Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspikové bábovičky

Aspikové bábovičky připravujeme k mimořádným událostem. K narozeninám, oslavě výročí nebo třeba i na silvestrovskou párty. Vyrobit je není příliš obtížné. Navíc potěšíme ty, kdo neradi, nemohou nebo nechtějí jíst sladké pohoštění.

Hodnocení receptu je 5,0 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min Bez doby tuhnutí

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava, Bez doby tuhnutí)

Suroviny pro 1 dávka

5 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 388 kJ /
332 kcal
Bílkoviny30,70 g
Tuky22,54 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 125 mg
Sodík 1,29 g
Sůl3,02 g
Sacharidy1,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninovou směs scedíme a nálev doplníme vývarem z koření (nové koření, celý pepř, bobkový list) a vodou do 1/2 litru. Pokud máme, můžeme použít na doplnění i lák z okurek. Zamícháme a dochutíme podle potřeby solí, octem a cukrem. Z tohoto množství (500 ml) odebereme zhruba polovinu a rozšleháme sypkou želatinu, kterou necháme zhruba 10-15 minut nabobtnat. Krok 2: Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně a pozvolna přímo na plotýnce zahříváme, stále mícháme až do úplného rozpuštění želatiny a odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60 °C, ale k rozpuštění stačí podstatně nižší teplota. Krok 3: K rozpuštěné želatině přidáme druhou polovinu nálevu a uzeninu se zeleninou. Některou zeleninu nakrájíme na drobnější kousky - okurky, šalotku a feferonku a taktéž salám nakrájíme na kostičky a vše přidáme do nálevu s rozpuštěnou želatinou. Krok 4: 5 formiček o objemu 200 ml velice jemně vytřeme olejem, do každé dáme trošku nálevu bez zeleniny a salámu a necháme trochu ztuhnout. Pak už doplníme směsí. Nemusíme to dělat a můžeme dát najednou všechno, ale zelenina se salámem nám klesne na dno a po vyklopení to nevypadá tak hezky. Na základní vrstvičku aspiku můžeme přidat různé ozdůbky.

TIP: Aspik a sulc: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak se připravují

Zveřejněno 30. 12. 2009

Poznámka autorky Merylas

Tyto bábovičky používám na různé obložené mísy a talíře, jsou trochu pikantní, v Moravance je feferonka. Tuto směsku můžeme nechat ztuhnout i v srnčím hřbetu nebo jiné nádobě a pak nakrájet.

Tyto aspikové bábovičky jdou udělat i v DIA verzi, pro diabetiky použijeme zeleninovou směs bez cukru s náhradními sladidly a nálev taktéž dochutíme místo cukrem sladidlem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aspikové bábovičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vlvX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aspikové bábovičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vlvX

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Patricie: Moc děkuji za vyzkoušení, pochvalu a fotečku. Jsem ráda, že recept nezklamal :-K

:-KMaruško, děkuji za recept. Dělala jsem do misek a přidala jsem plněné šunkové rolky. Chutnalo všem.Přidám fotku.:yes::yes:

nádhera:-)

BILKOVAI::-D Ivetko, já je sehnala, teda takové, aby se mi tvarově líbily, až v nějaké velkoprodejně s nábytkem, kde měli i oddělení domácích potřeb. Už si přesně nepamatuju kde to bylo. Jinak jestli máš, můžeš využívat i silikonové košíčky na muffiny. Jde to z nich dobře vyklápět, protože ty formičku odloupneš, nevím jak to líp popsat. Mám i jiné, menší a jednoporcové silikonové bábovičky, ale z těch to tak dobře nejde. Nejlepší jsou ty muffinkové, konkrétně z Lídlu.:-*:-K

Nádhera.:-O No, musím si taky pořídit nějaké bábovičky. Škoda, že jsem dětem vyhodila bábovky, co měli na písek, teď by se hodily:-D....+1:yes:

jana: Jsem ráda;-):-K

jn luxus...taky se mit o povedlo ;-)

je to krasa,zkusim taky.:yes:

Montanka a povedlo se ti to!! Krása!!;-)

