Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák
Sejkory, halušky, bramborák i mnoho dalších názvů dle regionu. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně, jako ho pekly naše babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 648 kJ / 1 589 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 44,27 g |
| Tuky | 3,34 g |
| Vláknina | 38,92 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 79 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 330,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme nebo oškrábeme. Nastrouháme najemno. Vymačkáme a slijeme vodu.
Krok 2: Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 3: K nastrouhaným bramborám přidáme krupici, česnek, kmín a cibuli. Osolíme dle potřeby a bohatě dochutíme rozemnutou majoránkou.
Krok 4: Litinový tál na kamnech pořádně rozehřejeme. Můžeme použít také plynový sporák s litinovou plotýnkou. Na elektrickém sporáku použijeme rozpálenou litinovou pánev.
Krok 5: Tál potřeme tukem a plácneme na něj porci těsta, které rozetřeme na tenkou placku.
Krok 6: Po chvíli obrátíme a opečeme i z druhé strany do červena.
Krok 7: Upečené placky dáváme do teplé misky nebo talíře a z obou stran potíráme rozpuštěným máslem nebo sádlem.
Krok 8: Pokud placky nesníme ještě teplé, můžeme je později roztrhat či rozkrájet na malé kousky a prohřát na pánvi na sucho nebo na másle.
Zveřejněno 18. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/66r7
Moje poznámka
Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/66r7
Nejnovější recepty
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 28 minutami
Jemné marokánky
Přidáno před 2 hodinami
Mandlové laskonky
Přidáno před 3 hodinami
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 8 hodinami
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bezpracný perník
Fitulka před 14 minutami
Báječná jatýrka na slanině
Fitulka před 35 minutami
Vydatná fazolková polévka
Fitulka před 53 minutami
Bůčkový nářez
Stanas před 1 hodinou
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Denade před 2 hodinami
Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou podle Mirka Kaliny
frimlik před 3 hodinami
Polévka s červenou čočkou a mrkví
Pavel-Buco-Harwy před 3 hodinami
Kuřecí pikantní směs
Ajkad před 3 hodinami
Rychlé a chutné hrnkové sušenky
Irena1984 před 3 hodinami
Štrachanda z Plzeňska
Danulka52 před 3 hodinami
Tématické fráze:
sejkory,
sejkory recept,
bramboráky jako od babičky,
krkonošský bramborák,
krkonošské recepty,
krkonošská jídla,
bramborové sejkory,
recept sejkory,
recept na sejkory,
krkonošské bramboráky,
sejkory na sladko,
krkonoské sejkory,
jídlo sejkory,
bramboráky z nových brambor,
krkonošský guláš recept,
krkonšské sejkorky,
bramborák na plotně,
babiččiny bramboráky,
krkonošsky gulaš,
kaborky
Suroviny:
brambory,
krupice pšeničná,
česnek,
kmín drcený,
cibule,
majoránka,
sůl,
tuk na smažení,
sádlo
Komentáře (122)
a my je tu na topkách dokonce máme
https://www.toprecepty.cz/recept/13418-valasske-po...
indrja (neregistrovaný/á): tuhle variantu jsme také dělali a dělávám
Nám to pekl děda a říkali jsem tomu bramborový dědek - po něm. Ten česnek a slaná chuť dohromady se sladkým ovocem - nádhera.
Krupice se tam dává od pradávna. Jinak ať si tam každý dává, nač je zvyklý, třeba i hladnou mouku
Odjakžiavá sa dáva hladná múka, aby placky boli lahodné a nie hrubéééé.
Jsem z Orlických hor a u nás se této dobrotě říká kramfleky
Zatím NIC nenahradilo pořádná kachlová kamna ,která měla několik trub,kamnovec atd.
A souhlasím, strašně chutné, krásné a voňavé vzpomínky
Jen do do nich dáváme pouze sůl , kmín , mouku, vejce, brambory a samozřejmě je pečeme na plátě s láskou.
Zvlastní zkušenosti vím že se v každé vesnici a něky i v chalupách dělaly jinak, prostě jak bylo zvykem.
Prostě když se jdou dělat halušky, je to toto, když halušky vařené ve vodě, tak nočky. Stále říkám, že není jednotný zákon na jeden název, který je jen ten správný. Pořád se jedná o stejné, naprosto skvělé a chutné jídlo
Jo švestkáček musím zas taky udělat, moc nám chutná
Ale byly super křupavé, takže díky za vylepšení.
Ještě jedny Kaborky, před rekonstrukcí šamotu mám v kůlničce. Bude-li mít někdo zájem, rád je přenechám. [email protected]
janamat (neregistrovaný/á) - V Loužnici jsem na tom byla s kamarádkou a jejím přítelem, ta vůůůůněěě
Dříve u nás bylo velikou událostí \"haluškový bál\" a letos jsme ho po 30. letech obnovili a měl veliký úspěch. Za celý den (od 15 hod do 03 hod) jsme napekly (5 holek) 750 halušek
SEJKORÁM ZDAR!