Bramborová polévka s pohankou

recepty73 Kuchař: recepty73

4 porce Polévky 5 názorů

Suroviny

300 g oloupaných brambor
140 g oloupané mrkve
140 g řapíkatého celeru (nebo kořenového)
40 g másla
3 stroužky česneku, dle chuti
30 g hladké mouky
20 g sušených hub
cca 60 g pohanky - suché
cca 1 l vývaru
sůl
pepř mletý
drcený kmín
celerová nať, čerstvá nebo sušená
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle osmažíme na plátky pokrájenou mrkev a celer, které následně zasypeme moukou s troškou drceného kmínu, nasekaným česnekem a zhruba hrstkou sušených hub. Vše ještě krátce smažíme, pak vmícháme na kostičky pokrájené brambory a přilijeme vývar.

  2. Vaříme do změknutí brambor, dle chuti dosolíme a opepříme, případně přidáme trochu vývaru dle potřeby.

  3. Během vaření do vroucí osolené vody nasypeme pohanku, kterou minutku povaříme a poté pod poklicí necháme cca 20 minut dojít.

  4. Do hotové polévky přidáme celerovou nať dle chuti, scezenou pohanku a můžeme podávat.

Poznámka

Pokud nechceme pohanku vařit zvlášť, můžeme ji na poslední minutku povařit rovnou v polévce, kterou necháme následně asi 20 minut odstát a poté podávat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 93 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborová polévka s pohankou

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Omlouvám se za překlepy, ty mi jdou moc dobře:-D:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    recepty73: Pokud vám v rodině někdo nejí pohanku, zkuste pohankové kroupy naklíčit. Naklíčené téměř ztratí tu svojí zvláštní chuť , naopak chutná to pak spíše po oříškách. Můžete to pak přidat do více různých jídel a mělo by to chutnat všem, např. v br. kaři, sekané a podobně. Sama jsem to zatím nedělala, jen jsem od někoho dostala ochutnat. A bylo to fakt dobré. Asi neklepší je to zamíchané do nějakých zeleninových salátů. Já to jedla syrové a bylo to fakt dobré, tepelnou úpravou se může ztratit velká část prospěšných látek. Jinak - já dělám bramborovou polévku někdy s pohankou a také v ní přímo pohanku uvařím, tak jak to píše Tejaja. Za váš taktický a ohleduplný přístup k rodině vám s radostí dávám bodík.;-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    recepty73: :-D:-D:-D Ideš na famíliu s rozumom. ;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    tejaja: ...ano i tak to jde;-):-K ...jenže u nás pohanku všichni nemusí a když ji uvařím zvlášť, není v polévce tolik cítit ...pak i ti, kdo ji nemusí, ji bez řečí sní a dostanou do sebe dobrovolně to, co já chci;-):-D ...takže praktické důvody a taková menší manipulace;-):-D
    ...za doplnění v poznámce to jistě stojí:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Často dávam do polievok pohánku, ale nikdy ju nerobím zvlášť. Do hotovej uvarenej vriacej polievky, ktorú odstavím z ohňa, nasypem pohánku, polievku opäť zakryjem a nechám stáť. Kým prechladne tak, že je sa dá jesť, je pohánka mäkká. Cca tých 20 minút. ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo