

Maminčina merenda
Suroviny 5-6 porcí
- Na výpečky:
- 1 kg libového bůčku nebo krkovice
- 2 cibule
- cca 10 stroužků česneku
- sádlo nebo trochu oleje
- sůl
- kmín
- Na merendu:
- 2 cibule
- kysané zelí
- cca 1,5 kg brambor
Postup přípravy receptu
Maso osolime, pridame kmin a na platky nakrajeny cesnek, zasypeme nakrajenou cibulkou a peceme prikryte na sadle nebo oleji do mekka. Podle potreby podlevame vodou.
Mekke maso vyjmeme a uchovame v teple.
Cibuli a cesnek v pekacku nechame neodkryte zhnednout.
Merenda: Kysane zeli lehce povarime. Brambory uvarime do mekka. Zbyle 2 cibule nakrajene najemno osmazime do krasne hnede barvy. Pote brambory pomackame nebo naslehame jako na bramborovou kasi a pridame vse, co nam zbylo z vypecku. Veskerou stavu ( dbame, aby ji bylo dost ), a cibulku s cesnekem, opet rozmixujeme.
Potom uz jenom pridame povarene zeli, osmazenou cibulku a poradne promichame. Dochutime soli, ale vetsinou neni potreba.
Poznámka od kuchařky
jako mala jsem mamincinu merendu milovala, ted ji ma stejne rad manzel i dcera. Vyhodou je zuzitkovani vsech surovin. Doufam, ze bude stejne chutnat i Vam. Moc jsem se toho od maminky nestihla naucit. BOHUZEL... Je tady par receptu, ale pouze se zelim a cibulkou. Tu pravou chut tomuto pokrmu doda prave ta vypecena stavicka.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Maminčina merenda
-
Jak takovy, relativne maly detail a zmena v postupu (rozmixovany vypek primo do brambor), dokaze zmenit oblibenou lepenici, kterou mame radi.
Vyborne to bylo, dekuji.
-
Robert:
No, v rcp to nenapsali...
...ale podle foteček soudím, že to vcelku nepekli -
To mäso sa pečie v celku?
-
vyskusame
-
mamka dělala taky tento recept jak popisujete vy ale říkaly jsme tomu lepenice
-
Vyzkoušeno... nevím jak to má chutnat, ale na můj vkus je to kyselé, nikdo z nás nebyl odvázán,příště vyzkouším se sladkokyselým zelím...
-
No jo, naše maminky a babičky. To byly mistryně ve vaření. Také většinou nechodily do práce a staraly se o bezchybný chod domácnosti. Dávám plusový bodík a ukládám do oblíbených.
http://clupmi.blog.cz -
Danielko úžasná dobrota
-
Daniellko, ježíš, tohle mi uniklo, asi jsem ten den chyběla!
Pěkný recept, to se musí vyzkoušet. . .
+16
-
Jeste jednou vsem moc dekuji...
-
Kdepak byla tahle dobrota, že jsem ji neviděla?
-
spagetka, to máš pravdu, každý kraj má většinou na stejný domácí pokrm jiný název. Ale to je ta naše malebná Čeština.
-
Věrka. (neregistrovaný/á) - u nás se těmto ovocným omáčkám zas říká žahour a přidává se jaký - borůvkový, jahodový, malinový apod. Takže vidíš, že název neznamená nic...
-
Tohle je moc dobrý, ale u nás se říkalo merenda úúplně něčemu jinému. Byla to borůvková omajda na lívance.
-
Dani,je to mňamka.Dělávám také tak ,jen té příloze neříkáme merenda,ale už budem.