece jen bílá!
Musím dát bod, protože hned šla k chuti!