Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický kváskový chléb se škvarky (z remosky nebo trouby)

Klasický kváskový chléb se škvarky z remosky nebo trouby je poctivý domácí chléb, který kombinuje jemně nakynuté těsto s chutí křupavých škvarků. Voňavý, křupavý zvenku a vláčný uvnitř je ideální volbou pro každodenní pečení.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min doba bez odležení rozkvasu a kynutí

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, doba bez odležení rozkvasu a kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 744 kJ /
1 851 kcal
Bílkoviny57,40 g
Tuky9,73 g
Vláknina20,48 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy373,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozkvas připravíme smícháním žitného kvásku, vody a žitné chlebové mouky. Mísu s rozkvasem zakryjeme proti osychání a necháme v teple 10-12 hodin rozkvasit. Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (kromě škvarků) a vymísíme volnější těsto. Před dokončením vsypeme i celé škvarky a zapracujeme je do těsta. Krok 3: Vymíchané těsto necháme v teplém prostředí přibližně 2 hodiny kynout. Krok 4: Nakynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl. Pomocí stěrky popřekládáme (a snažíme se nezapracovat do něj zbytečně moc mouky navíc). Z těsta zformujeme bochníček, který trochu utáhneme (vypne se mu povrch). Krok 5: Pokud budeme péct v remosce na fólii, je dobré na ni bochník uložit spojem dolů. Po nakynutí bochník nařízneme a za okraje fólie přeneseme rovnou do remosky. Pečeme 40-50 minut. Krok 6: Pokud budeme péct v troubě, uložíme bochník kynout do vysypané ošatky klasicky – spojem nahoru. Po vykynutí ho opatrně, s oporou ruky, vykulíme na plech. Poté bochník několikrát nařízneme a upečeme v předem rozpálené troubě na 220 °C asi 440–50min.

TIP: Naučte se péct domácí chléb

Zveřejněno 23. 1. 2014

Poznámka autorky cathleen

Časy kynutí těsta jsou spíše orientační, dost záleží na kvalitě použitého kvásku nebo teplotě prostředí, ve které těsto kyne.

Chleba v remosce díky naříznutí praskl jen trochu, zato se snažil svrchu téměř spálit - mám remosku novou, která, pokud je to vůbec možné, peče více než ta stará - na pečení chlebů nebo mazanců tak budu muset vytáhnout znovu tu moji "stařenku".

Celkově byl chlebík lehounký, s pravidelnými dírkami, pórovitou střídkou a nahořklou kůrkou, voňavý po škvarcích, které mu na řezu dělaly barevná očka.

Tento a další recepty najdete u mně na http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xw0o

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xw0o

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

cathleen: chlieb nebol extra vysoký, dosť ťažké pre mňa odhadnúť správnu dobu, kedy dať neúplne vykysnuté cesto do remosky, ale to je zanedbateľné.:-8

magdalenka: :-D:-D to je ta nejkrásnější pochvala, jaká může být! Děkuji :-*

Vyskúšané, prudko jedlé. Piekla som cca 50 min., po 30 min.dala alobal. Vôňa sa z terasy, kde teraz v lete v remoske pečiem, šírila a susedia mohli závidieť. Museli proste. :-8 Foto nemám, ani to poriadne nestihlo vychladnúť a nebolo čo fotiť.

adamos: nevím, jestli máš nějaké zkušenosti...něco o kvásku načteno atd.:-)
Tady je založený klasicky, od oka, tak, jak to potkáš mnohde jinde na internetu http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/
Myslím ale, že se víc vyplácí všechno si zvážit, pak víš, jak moc by ti měl kvásek vyběhnout, jak je (podle toho) silný a jak ho krmit dál. Mrkni třeba na http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...
Pokud bys potřeboval víc pomoct, písni mi na mail [email protected], nasměruju tě na prima diskuzi o kvásku ;-)

Přeji dobrého dne a mám dotaz : jak si udělat doma kvásek ?dík za radu:-?:-?:-

Zase inovace:-O:-Ocathleen máš skvělé nápady:-p+:yes:

:yes::yes: Super chlebík :yes::yes::-K

:-) jsem moc ráda, že se chleba líbí. Kdo můžete a trošku se vám chce, vyzkoušejte :-)) je to paráda.

jv: kvásek jsem už, díky Kváskové mapě, předávala aspoň dvacetkrát :-) A že se chleba na plechu roztéká? Není to překynutým těstem?

Danca: mrkni na tohle http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/.... Ani tohle bys nezkusila? Je to s téměř 100% výsledkem ;-):yes:

Irrena: určitě jde i bez škvarků. Taky jíme nejraději chleby ochucené jen kmínem, ale při pohledu na čwerstvé škvarky jsem neodolala :-8

Jitkas: jj, do mrazáku škvarky, co budu přidávat do pečení (vaření) klidně dám. Ale nejlepší je stejně narvat je ještě horké, po scezení, do nahřátých sklenic a zavíčkovat. ;-) V drtivé většině víčka chytnou a po otevření jsou škvarky jako čerstvě vyškvařené. Sníme je pak do měsíce, dvou, aby se náhodou nezkazily.

AniCiz::-D:-D Aničko, to je ta šikovná stěrka - rozklikni si a uvidíš;-)

:yes:kráása..určitě se pokusím.A co je to na předposledním obrázku?
vypadá jako role trvanlivé peč. folie..?
:-K:-K:-K:-K

taky ho delam a je moc dobry - tedy bez skvarku. Jen na plechu se vetsinou roztece. Lepsi je nejaka zapekaci miska - ale vyssi, protoze jinak se vrchni kurka zacne palit a spodek je nedodelany. Jinak ja to delam v titanovem hrnci. A co se tyce kvasku, existuje kvaskova mapa: cuketka.cz/kvasek/kvasek.html. Ostatni kvasek za nejakou drobnost (kyticku, atd) radi namnozi. Taky jsem slysela, ze kdyz se pak kvasek rozjede, je dobre si dat trochu do mrazaku pro pripad kriseni v budoucnu... je totiz nutne se o nej dobre starat a kazde 2-3 dny ho zivit, tj. odebrat trochu, pridat mouku a vodu a nechat zas vyrust. A obcas to proste nevyjde :o)

:-KKrásný chleba:yes::yes:

Hm, na domácí kvásek si pořád netroufám...:-//. Ten chleba ale vypadá luxusně:yes::-p

Tématické fráze:
škvarkový chléb kváskový, nejlepší recept na škvarkový chleba, škvarkový kváskový chléb, kváskový chléb v remosce, kváskový chleba pečený v troubě, škvarkovy chleba, pečení chleba v remosce, chleba se škvarkama, škvarkový chleba z kvásku, skvarkovy chleba z kvasu recept, škvarkový chléba z trouby, co s překynutým těstem, škvarky do mražáku, škvarkový chléb z kvasku, kváskový škvarkový chleba, kváskový chleba v remosce, kváskový škvarkový chléb, kváskový chléb, chleba z remosky, škvarkový chléb

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, voda, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, škvarky, sůl, kmín drcený

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]