Bramborové pagáčky
Pagáče jsou zejména slovenskou a moravskou specialitou, ale nic nebrání tomu, aby jste vyzkoušeli také. Základem je vrstvené překládané těsto plněné různými náplněmi. Nejoblíbenější jsou škvarky, slanina i sýr.
Suroviny pro 25 kusů
25kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 781 kJ / 4 250 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 86,86 g |
| Tuky | 223,76 g |
| Vláknina | 27,60 g |
| Cholesterol | 590 mg |
| Sodík | 6,62 g |
| Sůl | 16,41 g |
| Sacharidy | 458,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do prosáté mouky vmícháme sůl, uděláme důlek do něj nadrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Potom přidáme vajíčka, olej a vypracujeme v hladké těsto. Necháme asi hodinu nakynout.
Krok 3: Mezi tím uvaříme brambory, oloupeme, nastrouháme je najemno a necháme vychladnout. Na rozválené těsto rozprostřeme brambory a na ně nastrouháme máslo.
Krok 4: Těsto přeložíme a necháme 20 minut kynout. Překládání opakujeme třikrát. Potom těsto velmi jemně rozválíme na sílu asi 6,5-7 mm a velikost 30x40cm.
Krok 5: Tvořítkem (nebo sklenicí) vykrajujeme kolečka, která potřeme rozšlehaným vajíčkem a podle chuti můžeme posypat sezamem, kmínem nebo strouhaným eidamem. Pečeme dozlatova na 200 °C.
Zveřejněno 16. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborové pagáčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OL9Q
Moje poznámka
Bramborové pagáčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OL9Q
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Belgické lanýže
Přidáno 15. 12. 2025 18:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 23 minutami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 44 minutami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 45 minutami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 1 hodinou
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 1 hodinou
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 2 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 2 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 2 hodinami
Krkovička po staročesku
katadanisova11 před 2 hodinami
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 3 hodinami
Tématické fráze:
pagáčky,
pagáče,
sýrové pagačky,
zemiakove pagace,
bramborove pagaciky,
sýrové pagáče,
pagáče recept,
pagáčky z bramborového těsta,
pagace z bramborového těsta,
pagačky recept,
bramborový pagáček,
bramborove recepty,
recept na pagacky,
domácí pagáče,
bramborove pegačky,
zemiakove pagacky,
škvarkove pagačky,
pegáče,
branborove pagace,
recept na pagáče
Suroviny:
mouka hladká,
brambory,
droždí,
vejce,
sůl,
mléko,
olej,
máslo,
kmín celý,
sýr eidam,
semínka sezamová,
semínka lněná
Komentáře (40)
Rodinka se na ně vrhla, když byly ještě teplé a do druhého dne mi zbyly ubohé :) čtyři kousky. Po ranním rozpečení v troubě jak čerstvé. Dnes dělám znovu.
Děkuji za recept
díky
Chutnaly? Super !
Ty jsi úplná kuchyňová otrokyně
u nás taky nezbývá, když se dělají takové dobrůtky
Moc děkuji
Ahojky, mě jich vyšlo okolo 40 ks, těch 24 jsou ty první a z odřezků jich vyjde cca dalších 16 i více
A pokud se i tak rozhodneš pro dvojitou dávku, nic nebude ztraceno, když zbude, protože se dají zamrazit
Klárko děkuji a všem ostatním taky, moc jsme si pochutnali