Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou

Nepečený dezert z mascarpone a zakysané smetany voní citronem a má křupavý sušenkový základ. Nejlépe chutná vychlazený z lednice. Podávejte s kyselkavou ostružinovo-balsamicovou omáčkou. Dozdobit můžete lístkem máty.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob chlazení

50 min (35 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

dortová forma o průměru 24 cm

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 263 kJ /
4 604 kcal
Bílkoviny74,51 g
Tuky307,13 g
Vláknina9,50 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 777 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy380,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme korpus. Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do něj rozmixované máslové sušenky. Rukou promačkáme a propojíme hmotu. Krok 2: Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty uhladíme a dáme na 30 minut do lednice. Krok 3: Mezitím připravíme cukerný roztok. Svaříme citronovou šťávu s cukrem a vodou na mírnějším ohni, dokud roztok nezíská konzistenci řidčího medu. Poté odstavíme. Krok 4: Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny. Vmícháme zakysanou smetnu a cukerný roztok. Pokud by vznikly hrudky, přecedíme směs přes síto. Nakonec opatrně vetřeme mascarpone. Krok 5: Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody. Rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Krok 6: Ochutnáme. Podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá. Vše nalijeme na sušenkový korpus. Vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe však přes noc. Krok 7: Připravíme ovocnou omáčku. Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica. Necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme. Krok 8: Vychlazený dezert krájíme na trojúhelníky nebo zkusíme pomocí vykrajovátek i jiné tvary (viz foto). Podáváme s ovocnou omáčkou.

TIP: Velký přehled nepečených zákusků a dezertů

Zveřejněno 31. 10. 2013

Poznámka autorky danielle72

Tip: Citrony nahraďte limetkou nebo pomerančem. Místo tmavých sušenek zkuste světlé máslové. Dezet zkuste vylepšit pravou vanilkou a créme fresh :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KGPJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KGPJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-O Ježišmarjájosef! To je krása! :yes::-K

:-O:-O de luxe:yes::yes::yes: úúúžasné:-K;-):yes::yes:

Nádherný recept :-8

Ten teda je!:-O:-p:yes:

Nádhera :-K, krásně naservírováno a nafoceno :yes::yes::-p:-K

danielle72:Je nádherný a já si ho rozhodně tisknu:-K.
Jen máte malou chybuli, píše se cheesecake;-).

Jsem moc ráda, že se Vám moučník líbí:-). Je to můj první "skorocheescake" a spáchala jsem ho jako skoro vždy - podle sebe, přesněji podle dvou "I! (improvizace, intuice). Klaplo to, bála jsem se, že neztuhne, ale jo, dal si říct;-)

Děkuji za krásné komentáře:-K:-K:-K

Básničko :-K,toto mi nedělej:-O nebo mi pro jistotu pošli nejprve bryndáček :-p:-p ;-):-K +11:yes::-K

Danielko,to je luxusní:-O:-p:yes::yes::yes:

Dani já se snad vážně na to sladké dám:-*:-))
Vypadá to báječně:-KTo jste si museli pošmáknout:-p:yes:

zizala: Už jsem Ti ho vyfotila, jen musím počkat, až se mi stáhnou fotky a vložím to sem ;-)

Jitkas: Dík, mrknu po něm :-K

Tématické fráze:
citronový koláč, kolac z ostružin, ostružinový přeliv, recepty z ostružin, buchty s creme fresh, citronovy kolac se smetanou, buchta deluxe se zakysanou smetanou, limetkový creme fresh recept, citronový koláč z máslových sušenek, ostružinová koláč, citronový a limetkovy koláč, citronovy moucnik recepty, recepty s creme fresh, cukerný roztok na buchtu, ostrużinová buchta se zakysanou smetanou, koláč s creme fresh, tvarohový pudinkový koláč s ostružinovou polevou, sladká štáva nebo cukerný roztok, citronový máslový koláč, ostružinová buchta s limetkou

Suroviny:
mascarpone, smetana zakysaná, vejce, cukr krupice, želatina prášková, voda, cukr moučkový, šťáva citronová, cukr krupice, voda, sušenky máslové, máslo, ostružiny, ocet balsamiko, ocet balsamiko, šťáva citronová, voda

Přidat fotografie receptu