

Máslové bramborové pagáčky
Suroviny
- 220-230 g vody
- lžička cukru
- 45 g oleje
- 50 g zakysané smetany (14%)
- 400 g hladké mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5-2 lžičky soli
- 10 g čerstvého droždí
- na provalování:
- 100-120 g másla
- 200 g vařených jemně strouhaných brambor
- na povrch před pečením:
- vejce
- sezam
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy receptu
z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z přichystaných, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
Přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které zakryté v míse dáme asi na 30 minut do lednice.Pak těsto rozválíme na obdélník, potřeme máslem, posypeme strouhanými brambory a přeložíme jako listové – na třetiny ze šířky a pak na třetiny po délce. Složené v míse zakryjeme a dáme zas na 30 minut do lednice.
Nakynuté těsto pak z lednice vytáhneme, na lehce pomoučeném stole rozválíme a poskládáme a naposledy dáme odpočinout a kynout do lednice. Je třeba válet opatrně, aby se těsto neprotrhlo.Vykynuté těsto vytáhneme, rozválíme na tloušťku asi 1,5-2 cm a nakrájíme nožem na čtverečky (popř. vykrájíme formičkou pagáčky – podle zvyklostí).
Všechny pagáčky uložíme dokynout na plech, potřeme je vejcem, posypeme hrubou solí a pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).
Poznámka od kuchařky
Magdalenka mě naučila místo vykrajování koleček rozválené těsto nařezat na čtverečky. Je to rychlejší a nezbývají žádné odkrojky těsta.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/bramborove-pagacky/