

Džuveč (djuveč) "Monastýr"
Suroviny
- 500 g míchaného mletého masa
- 2 větší cibule
- 1 vejce
- 320 ml sterilizované kapie( Pepper stripes)
- 100 ml sterilizovaných oloupaných rajčat (Tomatoes chope)
- 3 střední brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 malý rajčatový protlak
- 200 ml rýže
- 1 lilek(nebo cuketa)
- 200 ml hovězího vývaru(může být z kostky)
- pepř
- 1 lžíce mleté papriky
- olej na osmažení masových kuliček
- strouhanka dle potřeby
- pažitka(petrželka)
- strouhaný sýr(nemusí být)
- sůl
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme masové kuličky-mleté maso osolíme, opepříme, dáme vajíčko a smícháme, pokud by masa byla řídká, dáme strouhanku podle pořeby, vytvarujeme kuličky, velké jako játrové knedlíčky do polévky a osmažíme je v hrnci na malém množství oleje ze všech stran a hotové vyndáme do misky.
Na ten samý olej dáme nahrubo nakrájenou cibuli, necháme je zpěnit, přisypeme mletou papriku kterou také zpěníme, zalijeme 100 ml vývarem, přidáme rajčata, papriky, lilek s bramborami pokrájené na kostky, vysypeme rýži(já měla uvařenou zbylou) a všechno dusíme do měkka, asi 20 minut.
Pak dáme další vývar, rajčatový protlak, česnek, dochutíme pepřem, osolíme, přidáme osmažené kuličky, vše promícháme a dusíme tak dlouho, až se nám zredukuje tekutina asi tak, jako mokřejší rizzoto a zasypeme pažitkou.
Na talíři ozdobíme a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z Bulharska, i když některé ingredience jsem pozměnila. Nemohla jsem dlouho recept najít, tak jsem dělala jiný-je v podobných. Místo lilku jsem dala cuketu....tento Monastýr je výborné jídlo a do horkých dnů přímo dělaný, dá se jíst i studený! Doporučuji vyzkoušet!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Džuveč (djuveč) "Monastýr"
-
tyhlety džuveče, kavarmy, jachnie apod. Bulharské (balkánské) jídla je skvělé dělat v našich originál bulharských zapékacích hrncích "džuvečích".
najdete je na www.i-keramika.cz
doufám že příspěvek nesmažou, nechci aby to vypadalo jako laciná reklama. já jen, že málokdo ví že se to dá u nás koupit a pak se s tím chudáci lidi tahaj z dovolený, je to velký, těžký a zabírá jim to místo - místo toho aby si raději z bulharska dovezli flašku rakije... -
paráda
-
sasulka:Sasulko, jsem ráda, že chutnalo
-
džuveč byl výborný
-
-
No tak toto vypada senzacne
tuhle kombinaci do cervena mame tuze radi a kdyz ctu ingredience, tak vim, ze to bude tutovka šmakovka
prubnu to, to si manžula pochutna
jo a po dlouhe dobe si ukladam -
Tak já bych si taky pochutnala
, tuhle kombinaci surovin já můžu. A krásná fotka Jani
-
Joj, to musí být dobré
-
cathleen:Cathleën, děkuji za pochvalu, od tebe mě to obvzlášť těšííí
-
Recept vypadá slibně, vyzkouším. A opět se ti, Jani, povedly nádherné fotky
-
-
-
Džuveč znám, velká dobrota a tahle varianta vypadá skvěle. To se musí zkusit!
-
džuveč je super jídlo, vyzkouším,
-
pamatujete,jak se kdysi prodával v konzervách? i ten jsem měla moc ráda
natož tuhle dobrotu..zítra bych chtěla uvařit..