Dort s rychlým čokoládovým mousse

Danca Kuchařka: Danca

Dorty 31 názorů

Suroviny

Korpus:
400 ml hladké mouky
100 ml cukru
2 vejce
250 ml smetany ke šlehání
1 prášek do pečiva
4 Pl čokoládového kapučína ( prášek )
Mousse:
250g polotučného tvarohu ( vanička )
250ml smetany ke šlehání
1 čokoládový pudink bez vaření ( Dr.Oetker )
100g kvalitní hořké čokolády
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus:
    Všechny ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na dvě části.

  2. Do jedné vmícháme sypké kapučíno (případně trochu povolíme mlékem) a obě těsta střídavě po lžících naléváme do středu dortové formy. Dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C asi na 25 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí. Korpus necháme ve formě vychladnout.

  3. Čokoládu nastrouháme na hoblinky. Ve vodní lázni necháme ohřát asi 4 PL smetany a asi 3/4 nastrouhané čokolády v ní rozpustíme (zbytek ponecháme na dozdobení dortu).

  4. Do vyšší nádoby nebo do nádoby šlehače dáme tvaroh, zbylou smetanu, vsypeme pudinkový prášek a společně šleháme asi minutu. Poté začneme pomalu přilévat rozpuštěnou, ještě vlažnou čokoládu. Našleháme do hustého krému, který naneseme na vychladlý korpus, posypeme zbylými čokoládovými hoblinkami a dáme vychladit.

  5. Po vychlazení a zatuhnutí krému dort opatrně uvolníme z formy a podáváme, třeba k odpolednímu kafíčku...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 183 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort s rychlým čokoládovým mousse

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Janina123: popravdě nevím, CO mimořádného jste čekala...a já v receptu ani netvrdím, že se jedná o nějaký zázrak gastronomie:-). Upečený korpus + krém bude zřejmě pokaždé jen " buchta s krémem "... ale možná byste nějaký mimořádný recept mohla vložit Vy??;-)

    Odpovědět

  • Janina123 Janina123

    .. recept se mi líbil, fotka také, dneska jsem zkusila, bohužel nic mimořádného se nekonalo, jenom buchta s čokoládovým krémem.

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    hosta: asi už bych to nepitvala, já zkrátka vím, že když mouka víc nasaje tekutinu, tak přidám a každý ať dělá podle svého. Třeba má někdo lepší fígl, ale já jsem s tím svým spokojená a v tom duchu jsem se i snažila poradit..tečka;-):-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Danca: nevím - možná, já tu zkušenost nemám. Všechny testy, které jsem dohledala, se zabývají obsahem lepku, popela, případně mykotoxinů, píší že z bio např. není dobré kynuté těsto. Žádný nemluví o savosti mouky, kdy při zkouškách použili na stejné množství mouky stejné množství vody a nikde se neprojevil rozdíl při zpracování těsta. Podle mé zkušenosti je jediný vliv takový, že když někdo mouky dříve "omastí" tukem než přidá tekutinu, mouka se zatáhne a nespojí se s vodou (či jinou tekutinou) dobře. Ale to je vliv nedobrého postupu a ne savosti mouky.

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    hosta: myslím, že záleží na typovém čísle mouky.. připadá mi, že nejvíce saje ta s označením "OO", aspoň tak jsem to vypozorovala..Ale odborník určitě nejsem, takže se mohu mýlit:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No, možná by nebylo od věci, kdyby někdo, kdo ty zkušenosti OSOBNĚ má, popsal, jak jsou které mouky savé - myslím které značky hladké mouky jsou savější atd, stejně tak u mouky polohrubé.
    Tím vůbec nezpochybňuji, že je samozřejmě jinak savá mouka celozrnná, jinak špaldová, jinak hrubá, jinak hladká atd, ale pokud mluvíme třeba o klasické světlé hladké, tak to považuji za stále opakované mýty, kdy rozdíly jsou zanedbatelné.
    Ráda svůj omyl přiznám, pokud to konkrétně potvrdí - podle značek - nějaká zkušená moučníkářka či pekařka;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    hosta: Jituš, já tu zkušenost s moukou mám...ale nemá cenu se tady dohadovat, to ničemu nepomůže..S tím, co píšeš o vejcích a smetaně, naprosto souhlasím a navíc mě napadlo, jestli Alenka nepoužila smetanu z krabičky, které většinou bývá jen 200 ml. Mně se to totiž už stalo, že jsem si toho rozdílného množství nevšimla. Teď už si dávám pozor, a to např. I u másla, to taky prodávají v různých gramážích - konkrétně "klasických" 250 g a potom i kostku o hmotnosti 200 g!

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No - vařím a peču půl století a ještě jsem nezaznamenala různou savost stejného druhu mouky (tím myslím hrubou nebo polohrubou, hladkou atd) a pokud ano, tak max. to spravila jedna kávová lžička když jsem si myslila, že jsem neměřila přesně. Často se mi ale stalo, že byl nepřesný recept a byl vehementně zdůvodňován různou savostí mouky.
    Nemyslím, že se to ale týká receptu tohoto, rozdíl ve velikosti čtyř vajec může dělat své spíš, než savost mouky. Také smetana ke šlehání, která je jedinou tekutinou, bývá různě hustá. Trochu v postupu mate to "po lžících naléváme", těsto není až tak řídké, spíš by se hodilo "po lžících vrstvíme";-).

    Odpovědět

  • casino casino

    Danca:
    Chytrou připomínku? Nu zdali...
    ...leč praktickou jistě ;-)
    No, nechť je po vašem - howgh :-K

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    casino: to, že každá mouka se chová jinak, je fakt, na kterém nic nezmění ani Vaše ironické a rádoby vtipné komentáře ;-). Tím bych tuhle debatu uzavřela, i když věřím, že Vy byste bezesporu měl opět nějakou chytrou připomínku :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Danca:
    No jo, no..., ale když čtu jak tu i jiné průměrně inteligentní kuchty imrvééére ventilují, byť "všeobecně", stesky na mouku, tak se ozvu, že ;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    casino::-D no jo, kdo jiný by se mohl ozvat, že??? Milý casino, pokud dobře vidím, nepsala jsem že se mi to stává pravidelně.. Navíc je to myšleno všeobecně a jsem si jistá, že aspoň průměrně inteligentní člověk by to mohl pochopit... ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Danca:
    No, pokud se vám u tohoto rcp stalo více než 1x, že jste musela přidávat více tekutin, tak to se ffší pravděpodobnosí není tím, že některá mouka více "chlastá":-D

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Alena: Alenko, omlouvám se, až teď jsem se sem dostala, takže předpokládám, že sis už poradila..Já, pokud je těsto hustší, přidám opravdu buď trochu mléka, nebo vejce. Záleží totiž na tom, jak velká vajíčka použiješ a taky na mouce. Některá víc "pije", takže je potom potřeba přidat více tekutiny.
    Doufám, že se dortík povedl ;-):-K

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Danca:jaký má mít těsto konzistenci,já ho mám docela dost tuhý a je psáno lít po lžících,mám přidat třeba mléko,děkuji

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: mousse dort recept mousse v prášku mousse recept mousse dort dort mousse dort kapučíno recept na mousse mousse dorty rychlé dorty capucino v prášku čokoládový mousse vejce mousse bez příchutí v prášku dort s čokoládovou polevou mousse co je mousse v prasku co je to mousse prášek co je to mousse dort mousse recepty čokoládový mousse dortík dort capucino dortový krém mousse

Zapomněl/a jsem heslo