Postup přípravy
Krok 1: Natrhané listy necháme na stinném místě 6-8 hodin zavadnout. Ještě vláčné je rozprostřeme do tenčí vrstvy a válením válečkem je pomačkáme. Pak vrstvičku listů srolujeme do pevného smotku a uložíme je na teplém vlhkém místě (já jsem je ne neprodyšně přivřela do sáčku).
Krok 2: Rostliny se mají v závitcích zapařit a tím se vytvoří podmínky pro fermentační procesy. Po 24-48 hodinách závitky nakrájíme na 5 mm řezy, které ve stínu usušíme.
Krok 3: Barva listů je dost tmavá, vůně získá na výraznosti. Z tohoto čaje můžeme udělat třeba nálev: (výluh získaný horkou vodou, čaj přelijeme vroucí vodou a zakrytý necháme stát 15 minut) nebo macerát: (výluh zastudena, čaj necháme louhovat několik hodin až dnů ve studené vodě).
Zveřejněno 15. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fermentovaný rybízový čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LGZ4
Moje poznámka
Fermentovaný rybízový čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LGZ4
Nejnovější recepty
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno před 1 hodinou
Avokádová pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Belgické vafle
Přidáno před 21 hodinami
Americké cookies s borůvkami
Přidáno 21. 8. 2025 09:05:02
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno 21. 8. 2025 08:27:15
Čokoládový koláč s ovocem
Přidáno 20. 8. 2025 15:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketové brownies
verisek08 před 1 hodinou
Bramboráky nastavované kuskusem s hlívou
ZboSy před 1 hodinou
Cuketová polévka s nivou
Glapet před 2 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
pesmax před 3 hodinami
Italská rajčatová polévka
JindraPrazska před 4 hodinami
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
IIvveettaa před 4 hodinami
Grilované krevety
Hombr před 5 hodinami
Játra na špeku se šunkovou rýží
poirotka před 6 hodinami
Dědova dršťková polévka
Zuzanka A před 14 hodinami
Špagety v nivě
Routilka před 15 hodinami
Tématické fráze:
fermentovaný maso,
fermentovaný čaj,
rybízový čaj,
rybízový pečený čaj,
rybízový sirup vařený,
peceny caj s rybizem,
rybizovy list,
pečený čaj rybízový,
fermentované ředkvičky,
fermentovaný sirup,
fermentovaný domácí čaj,
rybizovy caj jak,
pečený rybízový čaj,
pečený čaj rybizovy recept,
co jsou fermentované čaje?,
recept na rybizovy peceny caj,
jak se dela caj z listu cerneho rybizu,
fermentované čaje,
fermentovaný čaj recept,
vařený rybízový čaj
Suroviny:
rybíz černý
Komentáře (8)
Jen - tady se ta jeho charakteristická vůně fermentováním dost ztratí, setře, převládá vůně černého čaje.
Ale chutná opravdu moc dobře