Pravé chilli con carne
Ostré chilli con carne je výborný a velmi sytý pokrm. Jeho příprava zabere poměrně dost času, ale pokud si pomůžeme použitím hotových, konzervovaných fazolí, máme na stole do půlhodiny hotový oběd. Chilli con carne podáváme s nachos nebo s čerstvým chlebem.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 375 kJ / 1 046 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,63 g |
Tuky | 36,70 g |
Vláknina | 25,20 g |
Cholesterol | 166 mg |
Sodík | 389 mg |
Sůl | 0,92 g |
Sacharidy | 108,58 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 14. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravé chilli con carne
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kKn6
Moje poznámka
Pravé chilli con carne
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kKn6
Nejnovější recepty
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 22 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno 14. 10. 2025 11:57:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 48 sekundami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 29 minutami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 33 minutami
Kuřecí nudlová polévka
vakl1 před 1 hodinou
Bábovka z pudinku
Routeu před 2 hodinami
Krevetové rizoto
Lucie1001 před 2 hodinami
Rychlá hrachová polévka s krutony
Lara.S před 2 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Lara.S před 2 hodinami
Křehký jablečný závin
Lara.S před 2 hodinami
Chutné vafle
Lara.S před 2 hodinami
Tématické fráze:
chilli con carne,
pravé mexické chilli con carne,
americké chilli,
chilli con carne original,
chilli con carne recept original,
chili con carne,
chile con carne,
chilli con carne top recepty,
chille con carne,
chlli con carne,
pravé americké chilli,
chilli con carne recept,
pravé mexické chili corn carne,
original chilli con carne,
polévka chilli con carne,
babicovy dobroty chilli con carne,
chili con carne original recept,
fazole chilli con carne,
chilli con carne s veprovym masem,
chilly con carne original
Suroviny:
maso hovězí mleté,
cibule,
česnek,
protlak rajčatový,
kukuřice,
fazole červené,
nachos,
smetana zakysaná,
olej slunečnicový,
chilli,
koriandr,
paprika sušená sladká,
římský kmín mletý,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (27)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Slunečnicový olej nemá v chilli con carne (ani v chilli sin carne) co dělat. Mexická kuchyně vše dělá na sádle.
Druhá věc - evidentně neumíte používat kmín, zvláště u mexika.
Úplně první věc, kterou je při dělání ccc třeba udělat, je osmahnout kmín. Na rozpálenou suchou pánev nasypeme 2 lžičky kmínu a 2-3 minuty jej smažíme. Když začne pukat, sesypeme ho bokem a přidáváme až v poslední fáze vaření. Třetí věc - rajčatovej protlak??? Když už, tak se může dát rajčatová pulpa (i se semínky a slupky). Ccc (csc) se ale dělá z nakrájených rajčat a červených paprik (základ jako na maďarský guláš).
A taky netuším, na co je v receptu mletá paprika? Kdyby byla pálivá, tak ještě budiž (i když...mletá pálivá paprika je s feferonkami, tedy s úplně jinými paprikami než chilli), ale sladká?
V spanielcine slovo chili je s jedným "l", inác (s dvomi) by sa cítalo chiji.
To je skôr spôsob písania americký (USA).
Tento je jeden z mnohých, rozhodne nie mexický a uz vôbec nie "pravý".
Co se receptu týče žádný není pravý, nebo vlastně pravé jsou všechny. V Americe se pořádají soutěže ve vaření chili v kategorii s fazolemi a bez fazolí. Kdyby byl jeden recept jediný správný, podobná soutěž by nemohla existovat.
Pokud jde o fazole v tomto receptu hlasuju pro konzervu, suché se za deset minut nemohou uvařit ani zázrakem.
Jj, to je asi zdroj toho vašeho moudra http://www.manana.cz/vareni/recept_odkaz.php?&rece...
Leč, líbí se mi ten jeho způsob opakovaného připékání masa...
http://www.manana.cz/(ranec kuchyní, ranec slov)
No, pěkně jste to napsala. Buď jste chytrá jak rádio, nebo je to zkopírované - cosi podobného už jsem někde četl a wiki to nebyla
A jedna zajímavost - pokud je to věrohodné
Chile con Carne je vlastně jídlo Tex-Mex kuchyně a s Mexikem má společný jen původ, v Mexiku mimo sever země se s ním skoro nesetkáte. Již před Kolumbem Indiáni Střední Ameriky si připravovali svoje sváteční jídlo chilmulli (to je v nahuatštině a znamená to paprikovou omáčku), které pak postupně metamorfovalo do dnešního texaského Chile con Carne (i ti Texasani většinou používají nahuacký výraz pro papriku - chile, termín chili se používá pro hotový pokrm, výraz chilli používají spíše Angličané).
http://varime.cz/sefkuchar
No, já bych zase prohodil body 10. a 12.
Proč ne za 30 minut?
Protože, tak jak jsou napsány suroviny (50 g kukuřice, 50 g červených fazolí) tak sušené fazole za 10´ neuvaříš! Předpkládám, že použil "plechové" fazole... Já bych je tam dal, vy taky a 99% dalších taky..., ale, často se tu zdůrazňuje že TOP jsou stránky i pro začínající kuchyňky, tak proč jim, blbě psanými recepty, znepříjemňovat život v kuchyňce, že?
Hmmmmmm...
Jinak taky tato varianta nevypadá zle