Rychlý švestkový koláč
Hrnečková klasika našich babiček - litý švestkový koláč. Těsto se díky své konzistenci krásně rozprostře na plechu. Vláčnost mu dodává šťavnatá náplň ze švestek. Navrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.
Suroviny pro 1 plech
hluboký plech 40 × 30 cm
1plech
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlý švestkový koláč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYk2
Moje poznámka
Rychlý švestkový koláč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYk2
Nejnovější recepty
Sýrové papriky
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené houby se zeleninou
Přidáno před 11 hodinami
Salsiccia s křenem a hořčicemi
Přidáno před 12 hodinami
Kuličky ze salsiccie se špenátovou rýží
Přidáno před 13 hodinami
Lehká cuketová polévka
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z rajčat se smetanou
Přidáno 5. 8. 2025 17:17:07
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
dalida před 2 hodinami
Brynzovníky
Jan Nemec před 3 hodinami
Cuketová polévka s kuskusem
TondaJ před 5 hodinami
Cuketa v sýrovém těstíčku - pečená v troubě
olca1983 před 5 hodinami
Zemlbába - žemlovka
capramo před 6 hodinami
Rajská polévka s rýží
Kajkajak před 6 hodinami
Jihočeská kulajda
Martina 2552 před 6 hodinami
Koprové špagety z jedné pánve
cismondan.p@gmail.com před 7 hodinami
Bílá zelňačka s koprem
lukyvesely18@seznam.cz před 7 hodinami
Mleté maso s cizrnou
Kessie před 7 hodinami
Tématické fráze:
švestkový koláč,
švestková bublanina s drobenkou,
koláč se švestkami,
rychlý tvarohový koláč se švestkami,
švestkový koláč recept,
švestkový koláč s drobenkou,
rychlý koláč,
recept na svestkovy kolač,
svestkovi kolac,
sveskovy kolac,
kolac svestkovy,
rychlý koláč se švěstkami,
recept švestkový koláč,
švestkový,
recepty švestkový koláč,
výborný švestkový koláč,
kolač,
švestková bublanina,
kolac se svestkama,
švestková buchta
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
mléko,
olej,
vejce,
kypřící prášek do pečiva,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
švestky,
cukr moučkový,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (105)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Neměl jsem tuk na vymazání plechu a olej taky nevadil. Super
Měl jsem málo másla na posyp a dal ho tam polovinu a dvě lžíce oleje. Super
Neměl jsem moučkovej cukru a jen krystal, který jsem nechal do těsta rozpustit v mléce. Do posypu normálně jen smíchal s moukou.
Protože jsem měl hodně šťavnatý švestky, pekl jsem celou dobu na 180 °C ( samo předehřáté troubě )
Trochu jsem se bál, že toho posypu je moc, ale výsledek ukázal, že ne.😊
Výsledek křehký a vláčný.
Příště udělá určitě ze dvou dávek. Moc děkuji za recept
Jen tedy do drobenky ze zvyku dávám hrubou mouku.
A ten pan Honza je nějaký chytrák, protože každý nemá rád kynutá těsta a kvasnice. Takže tento koláč je lepší, než ten kynutý.
senses:
Mimochodem pro mě je zas nepochopitelná drobenka z hrubé mouky..
Pro autorku 13 bodík
Švestkový koláč je výborný, chytrolíne
Příprava těsta:
3 hrnky (1/4 litr) polohrubé mouky
1 kávová lžička hladké mouky
3/4 – 1 hrnek mléka
4 lžíce pískového cukru
4 lžíce tuku (Rama, Hera…)
Půl kostky droždí
2 žloutky
Špetka nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu
1 balíček vanilkového cukru
Špetka soli
1 lžíce polohrubé mouky na posypání těsta
Drobenka:
3 lžíce hrubé mouky
3 lžíce cukru
Vrchovatá lžíce másla
Vše v míse zpracujeme.
Upečeme v předehřáté troubě (180 °C) do zlatova.
A to fuj.... kuchař by se něčeho takového ani nedotkl.
To je snad jen nějaký žertovný recept, nebo nějaká nekvalitní nahrážka...ale zas podle gusta....
já říkám ne, ne ,ne ...fuj