Jidášky - hrnkový recept
Jidáše ze sladkého kynutého těsta se připravují tradičně na Zelený čtvrtek. Těsto ochutíme medem, muškátovým oříškem a rozinkami. Drobné pečivo před pečením ozdobíme plátky mandlí.
Suroviny pro 30 kusů
30kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 721 kJ / 4 475 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 99,19 g |
| Tuky | 126,20 g |
| Vláknina | 26,46 g |
| Cholesterol | 798 mg |
| Sodík | 596 mg |
| Sůl | 1,37 g |
| Sacharidy | 722,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve necháme vzejít kvásek - smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky.
Krok 2: V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu, muškátový oříšek, med, přidáme žloutek a vykynutý kvásek - krátce prohněteme. Přidáme rozinky a nakonec rozehřáté (ne horké) máslo.
Krok 3: Vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, který necháme vykynout.
Krok 4: Pak trháme kousky těsta, ze kterých nejprve vytvoříme "hady" a z nich tvarujeme spirálky.
Krok 5: Vložíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme omytými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou.
Krok 6: Chvilku před koncem pečení pomažeme jidášky rozkvedlaným vajíčkem.
Zveřejněno 15. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidášky - hrnkový recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BXnW
Moje poznámka
Jidášky - hrnkový recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BXnW
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka z Lučiny
Přidáno před 3 hodinami
Rukolový salát s balkánským sýrem a jablkem
Přidáno před 7 hodinami
Salát se smažákem
Přidáno před 8 hodinami
Cizrna s cuketou a rajčaty na cibuli
Přidáno před 9 hodinami
Máslovo-ořechová bábovka
Přidáno před 18 hodinami
Ostrá masová směs s rýží
Přidáno 29. 10. 2025 16:09:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kmínová polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Rajská omáčka
Daniela57 před 2 hodinami
Pyré z dýně hokkaido
Monikama před 2 hodinami
Afrika řezy
hliboka před 2 hodinami
Křehké řezy s pudinkem a ořechy
hliboka před 2 hodinami
Mrkvový perník s povidly
David Salamánek před 3 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Eiisa před 3 hodinami
Zdravý mrkvovo-jablečný dort
sbezecna před 3 hodinami
Květáková fritáta
Wikki před 3 hodinami
Makový závin hrnkový
titi96 před 4 hodinami
Tématické fráze:
hrnickove jidáše,
jidase ladi hrušky,
jidáše podle ládi hrušky,
recepty ládi hrušky jidáše,
jidáše od ládi hrušky,
jidášky-hrnkový recept,
jidasky podle ladi hrusky,
hrnickovy velikonocni jidase,
jidáše recept,
jidášky recept,
jidášky ládi hrušky,
jak se dela jidáše,
velikonoční jidáše hrníčkové,
velikonoční jidáše ládi podle ládi hrušky,
jidáše hrníčkový recept,
hrníčkový recept na jidáše,
jidášky od ládi hrušky,
jidášky,
hrnkove velikonocni jidáše,
velikonoční jidáše recept hrnkový
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr písek,
máslo,
droždí čerstvé,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
šťáva citronová,
med,
ořech muškátový,
sůl,
rozinky,
vejce,
mandle loupané
Komentáře (6)