Svíčková podle maminky

saudyova Kuchařka:

Doba přípravy: 2 hodiny PT2H00M dle množství Hovězí maso 8 názorů

56

Suroviny

1 kg zadního hovězího (pro náročnější svíčkové)
slanina
halali(hotová nakládaná zelenina dá se koupit v každých potravinách)
1 smetana na vaření nebo šlehání
l-2 zakysané smetany(dle velikosti, nejlepší je jihočeská)
máslo
cukr
mouka nebo hotová jíška
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaníme, prošpikujeme slaninou, dáme do hrnce zalijeme 1 velkým nebo dvěma menšíma halali, zbytek dolijeme studenou vodou aby bylo maso potopené a dáme na dva až tři dny do lednice.

  2. Poté vyndáme maso z nálevu a na pánvi nebo v nádobě ve které ho budeme péct, opečeme ze všech stran na másle, aby se zatáhlo.

  3. Zalijeme částí nálevu ve kterém bylo naloženo, zakryjeme a dáme péct do trouby asi tak na 190 stupňů, postupně doléváme zbytek nálevu.

  4. Když je maso měkké, tak ho vyndáme, nálev rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu a zakysanou smetanu, přivedeme k varu.

  5. Přidáme dvě polévkové lžíce cukru a zahustíme moukou.

  6. Podáváme s kynutým knedlíkem (zásadně je zadělávám v domácí pekárně) a doslazujeme na talíři brusinkami nebo rybízem naloženým na stejný způsob jako brusinky.

Poznámka

když je maso ze starého vola a nechce měknout stačí přidat půl prášku do pečiva a nechat ještě tak čtvrt hodinky péct maso zaručeně změkne.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková podle maminky

  • Josef  Čech Josef Čech(neregistrovaný)

    Každou první sobotu v měsíci září se koná mistrovství ve svíčkové na Červeném Hrádku u Chomutova -uvádí Zounar ,zatím 2x druhé a 1x třetí místo ,to první-uvidíme letos

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Ahoj davam čerstvou zeleninu, je to lepsi.:-)):no:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Já dávám také čerstvou zeleninu, ale s tím karamelem se mi to moc zamlouvá, to musím zkusit.:-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Jaruš, moc hezké!!:yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Tak já se chechtám a nemůžu přestaat:-D ta poznámka o starým volovi, ta prostě nemá chybu:yes: saudyová promíň:yes: a bodík si určitě zasloužíš:yes::yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Recept - dobrý, dělám úplně jinak - také karamel jako Bibinka. Nejsem příznivec Halali, dávám čerstvou zeleninu. Nejlepší na tomto receptu je asi poznámka, ta mě rozsmála, snad budu někdy aplikovat. ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Saudiová, co kuchařka, to jiný postup i třeba jiné ingredience. Já třeba místo cukru dělám do svíčkové karamel(cukr+voda) a má pak nádhernou barvu:-p;-)Krom toho je ta moje úplně jiná a nám moc chutná-každý to má jinak a jinou "hubu":-D

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Svíčková je klasika, podobně jako guláš - co rodina to recept.;-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo