Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Dýně jsou opravdu všestranně kuchyňsky využitelné plodiny. Můžete je zkusit i ve formě noků, či knedlíčků, které jsou nejen dobré, ale i chutné a hezky barevné. Noky, které nespotřebujeme, navíc můžeme zamrazit pro pozdější použití.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 391 kJ / 332 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,16 g |
Tuky | 15,87 g |
Vláknina | 10,20 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 3,42 g |
Sůl | 8,42 g |
Sacharidy | 20,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu na noky.
Krok 2: Dýni pečlivě umyjeme. Odstraníme slupku a dužinu se semínky, které nevyhodíme, ale uchováme na později na vyvaření do zeleninové polévky.
Krok 3: Dýni a brambory nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Přidáme vejce, bylinky, osolíme a promícháme. Přisypeme mouku a krupičku a propracujeme těsto trochu jemnější konzistence, než jak jsme zvyklí u bramborových knedlíků.
Krok 4: Vařící vodu osolíme, stáhneme plamen a vkládáme mezi navlhčenými dlaněmi vytvořené malé knedlíčky o velikosti pinpongového míčku. Můžeme také navlhčenou lžičkou vykrajovat větší noky.
Krok 5: Vaříme mírným varem přibližně 5 minut. Až noky (knedlíčky) vyplavou na hladinu, necháme vařit ještě 5 minut. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do cedníku a necháme okapat.
Krok 6: Část těsta také můžeme do vroucí vody protlačit přes haluškovač a po vynoření na hladinu nočky (špecle) necháme ještě 3 minuty provařit.
Krok 7: Malé knedlíčky a noky dáváme do hrnce nanejvýš po 10 kusech, aby se stačily uvařit. Podáváme jako přílohu k dušenému masu se šťávou, k pečenému se zelím a podobně. Hodí se i jako samostatný pokrm s osmaženou slaninou a cibulkou.
Zveřejněno 31. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ArBp
Moje poznámka
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ArBp
Nejnovější recepty
Pórkové rizoto podle Pohlreicha
Přidáno před 1 hodinou
Cuketové krokety
Přidáno před 3 hodinami
Hrušková marmeláda
Přidáno před 15 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Líné koláče
Přidáno 18. 8. 2025 05:03:01
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Nikaba před 28 minutami
Klasické palačinky
Zbynek Hladik před 34 minutami
Italská čočková polévka
poirotka před 1 hodinou
Dršťková polévka z předvařených drštěk
OstapBender před 2 hodinami
Ostružinový koláč s tvarohem
Kopici před 2 hodinami
Koláč s blumami a mandlovou drobenkou
DVJU7 před 4 hodinami
Bílkový chlebíček
rybarka007 před 11 hodinami
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Veronikalll před 11 hodinami
Rajská omáčka
Jirka6363 před 12 hodinami
Drobenka na koláč
david.kroupa před 13 hodinami
Tématické fráze:
dýňové noky,
dýnové noky recept,
noky z dyne,
dýňové nočky,
dýňové knedlíky,
bramborovodýňové noky,
noky dyňové,
dýnové recepty,
dýnové noky-recept,
bramborové špecle recept,
bramborové špecle,
knedlíky a noky,
noky s dýní,
recept na dýňové noky,
bramborovo dýnové knedlíky,
noky příloha špecle,
bramborové noky jako příloha,
bramborové špecle recepty,
bramborovodýňové noky recept,
dýňové bramboráky
Suroviny:
dýně hokkaido,
mouka polohrubá,
krupice dětská,
vejce,
bylinky,
petrželka,
kerblík,
sůl,
voda
Komentáře (20)
Nikina:
A holky omlouvám se Vám za ty"hokly"
Bibinka:Janinko,vyzkoušej to klidně s tím patisonem a aby těsto nebylo bledé,tak do něj přidej trošku kurkumy,čtvrt nebo půl lžičky,podle toho kolik těsta by jsi dělala.Já jsem k uvařeným bramborám tu dýni dávala syrovou.Proto jsem na hladinu vyplavané tvary nechala ještě nějakou dobu provařit,aby i ta dýně byla hotová.
Měla jsem v plánu,kdyby to nebylo jedlé,že to všechno projedu ponorným mixérem,osmahnu slaninu s cibulkou a předělám to na nějakou"omáčku"
magdalenka:Magduško,posledně jsi u mých křupavých placiček měla dotaz,co se semínky
Irrena:Irenko,tak to je škoda