Jidášky - hrnkový recept
Jidáše ze sladkého kynutého těsta se připravují tradičně na Zelený čtvrtek. Těsto ochutíme medem, muškátovým oříškem a rozinkami. Drobné pečivo před pečením ozdobíme plátky mandlí.
Suroviny pro 30 kusů
30kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 721 kJ / 4 475 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 99,19 g |
| Tuky | 126,20 g |
| Vláknina | 26,46 g |
| Cholesterol | 798 mg |
| Sodík | 596 mg |
| Sůl | 1,37 g |
| Sacharidy | 722,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve necháme vzejít kvásek - smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky.
Krok 2: V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu, muškátový oříšek, med, přidáme žloutek a vykynutý kvásek - krátce prohněteme. Přidáme rozinky a nakonec rozehřáté (ne horké) máslo.
Krok 3: Vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, který necháme vykynout.
Krok 4: Pak trháme kousky těsta, ze kterých nejprve vytvoříme "hady" a z nich tvarujeme spirálky.
Krok 5: Vložíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme omytými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou.
Krok 6: Chvilku před koncem pečení pomažeme jidášky rozkvedlaným vajíčkem.
Zveřejněno 15. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidášky - hrnkový recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BXnW
Moje poznámka
Jidášky - hrnkový recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BXnW
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 16 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 17 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 18 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 18 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 4 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 4 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 12 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 14 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 15 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 15 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 16 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 17 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 18 hodinami
Tématické fráze:
hrnickove jidáše,
jidase ladi hrušky,
jidáše podle ládi hrušky,
recepty ládi hrušky jidáše,
jidáše od ládi hrušky,
jidášky-hrnkový recept,
jidasky podle ladi hrusky,
hrnickovy velikonocni jidase,
jidáše recept,
jidášky recept,
jidášky ládi hrušky,
jak se dela jidáše,
velikonoční jidáše hrníčkové,
velikonoční jidáše ládi podle ládi hrušky,
jidáše hrníčkový recept,
hrníčkový recept na jidáše,
jidášky od ládi hrušky,
jidášky,
hrnkove velikonocni jidáše,
velikonoční jidáše recept hrnkový
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr písek,
máslo,
droždí čerstvé,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
šťáva citronová,
med,
ořech muškátový,
sůl,
rozinky,
vejce,
mandle loupané
Komentáře (6)