Vánočka paní Štěpánkové
Mezi jednu z vánočních tradic a symbolů patří bez debat vánočka. Krásně vláčná, plná rozinek a mandlí, svojí příjemnou vůní provoní celý váš dům. Bez vánočky si nedovedeme představit žádnou sváteční snídani.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 802 kJ / 4 733 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 89,59 g |
Tuky | 196,42 g |
Vláknina | 19,68 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 139 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 641,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jedno celé vejce s dvěma žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přidáme mouku, rozdrobené droždí, vlažné mléko a zaděláme nelepivé těsto. Dobře propracujeme a necháme přes noc vykynout.
Krok 2: Rozinky naložíme předem do rumu. Po vykynutí těsta je zapracujeme do těsta společně s nasekanými mandlemi (nebo ořechy).
Krok 3: Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle nebo ořechy.
Krok 4: Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 5: Těsto rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu uděláme váleček, ze kterých upleteme vánočku.
Krok 6: Vánočku přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách zmírníme teplotu na 170 °C a pečeme zhruba hodinu. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Zveřejněno 29. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka paní Štěpánkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lDQ6
Moje poznámka
Vánočka paní Štěpánkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lDQ6
Nejnovější recepty
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 13 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 17 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 23 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno 2. 9. 2025 09:10:08
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená švestková povidla
Katerain před 35 minutami
Minutková krkovička (křehká)
lunav1 před 44 minutami
Kuřecí kung pao z letáku Albert
Radka61 před 1 hodinou
Domácí kečup
Marfyk před 1 hodinou
Banánové lívance
Mazej před 1 hodinou
Rychlá tvarůžková pomazánka
Slavista62 před 2 hodinami
Tagliatelle s koprovým pestem
ZboSy před 2 hodinami
Tatarák z olomouckých tvarůžků
Slavista62 před 2 hodinami
Hustá žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami
daniela1262 před 4 hodinami
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 15 hodinami
Tématické fráze:
jak zadělat na vánočku,
vánočka štěpánek,
vánočka mojí maminky,
kdy zadelat na vánočku,
jak se zadelava na vánočku,
vanocka pani štěpánove,
jak zadělat vánočku,
vanocka podle stepankove,
vánočka zadělaná v pekárně,
vánočka kynutá přes noc,
vánočka ze 60 dkg mouky,
vánočka podle maminky,
kynutá vánočka přes noc,
vánočka paní štšpánkové,
vánočka na 60 dkg,
vanocka top recepty,
recepty na vláčnou vánočku do formy,
zadělní vánočky,
vláčná vánočka,
vánočka podle paní štěpánkové
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
máslo,
droždí,
mléko,
sůl,
mandle,
rozinky,
rum,
vejce
Komentáře (13)