Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pletená cukrářská vánočka a čertíci

Vánočka nesmí o Vánocích chybět na žádném stole. Pokud si chcete její přípravu vyzkoušet s předstihem, okolo Mikuláše je k tomu vhodná příležitost. Z vánočkového těsta totiž můžete upéct i výborné čertíky.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jirihyvnar jirihyvnar

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 45 min + 2-3 hodiny kynutí

90 min (45 min příprava + 45 min tepelná úprava, + 2-3 hodiny kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 307 kJ /
5 093 kcal
Bílkoviny142,56 g
Tuky46,56 g
Vláknina34,80 g
Cholesterol 987 mg
Sodík 4,29 g
Sůl10,66 g
Sacharidy1 008,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí a lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek a mezitím rozpustíme tuk. Krok 2: V míse smícháme prosátou mouku, cukr, sůl, v mixeru rozdrcený anýz, nastrouhanou citronovou kůru, trochu mléka, žloutky a kvásek. Promícháme, přidáme vlažný tuk a prohněteme. Krok 3: Pokud je těsto moc husté, přilijeme mléko. Nesmí být řídké, jen tak, aby se dalo dobře tvarovat. Krok 4: Těsto vložíme do mísy, zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout asi 2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem. Krok 5: Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě poloviny (z každé bude 1 vánočka). Pečicí plech vymažeme tukem. Krok 6: Z každé poloviny vyválíme 12 stejných pramenů. Spodní díl spleteme ze 4 pramenů, položíme na vymazaný plech, podélně uděláme hranou ruky žlábek pro další vrstvu, a nasypeme do něj rozinky a mandlové lupínky. Krok 7: Další patro upleteme ze 3 pramenů a položíme na spodní patro. Opět hranou ruky vytvoříme žlábek a nasypeme do něj rozinky a mandle. Stejným způsobem upleteme i 3. patro. Poslední patro zapleteme pouze ze 2 pramenů. Snažíme se, aby jednotlivá patra na sobě hezky seděla a konce jednotlivých copů zahneme dospodu vánočky. Krok 8: Pro jistou shora do vánočky napícháme špejle. Necháme ještě 45 minut kynout, když se začne vánočka vyklápět, postrčíme špejle níž a porovnáme. Krok 9: Včas zapneme troubu na 200 °C. Krok 10: Vykynutou vánočku potřeme bílkem a vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C. Po 10 minutách teplotu ztlumíme na 170-180 °C. Plech dáme na nejnižší rošt, z pečicího papíru uděláme stříšku, vrch jinak brzo zhnědne, a dopečeme asi 35 minut.

TIP: Nejoblíbenější recepty na vánočky

Zveřejněno 6. 12. 2008

Poznámka autora jirihyvnar

Rozinky dát mezi pramínky je lepší, než když se vmíchají do těsta. Pak lezou ven a pálí se.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pletená cukrářská vánočka a čertíci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8Am

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pletená cukrářská vánočka a čertíci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8Am

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tak už jsem zase zpátky po dlouhé době:-)

....tak to pletení ze čtyř pramenů má autor úplně špatně, ale nevadí, jinak recept vypadá dobře.

Naprosto mňam! Doporučuji všem :yes:;-)

jedním slovem ÚŽASNÁ

Dana: Danuš a co tohle video, pomůže?:-))http://www.youtube.com/watch?v=IflFcyFwz2I

Pletení vánočky ze 4 pramenů ani ze 3 pramenů mi nedělá problém, ale chtěla bych se naučit z 8 pramenů najednou, tak jak to dělají v pekárnách. Poradí mi někdo? Díky

no našla jsem tady návod na pletení 4. pramenů zdá se mi to jednoduchý když to zvládnu i já ...taky sem měla dříve problém;-)

Tak na pletení vánočky jsem levá, jak turecká šavle. Ách jo;-(

No....vánočka udržela tvar, nepřipálila se, vypadá krásně, chutná jako vánočka (což je na můj první pokus velký úspěch:-D)...ale připadne mi taková hutná. Jestli je to zvykem, že kupuju takovou tu nadýchanou z obchodu nevím, ale obrázky jak zaplést vánočku mě zachránily a ty si zaslouží bodík :)

děkuji za tento receptík na Vánočku bude se hodit peču jí každoročně ale nikdy nevím jak plést ale děkuji že nechybí i návod na pečení dávám za 1 a ukládám do oblíbených:yes::-K

:-O Já to snad na stará kolena ještě zkusím, vánočku jsem vzdal ve prospěch štoly někdy kolem roku 1978. Ty vyvrácené patvary co mi vyšly z trouby by nenazval vánočkou ani opilec s pěkně křivým viděním. Už to tisknu a ukládám.:-p

:-(( to pleteni

Vyzkoušela jsem vánočku podle vašeho receptíku a hned na poprvé se povedla;-)báječný recept, rodince chutnala a jen se po ní zaprášilo jak za kočárem:-), dávám bodík a mezi oblíbené recepty:yes:

Vďaka za názorné predvedenie pletenia vianočky. :yes: Ja vianočku pletiem ako korbáč na Veľkú Noc, čo je obdobné. Vďaka - Rišo z Prievidze ;-)

Tématické fráze:
jak uplést vánočku z osmi pramenů, vánočka z osmí pramenů, vánočka z 8 pramenů, vánočka video, vánočka z osmi, pletení vánoček, vanocka z osmi pramenu video, vanocka ze ctyr, vánočka ze čtyř pramenů, jak zaplést vánočku, vánočka ze 4 pramenu, vánočka z 8, vánočka z 8 pramenů video, vánočka ze 4, vánočka do formy, vánočka s osmi, vánočka z osmi video, jak uplest vanocku najednou, jak uplést vanočku, jak plest vanocku

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krystal, tuk, žloutek, droždí čerstvé, sůl, mléko, kůra citronová, rozinky, lupínky mandlové, anýz, bílek, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu