Nakládaný jablečník
Pokud máte velkou úrodu jablíček, nebo třeba padají na zem a vy nevíte, co s nimi, máme pro vás skvělý tip. Nastrouhejte je, nechte odležet, povařte a zavařte. Jablečník se používá jako náplň do koláčů, pomazánka na chléb, na vdolky, do jogurtu, nebo jen tak.
Suroviny pro 1 dávka
15-17 malých sklenic
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 178 kJ / 6 496 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,00 g |
Tuky | 17,33 g |
Vláknina | 130,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 167 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 500,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jablka neloupeme, ani nezbavujeme jadřinců, jen je pečlivě omyjeme. Jablka mohou být klidně spadaná, otlučená, ale neměla by být nahnilá.
Krok 2: Poté je nastrouháme na hrubším slzičkovém struhadle tak, že nám v ruce zůstane jen tzv. ohryzek. Pozor, ať se do jablečníku nedostanou jadérka.
Krok 3: Poté nastrouhaná jablka promícháme s cukrem a tlučeným hřebíčkem a přendáme je do kameninové nebo porcelánové nádoby, kde je necháme v chladnu do druhého dne uležet (24 hodin).
Krok 4: Druhý den jablka přendáme do hrnce a pomalu vaříme tak dlouho, až zesklovatí.
Krok 5: Hotová jablka přendáme do čistých skleniček, otřeme okraje, zavíčkujeme a zaváříme 20 minut na 80 °C.
Zveřejněno 20. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládaný jablečník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xvRB
Moje poznámka
Nakládaný jablečník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xvRB
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 12 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno 16. 7. 2025 17:18:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 5 hodinami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 8 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 8 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 8 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 8 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 9 hodinami
Cuketové halušky
Saratice před 9 hodinami
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 10 hodinami
Pikantní plněné papriky
Pizla před 11 hodinami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Eva_caramba před 11 hodinami
Tématické fráze:
zavařování jablek na štrůdl,
zavařování jablek,
zavařování strouhaných jablek,
strouhaná jablka do mrazáku,
nakládaná jablka,
dort kombajn,
zavařovaná strouhaná jablka,
jablečník,
jak zavařit strouhaná jablka,
nakládaná strouhaná jablka,
zavařování nastrouhaných jablek,
zavařovaná jablka,
jablka do mrazáku,
strouhana jablka zavařovani,
nakládané jablka,
zavařování jablek strouhanych,
jak zavařit nastrouhaná jablka,
zavařování strouhaných jablek v troubě,
jak zavařit jablka,
jablka na štrůdl zavařování
Suroviny:
jablko,
cukr krupice,
koření hřebíček
Komentáře (16)
Janka
Špagetko
Chtěla jsem ti to napsat soukromě, ale snad to nevadí... Když se mi ráno nechce vstávat, nebo se musím přemlouvat k nějaké práci, vzpomenu si na tebe ("Mirča, ta už určitě kmitá...a navíc s radostí...") a jde mi to líp...