Grilovaná mrkev
Pokud máte rádi grilovanou zeleninu, určitě ochutnejte grilovanou mladou mrkev. Stačí ji krátce povařit, potřít grilovacím kořením a poté grilovat. Získá tak krásnou barvu a výraznější chuť. Hodí se například jako příloha k masu.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 596 kJ / 142 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 0,80 g |
Vláknina | 11,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 320 mg |
Sůl | 0,80 g |
Sacharidy | 24,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uřízneme nať z mrkve tak, aby asi 5 cm zůstalo.
Krok 2: Mrkev důkladně omyjeme, dáme ji do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut.
Krok 3: Poté vyndáme na ubrousek, osušíme a potřeme grilovacím kořením, které jsme rozmíchali s trochou oleje.
Krok 4: Položíme ji na rozpálený gril a grilujeme ze všech stran asi 10-15 minut (podle velikosti mrkve).
Krok 5: Používáme jako přílohu k masu, případně můžeme i samotnou jako lehkou večeři. V tom případě můžeme posypat strouhaným sýrem.
Zveřejněno 25. 5. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BOPJ
Moje poznámka
Grilovaná mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BOPJ
Nejnovější recepty
Jemná kuřecí roláda s hořčičnou omáčkou a zapečenou kedlubnou (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Grilovaná cuketa s parmskou šunkou
Přidáno před 17 hodinami
Šťavnatý McChicken burger
Přidáno před 23 hodinami
Krkovička s olivami, nivou a smetanou
Přidáno 13. 8. 2025 20:46:51
Koutníkovská pomazánka s tuňákem
Přidáno 13. 8. 2025 13:48:03
Chilli corne carne po Koutnicku
Přidáno 13. 8. 2025 13:27:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocné kůže
Lahvacek před 14 minutami
Medovník originál
AndreaMachacova před 8 hodinami
Kuřecí prsa s omáčkou
Penkapa před 12 hodinami
Pangas v česneku a bylinkách
Jitka488 před 14 hodinami
Přesnídávka jablečná
SidiJita před 15 hodinami
Paprika se sýrem pečená
Ivana64 před 15 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Marek Gloser před 16 hodinami
Brambory pečené v horkovzdušné fritéze
kimlo před 18 hodinami
Zapečený kapr s bramborama a rajčaty
limosek před 19 hodinami
Omáčka nejen na špagety
Merylas před 19 hodinami
Tématické fráze:
grilovaná kedlubna,
nať z mrkve recepty,
nať z mrkve,
grilování mrkve,
grylovaná mrkev,
grilovana mrkva,
grilované mrkve,
grilované mrkvičky,
grilovaná mrkvička,
recept na grilovanou mrkev,
grilivana mrkev,
grikovaná mrkev,
grilovaná mrkev v troubě,
mrkev s natí recept,
mrkev nat,
jak využít nať z mrkve,
jak využít nať mrkve,
mrkev recepty,
griovana mrkev,
mrkev vaření
Suroviny:
mrkev,
olej,
koření grilovací,
sůl
Komentáře (15)
Vařená nebo nevařená?
Vůbec nejlepší pro náš organismus je mrkev vařená. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže využít jen menší část beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Jen pro srovnání – z tepelně upravené mrkve za přítomnosti tuku je využitelnost beta-karotenu asi 60 %, ze strouhané syrové mrkve asi 30 % a kousáním syrové mrkve využijeme jen asi 5 % beta-karotenu.