Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami
Moučníky se švestkami jsou osvěžující, sladké i lehce kyselé. Není tomu jinak ani v tomto pletenci. Upečeme jej z kynutého těsta, s jehož přípravou nám může pomoct i domácí pekárna. To pak naplníme tvarohovou nádivkou se švestkami a důkladným propletením zabalíme.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 799 kJ / 3 059 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 98,92 g |
| Tuky | 91,11 g |
| Vláknina | 25,00 g |
| Cholesterol | 823 mg |
| Sodík | 934 mg |
| Sůl | 2,08 g |
| Sacharidy | 417,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mléka dáme cukr, droždí a promícháme. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek a ostatní přísady a vypracujeme pružné těsto. Necháme asi 40 minut kynout na teplém místě. Těsto můžeme zadělat také v domácí pekárně.
Krok 3: Příprava náplně: vejce krátce našleháme s cukry a rumem, přidáme tvaroh, citronovou kůru i šťávu, dobře promícháme a podle potřeby zahustíme škrobem. Nakonec do směsi vmícháme nakrájené švestky.
Krok 4: Vykynuté těsto vyválíme na obdélník 30x40 cm. Na těstě naznačíme třetiny a kraje z obou stran nařežeme na pásky. Do prostřední třetiny navršíme náplň a střídavě ze stran překládáme pásky přes sebe. Hotový pletenec pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Krok 5: V troubě rozehřáté na 200 °C pečeme dozlatova asi 30-40 minut.
Zveřejněno 24. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Vr7
Moje poznámka
Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Vr7
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 23 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 2 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 2 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 4 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 5 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 7 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 8 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 8 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 8 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 9 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 9 hodinami
Tématické fráze:
buchta se švestkami,
švestky,
buchta s tvarohem a švestkami,
kynutý koláč se švestkami a tvarohem,
buchty se švestkama,
koláč se švestkami,
recepty ze svestek,
koláč se švestkama,
recepty se švestkami,
moučníky se švestkami,
švestkový koláč s tvarohem,
kynuté buchty se švestkami,
tvaroh,
švestková buchta s tvarohem,
kynuté pletence,
kynutý koláč s tvarohem a švestkami,
kynutý koláč se švestkami,
vaření povidel,
pletenec,
koláč s tvarohem a švestkami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr,
tuk hera,
mléko,
rum,
vejce,
sůl,
droždí sušené,
švestky,
tvaroh,
vejce,
cukr vanilkový,
cukr moučkový,
rum,
škrob,
šťáva citronová,
kůra citronová,
vejce,
lupínky mandlové
Komentáře (54)
Jen jsem v troubě musela přikrýt po chvíli a dělat na míň jinak by byl spálený... Přidávám fotku
Dávám bodík protože pletenec je naprosto úžasný
Zmizel rychlostí blesku. Díky
Dávám bodík
Posílám 16.bodík.
Gabi, v původním receptu bylo 7g suchého droždí. Já jsem měla zrovna 10g sáček a tak jsem dala asi ty 2/3.
Jiřino, prima, pěkně se povedl, doufám, žebude i chutnat