Grilovaná mrkev
Pokud máte rádi grilovanou zeleninu, určitě ochutnejte grilovanou mladou mrkev. Stačí ji krátce povařit, potřít grilovacím kořením a poté grilovat. Získá tak krásnou barvu a výraznější chuť. Hodí se například jako příloha k masu.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 596 kJ / 142 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 4,00 g |
| Tuky | 0,80 g |
| Vláknina | 11,60 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 320 mg |
| Sůl | 0,80 g |
| Sacharidy | 24,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uřízneme nať z mrkve tak, aby asi 5 cm zůstalo.
Krok 2: Mrkev důkladně omyjeme, dáme ji do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut.
Krok 3: Poté vyndáme na ubrousek, osušíme a potřeme grilovacím kořením, které jsme rozmíchali s trochou oleje.
Krok 4: Položíme ji na rozpálený gril a grilujeme ze všech stran asi 10-15 minut (podle velikosti mrkve).
Krok 5: Používáme jako přílohu k masu, případně můžeme i samotnou jako lehkou večeři. V tom případě můžeme posypat strouhaným sýrem.
Zveřejněno 25. 5. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BOPJ
Moje poznámka
Grilovaná mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BOPJ
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 6 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 6 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 7 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zdravý makový koláč
Janicee před 2 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 3 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 3 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 4 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 5 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 5 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 6 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 7 hodinami
Hovězí polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Nejlepší marokánky
Lada008 před 8 hodinami
Tématické fráze:
grilovaná kedlubna,
nať z mrkve recepty,
nať z mrkve,
grilování mrkve,
grylovaná mrkev,
grilovana mrkva,
grilované mrkve,
grilované mrkvičky,
grilovaná mrkvička,
recept na grilovanou mrkev,
grilivana mrkev,
grikovaná mrkev,
grilovaná mrkev v troubě,
mrkev s natí recept,
mrkev nat,
jak využít nať z mrkve,
jak využít nať mrkve,
mrkev recepty,
griovana mrkev,
mrkev vaření
Suroviny:
mrkev,
olej,
koření grilovací,
sůl
Komentáře (15)
Vařená nebo nevařená?
Vůbec nejlepší pro náš organismus je mrkev vařená. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže využít jen menší část beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Jen pro srovnání – z tepelně upravené mrkve za přítomnosti tuku je využitelnost beta-karotenu asi 60 %, ze strouhané syrové mrkve asi 30 % a kousáním syrové mrkve využijeme jen asi 5 % beta-karotenu.