Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí lučina

Proč si nezkusit vyrobit domácí, čerstvou Lučinu? Můžeme ji dochutit pažitkou, koprem nebo i křenem a s čerstvým chlebem bude výborná k snídani. Zužitkujeme i syrovátku, která z Lučiny vykape, je nejen osvěžující, ale i zdraví prospěšná.

Hodnocení receptu je 5,0 (109×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min + 24 hodin chlazení

15 min (15 min příprava, + 24 hodin chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cedník s utěrkou dáme do hrnce, do utěrky vylijeme Hollandii a necháme 24 hodin přikryté v lednici. Krok 2: To, co zůstane nahoře, je "Lučina" - vynikající, jemná, skvělá jak samotná, tak do pomazánek. Krok 3: Dolů steče syrovátka, tu můžeme vypít jen tak, nebo třeba s rozmixovaným ovocem.

Zveřejněno 6. 4. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí lučina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rX3B

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí lučina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rX3B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (125)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jituško kdyby jsi věděla jak ten tvůj receptík stále žije:-Ksnad to vidíš z obláčku kolik lidem udělal radost:-Kaj já ho mám ráda není nad domácí lučinu<3<3<3

Jednoduché a výborné :-) děkuji za inspiraci :-) :-K

Jednoduchý postup a na fotkách to vypadá dobře, určitě vyzkouším :)

Viktorie: zdravím, Viki, já ji dělám také už dlouho. Jeden bílý jogurt Holandia, 1x zakysanka. Dám plenu ( po synovi, kterému je 36 let :-D ) na cedník , ten do vyšší mísy a nechám přes noc odkapat. Zatím se mi nestalo, že by plena zrůžověla:-O. Přidávám kopr, pak zase jarní cibulku. Dělám z něj i tuňákovou pomazánku. Tato Lučina je lepší, než ta kupovaná. Mějte se hezky. Buchy:yes:

V jednoduchosti je krása :yes: Zdejší komentáře mi dávají naději, že to bude opravdu fungovat (u těch posledních se už sice vyskytly nějaké karamboly - že by v tom hrál rozdíl těch pěti let od uveřejnění receptu až po dnešní dobu a i zde deklarované jogurty už nejsou to, co bývaly? ;-) ) - budu muset vyzkoušet :-!

Děkuji tedy Hostě za zveřejněný návod a rovněž chci vyjádřit poděkování Helli za její první počin tohoto typu ( https://www.toprecepty.cz/recept/16396-pomazanka-z... ), jako i všem diskutujícím za ověřené vychytávky.

Miluji jakékoliv sýry včetně všech Lučin a pomazánek podobného typu, ovšem dost často mě v jejich nákupu brzdí cena, jež bývá v dost velkém rozporu s obsahem mé peněženky, která má tu smůlu, že ji nosí v kapse český důchodce. Zde ale svítá naděje, že budeme oba spokojení (jak já, tak i moje šrajtofle) :-D :-Q

Hosti :-K :-p

Ivosisko: ten krémový sýr má spíš konzistenci tvarohu, je drobivější. Chutí se od "lučiny" moc neliší. Ten sáček jsem kupovala tady http://www.magnet-3pagen.cz/sitko-na-ele/32010?cat... Není plátěný, jde o hodně hustý silon. Jak jsem zjistila, není v současné době dostupný, ale stejnou službu ti udělá cedník vyložený několika vrstvami gázy;-)

hosta: Tak dnes večer (rozuměj v sobotu) z Hollandie zaděláno a cca ve 22°° už z toho byla pomazánka - ráno to asi budu muset "vytěžit" zbíječkou :-D

Z edukačních důvodů jsem tento prvotní pokus dělal pouze ze samotného jogurtu, ale zjistil jsem, že v Kaufu mají velkou Hollandii za 12,- Kč, tak to tam zajdu zítra "vyplenit" a budu experimentovat :-Q

Zjistil jsem, že na Ebay mají těch "silonových odkapavácích pytlíků" mraky, ale to bych musel měsíc čekat, než to sem připluje, tak jsem vyzkoušel obyčejný hustý plastový cedník a vypadá to, že se perfektně osvědčil :-8

:yes: skvely recept<3

Dnes jsem dělala pomazánku,včera jsem si koupila jogurt,ale byl Selský,no neva bylo to trošku řidčí,příště zkusím Holandiu,ale jinak jsem do toho zamíchala křen a byla super večeře<3:-p:-pDíky,je to super.:yes:

Včera jsem dělala k večeři, moc dobré.<3 Je to ještě jemnější jak lučina a lze ochutit podle chuti.:yes: Nechala jsem vykapat přes bavlněnou plenu a úplně bez problémů.

