Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče
Čokoládový mousse je delikátní francouzský dezert, který v sobě spojuje skvělou chuť čokolády, smetany a pomerančové kůry. Výsledek bude přesně tak dobrý, jak dobrou a kvalitní čokoládu použijete. Na výchozích surovinách se zde rozhodně nevyplatí šetřit.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 839 kJ / 1 635 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 28,33 g |
| Tuky | 88,00 g |
| Vláknina | 9,60 g |
| Cholesterol | 941 mg |
| Sodík | 172 mg |
| Sůl | 0,39 g |
| Sacharidy | 177,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vodní lázni ušleháme do tuhé světle žluté pěny žloutky, med, cukr, muškátový oříšek a pomerančovou kůru. Odstavíme a za občasného promíchnutí necháme vychladit.
Krok 2: Rozpustíme 120 g čokolády ve vodní lázni. Čokoládu opatrně smícháme s hmotou ze žloutků a necháme opět vychladit.
Krok 3: Smetanu vyšleháme do tuha. Do vychladlé směsi žloutků a čokolády přidáme dvě lžíce vyšlehané šlehačky a dobře promícháme. Poté pomalu a opatrně vmícháme zbytek šlehačky. Pěnu dáme do lednice na 15-20 minut.
Krok 4: Mezitím připravíme ozdobný okraj. Na jedné straně fóliového proužku přehneme okraj asi 1 cm.
Krok 5: Proužky položíme na stůl (pracovní plochu) těsně vedle sebe.
Krok 6: Připravíme 4 kousky lepicí pásky. Nad párou rozehřejeme 40 g čokolády. Necháme ji mírně vychladnout.
Krok 7: Naplníme zdobicí sáček (stačí igelitový sáček s odstřihnutým růžkem) a dlouhými tahy sem a tam ozdobíme fólie, s tím, že centimetrový ohyb necháme čistý. Čokoládu necháme chvíli zavadnout a pak pomocí lepicí pásky tvarujeme formy ve tvaru slzy, centimetrový ohyb bude navrchu fólie.
Krok 8: Formy naskládáme na rovný podklad. Cukrářským sáčkem naplníme formy pěnou.
Krok 9: Dáme do lednice a necháme minimálně 6 hodin zatuhnout. Poté posypeme kakaem, dáme na talíř, na kterém budeme mousse podávat, a teprve potom odstraníme fólii a dozdobíme.
Zveřejněno 5. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WmLX
Moje poznámka
Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WmLX
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 1 hodinou
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 5 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 5 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 7 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 7 hodinami
Rychlá polévka s mrkví, hráškem a strouháním
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
Sirael před 2 minutami
Konfitovaná hovězí líčka
JanSmola před 7 minutami
Linecké smajlíky
Evculina84 před 9 minutami
Liduščin vaječný koňak
Evculina84 před 56 minutami
Kuře na paprice se smetanou
_martakrizk8_ před 1 hodinou
Pravý vepřový guláš
michaelatomastikova999 před 1 hodinou
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Ketynna před 2 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Fredy83 před 2 hodinami
Salát z červené řepy s nivou a ořechy
Dobeska před 3 hodinami
Expresní svíčková na smetaně
mafinka888 před 3 hodinami
Tématické fráze:
recept na cokoladovy mousse,
čokoládový mousse,
cokoladove mousse,
čokoládový mousse dort,
cokoladovy mousse recept,
čokoládovo pomerančový dort recept,
čoko mousse,
cokoladovy dort mousse,
čokoládový mouss,
čokoládový pomeranč,
pomeranč v čokoládě recept,
pomerančový mousse,
čokoládový dort s pomerančem,
recept na mousse italský,
mausse,
dort s pomerančovou příchutí,
pěna s pernikovou přichuti,
čokomosse,
mouss dezerty,
čokoládové mousse dort
Suroviny:
žloutek,
med,
cukr krupice,
ořech muškátový,
pomeranče,
čokoláda hořká,
smetana ke šlehání,
čokoláda hořká,
kakao,
jahody,
ostružiny,
pomeranče
Komentáře (26)
Ne, teď bez legrace, pěna v kombinaci s pomerančovou šťávou a odlehčeným šlehačkovo-zakysankovým krémem je úplně skvostná, přítel prohlásil, že je to jeden z nejlepších dortů, co kdy jedl
Velmi sympatické je i tepelné zpracování žloutků - všechny čokoládové pěny, na které jsem doposud narazila byly se syrovými vejci
Každopádně za nápad i recept ještě jednou autorovi vřele děkuji