Valašská kyselica
Zelí je nejen v zimě takovým všelékem. Vykouzlete voňavou a chutnou zelňačku i u vás doma. Kysané zelí povařené s vývarem a kořením, doplní brambory, klobása, třeba i pikantnější chuti, a vše na závěr zjemní smetana.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 304 kJ / 1 268 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 54,60 g |
| Tuky | 83,54 g |
| Vláknina | 12,90 g |
| Cholesterol | 230 mg |
| Sodík | 3,52 g |
| Sůl | 8,40 g |
| Sacharidy | 69,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a utřeme nožem.
Krok 2: Zelí opláchneme, nakrájíme a uvaříme doměkka ve větším hrnci.
Krok 3: Z rozehřátého tuku a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou krátce orestujeme do zlatova. Poté ji zalijeme studeným vývarem, přidáme veškeré koření a vše společně vaříme přibližně jednu hodinu.
Krok 4: Provařenou polévku přecedíme a nalijeme ji k předem uvařenému zelí. Přidáme na kostičky nakrájené brambory i klobásu, osolíme podle chuti a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Krok 5: Nakonec přidáme smetanu, utřený česnek a ještě krátce povaříme.
Zveřejněno 1. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Moje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Nejnovější recepty
Medové kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 6 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 7 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 10 hodinami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská omáčka s masovými kuličkami
poirotka před 14 minutami
Zeleninové rizoto s bulgurem
Ongbac3 před 52 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
veronika_straka před 3 hodinami
Matcha kuličky
veronika_straka před 3 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Kajkajak před 3 hodinami
Domácí langoše
Tunislav před 3 hodinami
Ořechové úly
Panova před 4 hodinami
Makové koláčky s povidly - cukroví
Panova před 4 hodinami
Čokoládové hvězdičky s kokosovou náplní
Panova před 4 hodinami
Žloutkové dortíčky
Panova před 4 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica,
valašská kyselica recept,
pravá valašská kyselica recept,
kyselica polévka valašská,
kyselica,
valašská kyselica s houbami,
valašká kyselica,
pravá valašská kyselica,
kyselica s houbami,
kyselica recept,
valašská kyselice,
valaska kyselice,
valašské kyselo,
recept valašská kyselica,
recepty valašská kyselica,
polévka kyselica,
valašská kyselica pravá,
kyselice recept,
valšská kyselica,
valašká zelňačka
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
brambory,
smetana na vaření,
vývar masový,
pepř černý,
bobkový list,
jalovec,
koření nové koření,
česnek,
pepř mletý,
majoránka,
sůl,
tuk,
mouka hladká
Komentáře (20)
: -
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi
-
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.