Suroviny pro 8
8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 163 kJ / 3 624 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,43 g |
Tuky | 126,05 g |
Vláknina | 14,70 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 486 mg |
Sůl | 1,12 g |
Sacharidy | 511,66 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).
Krok 2: Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.
Krok 3: Mezitím si připravíme krém:
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Krok 4: Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme. Krok 5: Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme). Krok 6: Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout. Krok 7: Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu). Krok 8: Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme. Krok 9: Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Krok 4: Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme. Krok 5: Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme). Krok 6: Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout. Krok 7: Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu). Krok 8: Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme. Krok 9: Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.
Zveřejněno 27. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chinois - francouzský máslový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/konx
Moje poznámka
Chinois - francouzský máslový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/konx
Nejnovější recepty
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 2 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Cottage pizza s celozrnnou moukou
Přidáno před 8 hodinami
Minimuffinky
Přidáno před 19 hodinami
Zapékané pirohy
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno 8. 5. 2025 13:18
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborový koláč
tara23 před 17 minutami
Mechový dort (se špenátem)
Natkaaa před 59 minutami
Strouhaná buchta II
Xsaxana před 2 hodinami
Strouhaný koláč II
Xsaxana před 2 hodinami
Cajunské kuřecí kousky se zeleninou a těstovinami
Coolbins před 2 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 3 hodinami
Maso po Sečuánsku
ErikaBak před 4 hodinami
Pochoutkový salát II
Lasagnesesyrem před 6 hodinami
Domácí pletýnky
Zinzi před 6 hodinami
Tématické fráze:
chinois,
francouzský koláč,
chinois recept,
francouzký koláč,
chinios,
máslový koláč,
francouzský kynutý koláč,
francouský koláč,
francouzký máslový koláč,
francouzské koláče,
mimibazar.cz recepty,
recept na chinois,
recept na francouzský koláč,
recept chinois,
francouzský koláč recept,
brioše,
chinoas,
francouský máslový koláč,
brioše recept,
těsto na francouzský koláč
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
mléko,
droždí,
vejce,
sůl,
krém,
žloutek,
mléko,
mouka hladká,
cukr,
vanilka
Komentáře (14)