

Kynutá bábovka s tvarohovo-makovou náplní s meruňkami
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 100 g moučkového cukru
- 100 g máslové hery
- 2 žloutky
- 1/2 kostky droždí nebo 1 sáček sušeného
- asi 250 ml vlahého mléka
- kůra z 1 citronu
- Náplň:
- 2 kostky tvarohu
- cukr podle chuti
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- asi 100 g mletého máku
- asi 100 ml mléka
- velká plechovka meruněk (okapaných)
Postup přípravy receptu
Droždí rozdrobíme, pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka, necháme vzejít (asi 5 minut). Do mísy prosejeme mouku smíchanou se solí, přidáme kvásek a ostatní suroviny, zaděláme těsto a necháme vykynout.
Zatím připravíme náplň. Mák vsypeme do kastrůlku, posypeme cukrem a zalijeme mlékem, za stálého míchání povaříme a necháme vystydnout. Tvaroh, cukr, žloutky, pudinkový prášek a rum smícháme dohladka a přidáme sníh z bílků. Obě náplně smícháme dohromady.
Vykynuté těsto přendáme na vál a vyválíme plát, potřeme ho náplní a poklademe nakrájenými meruňkami. Stočíme jako roládu a vložíme do velké bábovkové vymazané formy. Potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme zvolna v předem vyhřáté troubě na 170 st. asi hodinu. Doba pečení záleží na troubě, každá peče jinak, tak je potřeba si pečení ohlídat a zkusit špejlí. Hotovou bábovku necháme vychladnout a pak vyklopíme a pocukrujeme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynutá bábovka s tvarohovo-makovou náplní s meruňkami
-
To je velmi lákavé a vypadá to moc dobře, chválím, budu zkoušet
-
Moc pěkná, zajímavá,stojí za vyzkoušení
-
hosta: No ano, šimlová! Úplně jsem zapomněla, že jsme ji tak kdysi říkali, znám tuhle náplň již léta. Děkuji.
-
Taky se mi moc líbí, náplń z tvarohu a máku dělám často, říkáme jí "šimlová"
-
magdalenka: Děkuji, je to náplň možná pro někoho nezvyklá, ale my máme rádi tvaroh i mák a chutná to velmi dobře. Toto množství surovin je na velkou formu.
-
Krásna a netradičná bábovka, pre mňa niečo úplne nové - kysnuté cesto a tvarohovo maková náplň. Vďaka, že si sa podelila.