Lahůdková cmunda - bramborák
Bramborák, neboli jihočeská cmunda, je jedno z nejoblíbenějších lidových jídel. Původně určitě byla skromnější - bez sýra, uzeniny a dochucovadel. Připravte si však jeho vylepšenou lahůdkovou verzi třeba ke slavnostnímu obědu.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 437 kJ / 1 539 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,12 g |
| Tuky | 129,54 g |
| Vláknina | 13,02 g |
| Cholesterol | 718 mg |
| Sodík | 3,67 g |
| Sůl | 8,92 g |
| Sacharidy | 34,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Slaninu a salám nakrájíme, sýr nastrouháme na jemno.
Krok 2: Oloupané brambory nastrouháme na hrubo do mísy. Přidáme cibuli, česnek, slaninu, salám, sýr, paprikovou Vegetu, majoránku, pepř a kmín. Vše důkladně promícháme.
Krok 3: Poté přidáme rozklepnutá vejce, pažitku a sůl podle potřeby (Vegeta je slaná). Přilijeme trochu smetany (nebo mléka) a opět promícháme.
Krok 4: Přidáme tolik mouky, aby těsto dobře drželo a daly se z něj tvarovat placičky. Zamícháme.
Krok 5: V pánvi rozpálíme tenkou vrstvu oleje. Větší lžící nabíráme těsto a do rozpáleného oleje tvarujeme placičky. Smažíme z obou stran dozlatova.
Krok 6: Hotové a prosmažené placičky necháme okapat na papírovém ubrousku, aby odsál přebytečný tuk.
Zveřejněno 28. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lahůdková cmunda - bramborák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JyxP
Moje poznámka
Lahůdková cmunda - bramborák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JyxP
Nejnovější recepty
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 11 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 12 hodinami
Linecký koláč s tvarohem a červenou řepou
Přidáno před 12 hodinami
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 13 hodinami
Škubánky plněné houbovou směsí
Přidáno před 13 hodinami
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Szegedinský guláš
MonkaF před 6 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 6 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 6 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 8 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 10 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 10 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 11 hodinami
Poctivá květáková polévka
oligarda před 11 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
TommyKoci před 11 hodinami
Tématické fráze:
bramborak,
cmunda,
nejlepší bramboráky recept,
nejlepší bramboráky,
recept na nejlepsi bramboraky,
cmunda recept,
bramboráky bez vajíčka,
bramborák bez vajíčka,
nejlepší bramborák,
recept na cmundu,
bramboraky nejlepsi recept,
bramboráky na hrubo,
bramborak na hrubo,
bramborák nejlepší recepty,
bramboráky bez vajicek,
bramborák nebo cmunda,
nejlepší cmunda,
nejlepší recept na bramborák,
recept na nejlepší bramborák,
recept cmunda
Suroviny:
brambory,
cibule,
česnek,
slanina anglická,
salám měkký,
vegeta papriková,
sýr tvrdý,
vejce,
smetana na vaření,
majoránka,
mouka hladká,
kmín drcený,
pepř mletý,
sůl,
pažitka,
olej
Komentáře (23)
Ale jinak bylo toho asi 10 kousků, dávám 3 na jednu pánev, větší nedělám, manžílek ted podruhé povečeřel a zůstal jen mastný talířek.
A pak proč v ordinaci řešíme vysoké hladiny cholesterolu a tuků v krvi