Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutá bábovka s perníkovou náplní

Hodnocení receptu je 4,9 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez dob kynutí

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 773 kJ /
2 814 kcal
Bílkoviny57,47 g
Tuky141,49 g
Vláknina19,60 g
Cholesterol 649 mg
Sodík 179 mg
Sůl0,34 g
Sacharidy317,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jako první připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Krok 2: Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné vlahé máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Krok 3: Mezitím jemně nastrouháme nebo elektrickým sekáčkem potravin nasekáme najemno perníčky a smícháme je s kakaem, skořicí, pomerančovou kůrou a odložíme. Krok 4: 100 g másla necháme rozpustit a použijeme pak vlahé, ne horké. Krok 5: Bábovkovou formu vymažeme tukem. Krok 6: Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme nebo pokapeme polovinou rozpuštěného másla, rozprostřeme směs nastrouhaných perníčků, ale ne až úplně těsně k okraji. A pokapeme zbývajícím tukem. Krok 7: Stočíme pevněji do závinu, roládku při rolování dobře utahujeme a můžeme ji pak ještě rukou jemně pomačkat. Vložíme do vymazané bábovkové formy, spojíme konce a povrch upravíme, mírně přitlačíme ke dnu. Krok 8: Necháme znovu vykynout a bábovku vložíme do vyhřáté trouby zhruba na 180 °C. Po zapečení už trochu volněji dopečeme asi celkem 40-45 minut. (Mám troubu plynovou, tak teplotu jen odhaduji, čas je proto jen orientační). Krok 9: Upečenou bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Po vychladnutí ji pocukrujeme.

TIP: Různé druhy bábovek

Zveřejněno 14. 10. 2010

Poznámka autorky Merylas

Pro úplnost dodávám, že v původním receptu je použitá hrubá mouka a bábovka se po upečení ještě potírá polevou a zdobí. Potřebujeme 100 g meruňkové marmelády, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody do marmelády + 2 lžičky na polevu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaných oříšků.

Upečenou bábovku, ještě teplou potřeme směsí rozehřáté marmelády s vodou. Po úplném vychladnutí bábovku přelijeme polevou z rozmíchaného cukru s horkou vodou a citronovou šťávou. Povrch posypeme nasekanými oříšky (já už polevu nedělala, nechtěla jsem mít bábovku moc sladkou a kdo s polevou nepočítá, tak si může ještě třeba malinko cukru přidat do těsta).

Zdroj receptu: Žena & kuchyně, recept je od paní Marie Svobodové ze Zdounek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/myjp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/myjp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Dneska jsem pekla s tvarohovou náplní a je výborná! Hned jsem si ji uložila.

:-)<3:yes::yes: Dobrý nápad, určitě zkusím , bábovka vypadá luxusně . :-K

Marie Svarcova: Děkuji. Recept jsem převzala z časopisu, taktéž se mi líbil. :-K

Irrena: Snad recept nezklame a bábovka bude chutnat:-8

Tenhle recept mi nějak unikl:-O:-O:-O V nejbližší době vyzkouším, recept už je v oblíbených;-):yes::yes::yes::yes:

ambrozinka: Mám zkušenost, že ty větší díry tam můžou být, když se těsto svine do závinu jen tak jemně a lehce. Při rolování do závinu je třeba svinout trochu pevněji a může se pak roládka ještě i rukou mačkáním zpevnit a dát do formy. Další možností je, že těsto hodně překynulo před vložením do trouby, nebo obojí dohromady. Já mám plynovou troubu, tak stupně nikde přesně nepíšu. Ale na těch 200°C bych nechala jen 5 minut zapéct a pak ubrala teplotu asi tak na těch 170°C. Jinak mě už nic nenapadá. Jestli ještě vyzkoušíš, dej, prosím, vědět, jak to dopadlo, ju.;-) Já ještě to pevnější svinutí dopíšu do receptu;-) Tak přeju mnoho zdaru:-K

Já v ní mám vždycky díru :-( Ikdyž to dávám do vyhřáté trouby na 200 stupňů... co s tím??

Malipi, děkuji, jsem moc ráda, že chutnala:-K

Bábovka je opravdu luxusní. Netradiční chuť a vzhled. Neměla jsem po ruce rumové perníčky a tak jsem zužitkovala perník od vánoc. Povrch jsem pokapala rumíčkem a máslem.;-) Moje mlsná rodina chválí :yes: :yes: +1

Hanko, děkuji moc:-8:-K jsem moc ráda, že jsi vyzkoušela a že chutnala. Já jsem tady recept přidala, protože nám v rodině taky moc chutnala, máme rádi tu chuť perníku;-) A fotečka by nebyla?:-8

Dnes jsem dělala a je to naprostá bomba, výborné vláčné těsto a ta náplň je akorát sladká a vlhká,jsem z toho fakt unešená,už jsem dlouho nejedla nic tak dobrého :-p:-p:yes::yes::yes:

Děkuji všem za milé komentáře, budu moc ráda, když vyzkoušíte:-K
Ivuš, do koláčků bych ty nastrouhané perníčky ještě s něčím smíchala, protože nádivky by mělo být víc a měla by být taková mokřejší,nevím jak to napsat, snad mi rozumíš. Napadají mě jablka, hrušky, švestky, povidla, marmeláda. Nevím jaká by byla chuť s tvarohem nebo hustým pudinkem,např mandlovým. Když jsem na rozváleném těstě ty perníčky pokapala máslem, tak místy byly suché, ale po upečení je to OK. Dělám podobně i s kakaem, kdy kakao smíchám s cukrem, rozprostřu na těsto, pokapu máslem, svinu a dám do formy.
Pájo, maková náplň bude taky super, šla by i ořechová;-)

:-KMoc hezká:yes::yes::yes:

Merylas, ta je krásná! Jak vysoustružená. Vyzkouším ji, ale zkusím makovou náplň. . . :-p;-):yes: +10

:-Kdíky! Maruško, myslíš, že by tahle náplň šla i do koláčků?:-p

Tématické fráze:
kynutá bábovka, kynutá bábovka s perníkem, kynutá bábovka se skořicí, perníková nádivka, kynutá ořechová bábovka, bábovka s ořechovou náplní, kynutá bábovka plněná kakaem, perníková bábovka, recepty, kynutá bábovka s ořechy, závin s perníkovou nádivkou, ořechová bábovka kynutá, kynutá bábovka plněná ořechy, bábovka s náplní, bábovka plněná perníkem, bábovka s makovou náplní, kynutá bábovka plněná tvarohem, náplň do perníčků, náplň do bábovky, bábovka s perníkem

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, sůl, kůra citronová, mléko, máslo, vejce, droždí čerstvé, tuk 100%, perníčky rumové, kakao, skořice, kůra pomerančová, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu