Šopský salát
Slavný šopský salát pochází z Bulharska a je velmi oblíbeným letním jídlem i v celé střední Evropě. Z několika málo surovin a přece tak výborný. Stačí jen nabrat si trochu do misky, zahmouřit oči a rázem jsme v letním Bulharsku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 565 kJ / 852 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 23,41 g | 
| Tuky | 55,11 g | 
| Vláknina | 21,20 g | 
| Cholesterol | 72 mg | 
| Sodík | 1,69 g | 
| Sůl | 4,00 g | 
| Sacharidy | 57,38 g | 
Postup přípravy
Zveřejněno 20. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Šopský salát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Evg
Moje poznámka
					
				
Šopský salát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Evg
Nejnovější recepty
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 6 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 2 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 4 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 4 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 5 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 6 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 6 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 15 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 17 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 18 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 19 hodinami
						Tématické fráze:
						
							šopský salát s balkánským sýrem, 
						
						
							šopský salát s balkánským sýrem recept, 
						
						
							sobsky salat, 
						
						
							sopak recept, 
						
						
							šopskýsalát, 
						
						
							šopak, 
						
						
							šopák salát, 
						
						
							šopský salát zálivka, 
						
						
							shopsky salat, 
						
						
							salát šopák, 
						
						
							schopský salát, 
						
						
							zálivka na šopský salát, 
						
						
							recepty-šopský salát, 
						
						
							šépský salát, 
						
						
							chopsky salat, 
						
						
							šopký salát, 
						
						
							balkánský salát, 
						
						
							čopský salat, 
						
						
							šobský salát recept, 
						
						
							sopskej salat
						
					
						Suroviny:
						
							rajče, 
						
						
							paprika, 
						
						
							okurka čerstvá, 
						
						
							cibule, 
						
						
							nať petrželová, 
						
						
							sýr balkánský, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							ocet vinný, 
						
						
							olej olivový, 
						
						
							sůl
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
Komentáře (38)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
20. 7. 2024 12:22
No, jestli do sopského (nevím kdo kdy změnil S za Š, ale šalát pochází z okolí bulharského městečka Sopa, ne Šopa, takže správně by mělo být Sopský salát) přidáte "balkánský" sýr nebo sýr balkánského typu, již to nebude Sopský salát. Sopský salát se dělá výhradně ze sýru feta. Rozdíl mezii fetou a balsýrem je ten, že feta se dělá z ovčího a kozího mléka, balkánský sýr (i balsýr nebo sýr balkánského typu) se dělá z mléka ovčího a kravského. Balkánské sýry dělají kdekoliv na Balkáně, Fetu (název i složení) má registrováno Řecko a nikdo jiný na světě to nesmí použít.
bofinka
20. 7. 2024 18:42
Pacesko: Vas je velice "zajimavy" postreh, ale prave v Bulharsku se jmenuje Шопска салата, takze proste piseme a cteme se Š
A tady mate neco o jeho puvodu a vzniku, prectete si, budete
cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0opsk%C3%BD_sal%C3%A1t
pro FN - podle balkánských kuchařek tam cibule patří
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0opsk%C3%BD_sal%...