Zkoušela jsem něco podobného :-) přidávám fotečky

Miri, děkuji, jsem moc ráda že jsi vyzkoušela a že se aspik povedl:-K Taky díky za fotečky,na řezu to vypadá opravdu moc hezky:yes:

A teď se dívám, že jsem boda už dala dřív. Škoda, dala bych dalšího :yes:

Maruško, díky tvému podrobnému popisu jsem poprvé dělala něco aspikového. Dala jsem to do srnčího hřbetu. Ještě se musím naučit suroviny ukládat tak, aby hezky zdobily. Ale bylo to moc a moc dobré. Dávám ti samozřejmě bodíka a fotečky, jo? :yes:+

Jani, děkuji:-K a taky jsem ráda, že jsi přidala foto:-K

Mery dělala jsem na silvestra, nemám malé bábovičky;-(, ale dala jsem do formy, všem moc chutnal.;-):yes::-p přidávám foto, bod jsem dala dříve, je foceno mobilem, tak ta kvalita je znát:-S

Magdalénko,já taky kupuju v Kaufu. Je balená po 10 g, což mi vyhovuje a stojí nějak 5 - 6 kč, nemůžu si přesně vzpomenout.

Maruška, moja želatínová premiéra bola s takou od Dr. Oetkera. Teraz som kúpila v Kauflande, iba tak do zásoby, stála asi pätinu čo tamtá, tak som sa ulakomila...Nepíše sa na sáčku aká je, iba že potravinárska...snáď bude v pohode. pa!

Hani, já je koupila nedávno překvapivě v prodejně s nábytkem Mobelixu :-D
Magdalenko, já se kdysi taky želatiny bála, spousta věcí se mi nepovedla, ale teď používám jen jeden druh želatiny - živočišnou vepřovou. U ní si musíš dát pozor jen na jedno, aby nebyla tekutina moc horká nebo dokonce vařící. To by pak neztuhlo. V tekutině se musí prostě ještě udržet prst, kdo nemá odhad na teplotu. Jiné druhy želatiny nepoužívám. A moc tě zdravím:-K

Maruško, nááááádhera:yes::yes::yes: a ty bábovičky jsou perfektní, musím si také nějaké koupit, zatím bych tak mohla použít nějaké po naší Lucce co s nima chodila na písek:-D:-D:-D:-D :yes: +

Merylko, fascinuje ma tvoja veta: "Beru ho jako takovou nenáročnou rychlovku." Vieš, ako sa ja bojím robiť so želatínou?
Minule ten straciatellový dort bol mojou premiérou a ako som trnula...
Si šikula, šikulovitá.

Ale to je krása :yes::yes::yes: ;-)

Sodovko, tak to si vyhraješ s tím vrstvením:-)):-* Musí to pak vypadat moc hezky a barevně. Někde jsem už viděla udělanou tůň, v takovém akvárku pro 1 rybičku. Byl to návod na dárek a taky se to vrstvilo, už nevím co všechno tam bylo, ale bylo to :yes:

Merylas :yes::yes::yes: Dělám taky aspik jak ty, jenom salám, vajíčka a zeleninu nedávám do nálevu, ale postupně, po zatuhnutí malého množství nálevu, skládám do malých misek. Pak opět uvedené ingredience v misce zaliji nálevem. A tak opakuji až misku, srnčí hřbet, nebo nějakou bábovkovou formu zaplním. Je to aktuální, výborný recept.:-p Posílám bodíka:yes:

Néé Merylas, jen to doplň v surovinách - protože tam máš jen cukr, ale jinak je to super, asi jsme se nepochopily - prostě podle mě bys měla uvést možnost dia už v ingrediencích - takhle jsem to myslela a nic nemazej ;-)

Tématické fráze:
aspikova miska, aspikový hřbet, aspikové misky, aspikova babovka, aspiková miska recept, aspikové recepty, studená kuchyně recepty, recepty na aspikové misky, aspiky recepty, aspikový srnčí hrbet, aspikový hřbet recept, salam v aspiku, aspikové košíčky, aspiková bábovka recept, recept na aspikové misky, aspiková hřbet recept, recept na aspikovou misku, aspikové misky recept, salámový aspikové recepty, aspik recept

Suroviny:
moravanka, salám kuřecí, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, želatina, sůl, cukr, ocet, olej

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu