Řecké tzatziky
Osvěžující okurka, aromatický čerstvý kopr, výživný, přesto lehký jogurt a k tomu česnek, aby to mělo říz. V Řecku na tradiční tzatziky nedají dopustit, populární balkánský dip si ale můžete vyrobit i v pohodlí vašeho domova.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 982 kJ / 235 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 19,30 g |
| Tuky | 10,54 g |
| Vláknina | 2,47 g |
| Cholesterol | 29 mg |
| Sodík | 113 mg |
| Sůl | 0,20 g |
| Sacharidy | 14,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Okurku nastrouháme, dáme do síta, osolíme a vymačkáme z ní veškerou vodu. Dobré je vždy chvíli počkat, než se okurka "vypotí" a pak pokračovat v mačkání.
Krok 2: Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem a vymačkanou okurkou.
Krok 3: Dochutíme solí a černým pepřem, nejlépe čerstvě mletým.
Krok 4: Podáváme dobře vychlazené.
Zveřejněno 14. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecké tzatziky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYK7
Moje poznámka
Řecké tzatziky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYK7
Nejnovější recepty
Roláda Hurikán
Přidáno před 16 sekundami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno před 17 hodinami
Speciální bramborový sálát
Přidáno před 17 hodinami
Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 20 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Andělsky nadýchaný perník
lunav1 před 3 minutami
Koláč s banánem a vůní kokosu
ivdu22 před 7 minutami
Polévka z dýně hokaido
Monika146 před 1 hodinou
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Jitkazmecka před 6 hodinami
Vepřové karé na špeku dušené v papiňáku
misula29 před 8 hodinami
Kuře pečené s brambory ve vývaru
Kajkajak před 11 hodinami
Rychlá celerová polévka
MoniTom před 12 hodinami
Polévka z uzeného masa
Kajkajak před 13 hodinami
Katův šleh a bramboráčky
scorpioon01 před 13 hodinami
Výborné lasagne
1.Ditouche před 14 hodinami
Tématické fráze:
tzaziky recept originál,
tzaziky recept,
tzaciky řecké recept,
recept na řecké tzaziky,
řecké tzaziky,
řecký salát tzaziky recept,
recept na tzaziky,
czaciky,
tzaciky,
tatziky,
tsatsiky recept,
řecké recepty,
pravé řecké tzaziky,
tzatziky s jogurtem,
tsatsiky,
salát tzaziky,
salát tzatziky,
recept tzaziky,
řecké tzaziky recept,
tzaziky
Suroviny:
okurka salátová,
kopr,
česnek,
jogurt řecký,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (41)
jestli nenajdete recky jogurt, tak obycejny jogurt muzete precedit pres jemne platynko ... nebo okurku na male kosticky,at nepusti hodne vody .
co se tyce kopru, spravne se dava.ale nektere restaurace-taverny, nedavaji,protoze nemaji vsichni radi kopr
davan
Vyplatí se udělat pořádnou mísu, já pak s ním dělám sendviče a je to paráda, důkaz tady
Súhlas.
Než niečo napíšem, tak si niečo zistím.
Kôpor a uhorka sú základom tzatziki. Bez nich to je len obyčajný ochutený jogurt!
No, bol som v Grécku niekoľkokrát a môžem povedať, že tak ako dávali olivový olej do všetkého, až sa mi zhnusil, tak v tzatziki ho nie je ani kvapka!
Čo sa týka korenín, je najlepšie použiť originál korenie na tzatziki. U nás ho dostať kúpiť od rôznych výrobcov, najlepšie je však dovezené z Grécka, Bulharska či Turecka alebo v ich predajniach u nás.
Oni sa takisto neserinkajú s cesnakom a kombinovaním korenín. Rovno do šalátu prásknu zmesku.
Uhorka-zbavená šupy a jadierok, nastrúhaná na veľkých dierkach a vyžmýkaná.
Kôpor – nasekať nadrobno konce. Nie stopky!
Ak dáte cesnak, tak 2-3 strúčky pretlačené cez mačkátko. Ak dáte cesnak, musíte ale dať aj iné korenie, ako zmesku na tzatziki. Treba 5-6 guličiek bieleho korenia (preboha len nie čierne!), 5-6 nového korenia, je dobré aj 5-6 zeleného, sušenú pažitku a bazalku. Všetky spolu dobre pomlieť, dobre premiešať, vraziť do šalátu a dobre rozmiešať.
Ak dáte zmesku na tzatziki, netreba dávať cesnak a koreniny.
Jogurt – akýkoľvek hustejší. Treba si nakúpiť malé kelímky od rôznych výrobcov a metódou pokusu a omylu nájsť najhustejší. Pozor! Smotana nie je jogurt!
Kyslastú chuť docielime pár kvapkami bieleho octu (dostať ho v Lidli). Nie hnedého!
Pozn.: Stál som v Grécku nad kuchárom keď to robil a pýtal som sa ho...