Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Barszcz velikonoční

Každá země má své velikonoční tradice a pokrmy. Naši polští sousedé připravují velikonoční polévku barszcz, obdobu ruského boršče, z červené řepy a plnou zeleniny. Její příprava je sice zdlouhavější, ale výsledný pokrm za to určitě stojí.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

gmptop gmptop

Náročný

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 200 min bez doby odležení

230 min (30 min příprava + 200 min tepelná úprava, bez doby odležení )

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 254 kJ /
1 017 kcal
Bílkoviny33,88 g
Tuky8,52 g
Vláknina62,68 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,48 g
Sůl10,78 g
Sacharidy172,56 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Červenou řepu oloupeme, a nakrájíme na přiměřeně velké (malé) polévkové kousky. Vložíme do vhodné nádoby, kterou můžeme uzavřít příkladně dobře přiléhající pokličkou. Krok 2: Přidáme švestky, hřebíček, zasypeme cukrem a solí. Soli dáváme přiměřeně, dosolit se dá vždy. Promísíme, zakryjeme a odstavíme na 48 hodin. Krok 3: Sušené houby předem namočíme. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Krok 4: Zeleninu očistíme, cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a lehce orestujeme. Krok 5: Přidáme houby včetně vody, petrželovou nať, a česnek. Krok 6: Zalijeme vývarem nebo vodou, vaříme na pomalém ohni 2-3 hodiny. Vývar scedíme, oddělíme houby. Krok 7: Přivedeme vývar opětovně k varu, vrátíme do něho houby, stáhneme oheň, aby se jen lehce táhl, přidáme uloženou červenou řepu, včetně šťávy, která nám tam vznikla. Promícháme a odstavíme na 12 hodin minimálně. Krok 8: Pak teprve ohřejeme, dochutíme octem, pepřem a solí. Podáváme s pečenými masovými pirohy z listového těsta.

TIP: Jak udělat dobrý boršč a co do něho patří?

Zveřejněno 17. 3. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Barszcz velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5nV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Barszcz velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5nV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

gmptop: děkuji za info, ale ani nevím, kam bych to měla jet. :-S

Môj gmptop: Mám tiež rada, asi ako ty, ľahké a pôstne jedlá. Ale potom zákonite siahnem po slanine alebo pikantnej klobáse.:-D

Nadja: Na Čechách jsem je koupil jednou v Lídlu (sleva, nikdo to nechtěl). Jinak je kupuji v Auchan v Bialsku. Kdykoliv tam pojedeš,jsou hned vedle sušených hub. Ale doznávám,že tu v ČR s tím bude asi problém. Tak snad vyzkoušet sušené. Ale opravdu sušené, nikoliv ty navoskované matly co se prodávají pod názvem sušené švestky. Nemají žádnou chuť a čerti znají co to vlasně na tom povrchu je. ;-)

magdalenka:Majdalenka, moja. Co bylo v tej zelenině, tak pustilo do vývaru. Kromtoho do barszcziku se zelenina nedává. To už by jsme šli cestou boršče. Někdy dělám jen čistý barszcz vývar +šťáva z řípy.Lehké,postní. :-8

gmptop: ;-) na obrázky si počkáme, ale odpovědi na dotazy bych ráda znala dříve. Díky.

maiva: Velikonoční barszczyk bude o Velikonocích! Zato pierogy jsou minimálně třikráte do týdne. Nic tak vnoučky nepotěší jako pohled na zuřícího dědu, kterému se těsto lepí tam kde by nemělo a nelepí tamkde by mělo.
Tudíž vydržte do Velké noci, budou i vobrázky.

Nadja: Nadji, taky mi tak napadlo;-)

hosta: :-O polévku asi už snědli, nic nenechali, jen taštičky zbyly. Také jsem ji hledala.;-)

Ať koukám, jak koukám - nikde nevidím tu polévku, jen taštičky:-O. Nebo tomu špatně rozumím?

Neznám uzené švestky, nikdy jsem je neviděla prodávat, ani na netu jsem je nenašla, jen nějakou esenci:
http://www.dobra-cigareta.cz/dobracigareta/eshop/2...
:-? kam na ně chodíš? :-?

Dobre tomu rozumiem, že řípa sa už nevarí, len prehreje? Čiže je to zeleninový vývar s hubami a do toho řípu? Nie je škoda vyhodiť zeleninu, aspoň trochu vitamínov je možno v nej po 2-3 hodinách.
Foto taštičiek veľa nenapovie.:-))
Dík.

Tématické fráze:
barszczyk, velikonoční recepty, velikonoce 2014 recepty, barscz, barszczyk recept, polévka barszczyk, ostrý vývar z červené řepy s pirohy, polévka barszcz, barszczyk.pl, polevka barscz, barszczyk polévka, recept na barszcz.pl, barszcz z červené řepy recepty, dortíčky majdalenky recept, barszcz z cukrem, barzscz, polevka barszc, barscz recept, polévka z červené řepy barszcz, barzscz recepty

Suroviny:
řepa červená, cukr, sůl, uzené švestky, koření hřebíček, mrkev, petržel, celer, cibule, hříbky sušené, nať petrželová, česnek, vývar drůbeží, pepř bílý, ocet, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]