Vánočka z třeného kynutého těsta
Vánočka je takovou snídaňovou královnou vítající vánoční ráno při svátečním stole. Už její příprava je slavnostně laděná, protože se peče většinou jen o Vánocích. Nechte provonět i vaši domácnost touto voňavou kráskou.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 442 kJ / 7 754 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 175,15 g |
Tuky | 304,80 g |
Vláknina | 45,60 g |
Cholesterol | 1,82 g |
Sodík | 3,68 g |
Sůl | 9,02 g |
Sacharidy | 1 054,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve založíme kvásek z části vlahého mléka, droždí a lžíce cukru. Pořádně promícháme a necháme vzejít.
Krok 2: V míse utřeme 3 žloutky a 1 celé vejce s 250 g cukru. Jakmile hmota zbělá, zamícháme citronovou kůru, zázvor a muškátový květ. Mouku prosejeme a přidáme s kváskem k žloutkové pěně.
Krok 3: Ve zbylém mléce pak rozmícháme lžičku soli, přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme do tuhého těsta - většinou ručně na vále, je dost tuhé.
Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Krok 4: Do těsta, které zdvojnásobilo svůj objem, zapracujeme rozehřátou, ale zchladlou, kostku másla, naložené rozinky a část plátků mandlí. Nejlepší je ruční zapracování, jde to sice hůř, ale je to nejefektivnější. Necháme spolu chvíli odpočinout a připravíme na pletení. Krok 5: Lze plést klasicky z devíti pramenů, upevnit špejlí a nechat na plechu ještě chvíli kynout, asi hodinu. Krok 6: Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C do zhnědnutí, to je asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.
Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Krok 4: Do těsta, které zdvojnásobilo svůj objem, zapracujeme rozehřátou, ale zchladlou, kostku másla, naložené rozinky a část plátků mandlí. Nejlepší je ruční zapracování, jde to sice hůř, ale je to nejefektivnější. Necháme spolu chvíli odpočinout a připravíme na pletení. Krok 5: Lze plést klasicky z devíti pramenů, upevnit špejlí a nechat na plechu ještě chvíli kynout, asi hodinu. Krok 6: Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C do zhnědnutí, to je asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.
Zveřejněno 18. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka z třeného kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLy2
Moje poznámka
Vánočka z třeného kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLy2
Nejnovější recepty
Barevná směs s těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 14 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 14 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 14 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 20 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mleté kuličky se zeleninou v alobalu
Jan Nemec před 1 minutou
Nakládaná rajčátka
Vacek Milan před 13 minutami
Gratinovaná cuketa s brambory
Lenny1987 před 1 hodinou
Slovenská hrstková polévka
limosek před 1 hodinou
Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Lahvacek před 2 hodinami
Tvarohový koláč s ostružinami
LidaMD před 5 hodinami
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 9 hodinami
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 10 hodinami
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 12 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 13 hodinami
Tématické fráze:
těsto na vánočku,
kynuté těsto přes noc,
vanocka testo,
kynutí těsta přes noc,
třené těsto,
vánočka top recepty,
těsto na vánočky,
třené těsto recept,
těsta na vánočky,
top recepty vánočka,
testo vanocka,
recept na třenou vánočku,
třený mazanec,
recept na kynutou vanočku,
kynutí přes noc,
mazanec z třeného těsta,
vánočka,
jakou mouku na vánočku,
jednoduchá kynutá vánočka,
těsto kynuté přes noc
Suroviny:
droždí,
cukr,
mléko,
mouka polohrubá,
vejce,
žloutek,
cukr písek,
kůra citronová,
zázvor,
květ muškátový,
máslo,
sůl,
rozinky v rumu,
mandle plátkové,
vejce
Komentáře (44)
"A proč vlastně na Vánoce pečeme právě vánočku? Tento zvyk pochází ze 16. století, kdy pečení vánočky náleželo pouze odborníkům svého řemesla. Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „štědrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekla mince a ten, kdo ji našel, se měl těšit radosti a bohatství v příštím roce. Vánočka, jakožto symbol hojnosti, štěstí a zdraví, byla připravována s velikou opatrností a nesla s sebou také různé tradiční zvyky a pravidla. Hospodyňka, která vánočku pekla, musela být oděna v bílé zástěře, nemluvit a pro dobré kynutí prý mělo napomoci poskakování do výšky. I jednotlivé provazy, ze kterých se vánočka zaplétá, mají svůj historický význam. První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzduch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku." Takže tak
A věda ti, jestli nebude taková jako na fotce.
už ted se mi zbíhají sliny