Honzova zelňačka
Sytá polévka z kysaného zelí a pikantní klobásky je plná chutí a v chladném počasí příjemně zahřeje. Výraznou chuť jí dodá mletá paprika a majoránka, zatímco zakysaná smetana zdůrazní její příjemnou kyselost.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 760 kJ / 1 377 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 86,08 g |
| Tuky | 54,96 g |
| Vláknina | 36,23 g |
| Cholesterol | 380 mg |
| Sodík | 8,09 g |
| Sůl | 19,50 g |
| Sacharidy | 119,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásy nakrájíme na menší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelí propláchneme a překrájíme na menší kousky.
Krok 2: Do většího hrnce nalijeme trochu oleje, na kterém dozlatova osmažíme cibuli a klobásu.
Krok 3: Poté zalijeme vodou, přidáme překrájené zelí, mrkev, brambory, česnek a veškeré koření kromě majoránky.
Krok 4: Vaříme, dokud nezměknou brambory a mrkev, přičemž občas zamícháme.
Krok 5: Nakonec přidáme na zahuštění zakysanou smetanu, dobře zamícháme, krátce povaříme a na závěr dochutíme majoránkou.
Zveřejněno 7. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
Moje poznámka
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 15 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 16 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno 3. 12. 2025 06:52:25
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno 3. 12. 2025 06:26:16
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno 2. 12. 2025 19:16:03
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky naší Haničky
Sova1 před 12 minutami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Slavista62 před 4 hodinami
Fofr broskvový koláč
Martula před 9 hodinami
Mleté maso na špagety
Kajkajak před 11 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
AgirED před 12 hodinami
Pomazánka ze šprotů
foxinka001 před 12 hodinami
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 12 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 12 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 12 hodinami
Banánové sušenky
Annanas před 12 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka se zakysanou smetanou,
zelňačka,
zelňačka recept,
zelńačka polévka,
klasická zelňačka,
recept na zelnacku,
zelňačka bez smetany,
zelnacka s zakysanou smetanou,
zelňačka bílé zelí zakysaná smetana,
recept zelňačka,
zelnačka polévka se smetanou,
zelnacka s bramborem,
zelnacka bez brambor,
recepty zelnacka,
jak dlouho se vaří brambory,
zelnacka se smetanou,
zahuštení zelňačky,
jak dlouho vařit brambory,
zelnacka z kyseleho zeli,
recepty na zelnacku
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
brambory,
mrkev,
cibule,
česnek,
smetana zakysaná,
kmín mletý,
majoránka,
pepř mletý,
paprika sušená pálivá,
paprika sušená sladká,
sůl,
olej slunečnicový
Komentáře (26)
Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.
To jsou ti nevěřící tomášové
Mě učila taky vařit babička,ale to s tím nemá nic společného.Tohle je rodiný recept přítele a vždycky brambory změkly,sice to trvá trochu déle ,ale brambory takto opravdu jdou udělat (až přítel bude zase polévku dělat doplním dobu jak dlouho se to vařilo).Brambory každý vaří podle svého a já i rodina přítele máme ověřeno že to jde i takto.Zkráceně řečeno je na každém jak si postup upravý podle svého.Každopádně to někdy zkuste a uvidíte že to opravdu není tak nemožné
Mě učila odmala vařit moje babička, dnes je jí 86 a vaří dodnes, ale takhle zelňačku nikdy nevařila. Já to zkusila jen jednou a všechny brambory jsem z polévky musela vytáhnout a uvařit je zvlášť. Jen škoda, že v receptu neuvádíš jak ty brambory dlouho v tom kyselém vaříš.
Ale i tak ti přeji spoustu úspěchu v kuchyni.
Zelňačku děláme tak jak jsem napsala do receptu.A zeli s bramboramy jde uvařit dohromady bez problému