neviem co sa deje,ale ani kvapka srvatky nie je v miske,stale to je na tej plienke takej konzistencie akej to bolo vcera po zarobeni cize riedka jogurtovo-smotanova hmota pomoooooc;-(

denisa: nemáš moc hustý cedník? Já dávám do dost děrovaného a vyložím ho přeloženou gázou, která není tak hustá, jako plena:-)

milujem syr LUČINA <3<3<3

Domácí Lučina je vynikající, dělám jí už hodně dlouho, ale ještě jsem nepřišla na to, proč zrůžoví plena po překapání.
Jogurt je bílý, smetana bílá a plena růžová . Máte s tím někdo zkušenost ? Děkuji za odpověď.:-)

lučinu dělám již několik let,je výborná,jen ji nesolím,dá se využít i na sladko,3 velké jogurty hollandia,2 šlehačky 30 procentní,nebo 1 šlehačku a 1 zakysanou smetanu.Zavážu do plátýnka a přivážu k baterii u dřezu a nechám přes noc vykapat.

Berča: Minulý komentář patřil tobě. Omylem jsem smázla tvůj nick Berča ;-)http://diviznacka.blog.cz/

Dobrý, dá se doplnit pažitkou atd. Dělám právě ten se zakysanou smetanou - když Lučina, tak echt. Recept mám od blogerek. Zrovna jsem hledala, kolik jogurtů dát na 1 zakysanku. Tak - jdu to kutit. Zdravím tě. Kitty:-)

Ať to má název jaký chce, je to vynikající pomazánka, která při troše fantazie nabízí spoustu možností, jak ji dochutit. Mám zaděláno na chleba, dnešní večeře bude studená. Už jsem přestala kupovat chleba, přestávám kupovat i Lučinu. Přikládám foto a dávám 86. bodík. :yes:

Ještě poznámka: Nečekala jsem 24 hod, večer jsem dala odkapat okolo 22. hod. a dnes v 10 dopoledne jsem odkapávání pomohla tak, že jsem mírně utěrku s hmotou vyždímala. ;-)

Tento recept dělám často, akorát velký bílý jogurt (holandský) smíchám s kelímkem zakysané smetany. Pak mírně osolím. A pak stejný postup přes cedník atd. Na chleba nebo rohlík je to výborné.

Keď nezmysel, tak nezmysel! Nasledujúci text nie je môj výplod, je okopírovaný z Wikipedie:

Sýr je vyroben ze smetany, mléka, osolen a doplněn mlékařskou kulturou. Vyrábí se termizovaný, tedy mléko je tepelně upraveno při teplotě 57 - 68 stupňů po dobu 15 minut. Bývá s příchutěmi, upravený pro děti i pro těhotné matky, jako tvarohové žervé. Neobsahuje konzervanty či umělé zvýrazňovače chuti.

marta:Nesmysl moje švagrová pracuje v Povltavkých mlékárnách a Lučina je "studená" a i tepelně upravená.....

marta:
Máte recht,:yes: LABNEH, LABAN, v naší famílii OKAPANÝ JOGURT;-)
Už to tu zmínila Hella: že to žádná LUČINA není!!!:-((
Ale to je jako házet perly na zeď...:-))

Nie je to Lučina, tá je spracovávaná tepelne. Je to syr LABNEH, ktorý sa takto bežne vyrába z gréckeho jogurtu. Dajú sa z neho robiť nie len nátierky. Konzumuje sa pokvapkaný - až hodne poliaty - olivovým olejom. Dobré sú aj guličky z tohto syra nakladané v pikantnom olivovom náleve. Vytečená srvátka je výborná na miesenie chlebového cesta.

Super nápad, udělala jsem z domácího kozího jogurtu, přidala sůl a pažitku a bylo to vynikající. Teď se chystám přidat brokolici :-)

Karel: Netvrdim, ze Vas "jogurt" neni dobry, mozna je vyborny, ale jogurt to rozhodne neni. Nehlede na to, ze je to fantasticka kaloricka bomba. A uz vubec si nedovedu predstavit z nej udelat lucinu.

Základem je mléko a živá jogurtová kultura , ta je možná sehnat nebo nahradit živým bílým jogurten , ten živý jogurt je podmínka , chce to dobře číst etikety (!), převařené mléko necháme vychladnout na teplotu 40 stupňů a přimícháme jogurtovou kulturu . Udržujeme při teplotě 35-40 stupňů ( ne více jinak jogurtovou kulturu zabijete !! méně možno ale zrání trvá delší dobu )a do druhého dne máme jogurt . Výsledek je ovšem kyselý , poměrně nevýrazné chuti , tak tady recept od mojí mámy : litr mléka plnotučného , jedna plechovka kondenzovaného mléka Tatra , jedna plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salko , jeden živý bílý jogurt . Postup stejný jako výše , výsledkem je jemný , lahodný ale poměrně dost sladký jogurt takový jako známe z mládí s vrstvičkou zakysané smetany na povrchu , chce to najít si svoji chuť a Salko dávkovat podle své chuti

odkapáno a je to SUPER.jsem si jista,že to doma zdomácní,ty přesolené sýry z obchodu se pomalu už ni nedají jíst....přidávám bodík a vřele doporučuju všem.:-p

také dělám lučinu dávám 1 jogurt 1 zakysanou smetanu a 1 člehačku trošku osolím a nechám přes noc vykapat do hotové dám nakrájenou petrželku je výborná.

Dáša:Dobrý den, můžu se zeptat na výrobu jogurtu? Moc děkuji

Tak u nás již taky odkapáno :-)
Původně jsem si na tento recept vzpomněla v obchodě, když jsem řešila čím naplnit sterilované papričky a musím říct, že se to osvědčilo. Nebudu zde hodnotit jestli je to podobné lučině víc nebo míň, ale pro mě je to ideální základ pomazánek, kde se dává tvaroh. Tohle je jemňunký, nadýchaný, prostě bomba... pomazánky z tvarohu drhnou v krku, ale tohle rozhodně ne... Zbytek smíchaný s pažítkou, medvědem, petrželkou, solí a pepřem už čeká na zítra na snídani a už teď se moc těším. Tento recept mohu vřele!! doporučit :yes::yes::yes:

výborný recept

Udělala jsem z domácího mléka z mlékomatu. Nejdříve jsem si udělala jogurt a pak do něj přidala smetana. Je super.

Tak posílám fotečku domácí lučiny,včera jsem z ní dělala celerovou pomazánku na jednohubky:yes:

Paráda vyskúšala som a pridávam ti fotku, síce som mala jogurt iba z Jednoty ale nabudúce si kúpim hustejší jogurt a posielam ti +1:yes::yes:

Dobrý den. Všechny komentáře jsem nečetla tak nevím jestli se náhodou už někdo neptal. Kolik lučiny z velkého jogurtu je cca gramů? Zbyde tak půlka nebo víc? Díky moc.

Gabina_I:Já připravuji tu, která je v podobných přidaných receptech Bezkonkurenční..., je jemnější a moc dobrá. Už lučinu opravdu nekupuju a i tahle mi moc chutnala:yes:

Zítra vyzkouším a už se moc těším, malej je totiž vybíravka a kupovanej mi nejí :-(( :-((... akorát sem někde četla, že dávají ještě smetanu nebo šlehačku, je to nutné? není to zbytečně tučné, tučnější? zkusím jak z Holandie, tak z Choceňského, možná napřed z menšího balení, co bude chuťově lepší. Děkuji za tip +1!!! :-K:-K:-K:-K

varilamyskakasicku: Je to opravdu nárocný recept hodný vytisknutí.:yes:

výborné,,,,jinou už nepapáme,,,,,,:yes:

Ted na mě čučí z náhodných tady ta lučina.Určitě vyzkouším,protože děcka mají lučinu moc rádi a snědli by každý tak 2 balení,no zas tak utrácet nemůžem,že:-8Dík za recept:-K

Super, už jsem dokapala a moooc dobrý. Ochutila solí a čerstvou pažitkou. Překapanou tekutinu jsem použila na domací chléb místo mlíka.

kdo by to byl rekl :D :D ..ted mi dokapala a snidam !! je to fakt pecka :))))))

Od kamarádky jsem získala tento recept: dva velké selské jogurty a 1 33% šlehačka. Postup je stejný, výsledek sice tučnější, ale jemnější a chutí od Lučiny je už jen kousek.

lenka: myslím že tak dlouho, jak byl deklarován použitý jogurt - to si ale jen myslím, nikdy dlouho nevydrží, odkapávám již s nějakým záměrem:-D

chtěla bych se zeptat, jak dlouho se pak sýr může v lednici skladovat?

Ještě jedna poznámka: vykapaná syrovátka je úžasná na zadělání kynutého těsta místo mléka. Vyzkoušela jsem a můžu jenom doporučit.

Dělala jsem od minulého týdne už 3x. Výborné jak na slano, tak na sladko (dělala jsem tiramisu a borůvkový pohár (vykapaný řecký jogurt, moučkový cukr s pravou vanilkou a citronová kůra - smíchat s borůvkami). Ohromný úspěch u všech konzumentů.Z toho řeckého jogurtu mi to přijde fakt jako Lučina.

Tématické fráze:
domácí lučina, domácí lučina z jogurtu, domácí lučina recept, recept na domácí sýr lučina, domácí lučina z tvarohu, výroba domácí lučiny, lučina z jogurtu, recept na domaci lucinu, lučina recept, domácí sýr lučina, top recepty domácí lučina, lučina domácí, lučina, vyroba luciny, recept na lučinu, mojelucina.cz, recept domácí lučina, domaci vyroba luciny, domáci lučina z jogurtu recept, jak udelat domaci lucinu

Suroviny:
jogurt

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu